Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

vrijdag 30 november 2007

Levensteken Ingrid Bétancourt

Na vier jaar is er eindelijk weer een levensteken van de ontvoerde Colombiaanse politica Ingrid Bétancourt. De televisie in Colombia toonde videobeelden van haar en andere gijzelaars die in handen zijn van de guerrillabeweging FARC. De video's waren in het bezit van drie strijders van de FARC die door het leger gevangen zijn genomen.
Op de video is een uitgeputte Bétancourt te zien. Ze zit in het oerwoud vastgeketend aan een bankje, haar ogen neergeslagen. Ze is sterk vermagerd in vergelijking met eerdere foto's.

Volgens de Colombiaanse regering zijn de video's op 24 oktober gemaakt. Ook drie Amerikaanse gijzelaars staan erop en enkele prominente Colombianen die in handen zijn van de FARC. Voor Ingrid Bétancourt gaat het om het eerste levensteken in vier jaar.

Geen toeval
Officieel heeft het opduiken van de video niets met de onderhandelingen met de FARC te maken. Maar het gebeurt wel toevallig net nadat de bemiddelingspoging door de Venezolaanse president Chávez is afgeblazen.

De Colombiaanse president Uribe stuurde Chávez voortijdig naar huis, omdat die zich naar zijn smaak met teveel zaken bemoeide en zelfs met de Colombiaanse legerleiding belde. Maar er was ook kritiek op Chávez, omdat hij steeds een levensteken van Bétancourt aankondigde, terwijl dat steeds niet gebeurde. Nu de onderhandelingen zijn afgeblazen is het levensteken er ineens wel.


De Franse president Sarkozy die zich als bemiddelaar heeft opgeworpen wil dat de onderhandelingen over de vrijlating van de gijzelaars doorgaan. "Het bewijsmateriaal is een belangrijke stap. We zullen onze inspanningen verdubbelen."

Maar Chávez lijkt niet meer de aangewezen bemiddelaar, want de spanningen tussen Colombia en Venezuela zijn inmiddels flink opgelopen. Chávez verklaarde deze week onomwonden dat hij niets meer met Colombia te maken wil hebben, zolang Uribe aan de macht is. Vermoedelijk zullen de Colombianen nu zelf het voortouw nemen bij verder overleg met de FARC.

Woede in het hart
Ingrid Bétancourt kwam als presidentskandidate in 2002 in handen van de FARC. Ze voerde campagne in een gebied dat de guerrilla in handen had. In Colombia was ze nauwelijks bekend; in de peilingen stond ze op nog geen vier procent.

In Frankrijk kende men haar wel. Ze was populair door haar boek La rage au coeur (in het Nederlands vertaald als Woede in het hart) en door haar televisie-interviews, waar ze zich met flair en accentloos Frans presenteerde. Kort na haar ontvoering werd in Frankrijk het eerste steuncomité voor Ingrid Bétancourt opgericht. Inmiddels bestaan dergelijke comités in tal van landen, ook in Nederland.

De Franse regering zette alles op alles om Bétancourt vrij te krijgen. In 2003 leek haar bevrijding bijna rond. Een Frans militair vliegtuig landde in de Braziliaanse Amazonestad Manaus; familie van Bétancourt was inmiddels naar Brazilië afgereisd. Maar de deal ketste op het laatste moment af omdat de FARC het niet meer vertrouwde.

De FARC wil nog steeds een ruil van gijzelaars tegen gevangen guerillastrijders. Maar die moeten zich van de FARC wel opnieuw bij de beweging kunnen aansluiten. En dat vindt de Colombiaanse regering onbespreekbaar.

Maar president Uribe staat onder grote druk om tot een uitwisseling te komen. Niet alleen van de familie Bétancourt, maar ook van de families van de honderden andere gijzelaars die de FARC gevangen houdt.

Trefwoorden: colombia, farc, franse president sarkozy, ingrid betancourt, venezolaanse president chávez

Voor Spaanse lezers: http://www.eltiempo.com/politica/2007-11-30/ARTICULO-WEB-NOTA_INTERIOR-3839057.html