Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

maandag 10 december 2007

Cadivi verscherpt maatregelen

De Cadivi heeft aangekondigd om met verscherpte maatregelen te komen.

Een paar maanden geleden werden er al oproepen geplaatst op de officiële Cadivi site dat mensen die gebruik hadden gemaakt van "Cadivi" dollars gecontroleerd werden. Er werden toen maar een paar gevallen van misbruik geconstateerd van de 17.000 die werden opgeroepen.

Er is wederom en controle geweest en van de 7000 zijn 5000 mensen voorlopig geweerd om gebruik te maken van de Cadivi dollars. Je komt dan op een lijst, alles werkt hier met lijsten, waar je waarschijnlijk nooit meer afkomt.

Cadivi dollars: Iedere Venezolaan kan in principe dollars kopen bij de Cadivi. Deze instantie zorgt ervoor dat je dan buitenlandse valuta, dollars, kan kopen. Chavez heeft dit zo ingesteld in 2003 en de valuta koers heeft hij toen ook maar direct vastgelegd op 2.150 Bs voor 1 dollar en is nog steeds actueel.
Nu is het niet zo dat je dollars kan kopen zoveel je wilt. Ook hier is een limiet aan gebonden. Per jaar 3000 dollar aan Internet-dollars, 5000 dollar om te besteden als vakantiegeld, maar...... de 5000 dollar kan in "principe" niet in 1 keer gepind worden. Per maand kan er 500 dollar gepind worden in het buitenland. Dit heeft allemaal te maken met het enorme koersverschil op de zwarte markt. Wel kan het hele bedrag 5000 ineens besteed worden met een grote aankoop, alsmede het internet geld.
Wel zal er een vliegticket getoond moeten worden, en je moet een creditkaart hebben, en je moet ervoor zorgen dat minimaal 72 uur (werkuren) van te voren je de dollars hebt aangekocht bij de bank. Een inpakken en wegwezen trip zit er niet in.
De aanvragen kunnen gecontroleerd worden voor jezelf op de Cadivi site. En als je geluk hebt, dan heb je wel eens verbinding, kan een paar dagen duren deze controle. De eerste twee pagina's werken perfect, maar dan begint het gedonder. Stel voor je hebt vast kunnen stellen dat alles is goedgekeurd. Dan moet je op internet kijken bij de bank van je creditkaart of alles geactiveerd is. Ook staat er een bedrag vermeld, hoeveel er geactiveerd is!

Nu met de controles door de Cadivi, moet je alles kunnen tonen waar je je geld aan gespendeerd hebt. Alles moet je kunnen overleggen, zelfs voor een fopspeen moet je een rekening kunnen aantonen.

De Cadivi zegt nog te komen met de nieuwe maatregelen. Dit maakte Manuel Barroso op 7 december bekend.
Nu wil het toeval dat er al iets is uitgelekt. Niet verwonderlijk in dit land wat vol staat van corruptie en loslippige medewerkers.

De veranderde of aanvullende regels voor het internet geld:

Je cedula ID en een brief wat uitlegt welke uitgaves.
Kopietje van je creditkaart en je gebruik
Nota/ontvangstbewijs/ van het bedrijf welke je goederen heeft gebracht naar Venezuela.
Nota/ontvangstbewijs van de verkoper
Rekening met uw naam er op, gedetailleerd omschrijving van het product, de prijs, waar het gekocht is en waar het werd geleverd.

Gelijk rijzen er bij mij vragen op: Je zit lekker achter de PC en je ziet wat, je koopt het en je laat het sturen naar de familie daar in het buitenland. Je haalt het op wanneer je kan reizen, of ze komen naar Venezuela en nemen het mee, het was een geschenk voor dat persoon etc.. etc..
Hoe gaan ze (de Cadivi) hiermee omspringen. Alle mensen controleren en dan later weer terug laten komen. Gaan ze deze vrijheid die het recht is van een mens verbieden? Het zijn nieuwe regels, dus de mankementen komen ook wel naar boven en hoe gaan ze dit invullen!

Nu de vernieuwde regels voor het "vakantiegeld" Oftewel je reisgeld!!

Je cedula ID en een brief wat uitlegt welke uitgaves.
Kopietje van je creditkaart en je gebruik

En je moet uitleggen hoe je je geld besteed hebt wat je mag pinnen uit de automaat. Alsmede het geld wat je hier als voorschot kan krijgen De 500 dollar.
Deze laatste regel is nieuw en ook absurd te noemen. Je pint wat geld en dan moet je als je een rolletje drop koopt bij de sigarenman een bewijs vragen. Of als je bij de visboer een lekkerbekkie gaat eten en deze man moet ineens een nota gaan geven over de aankoop van je visje en de sausen die erbij zijn en het stukje zuur en de uitjes. Dit noem ik dus de top van waanzin.
Stel voor je geeft een straatmuzikant een dollar, dan moet deze een nota geven aan je!
Laten we nu eens uitgaan dat welk voorbeeld je ook noemt en je komt terug met een koffer aan nota's. Welke ambtenaar gaat alles controleren! En begrijpt de controlerende ambtenaar ineens de nota van de visboer of de straatmuzikant. Maar als je niets overlegd ben je ineens een crimineel die het geld verkeerd gebruikt. dus geen rondje in de bar, of iedereen moet een nota geven.

Persoonlijk denk ik dat het Chavez systeem met de buitenlandse valuta nooit te controleren is.
Maar hij heeft dit in het leven geroepen en nu gaan ze met allerlei nieuwe regeltjes proberen om het te controleren. Het is ook gewoon een systeem wat nooit zal werken.
Het is gewoon weer een kwestie van wachten totdat er weer iets op gevonden is. En dan krijgen we wederom nieuwe regels en gaat het spelletje weer opnieuw beginnen.


groet
Alpha

Blogarchief