Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

zondag 17 februari 2008

Onderwijs in Venezuela, enorm gebral, te weinig succes.

Zoals met practisch alle dingen die Chavez bedenkt en er veel lof voor krijgt blijkt later gewoon een sof te zijn. Hij kan nog zo hard schreeuwen over zijn geweldige prestaties in een negen jaar overzicht van hem over wat er allemaal bereikt is. Maar kan hem op alle punten die hij zo goed vind wijzen op het tegenovergestelde. En het kost niet een veel moeite!
Er is een Nederlands spreekwoord voor dit. Veel geschreeuw maar weinig wol (zei de boer en schoor zijn varken)"

We nemen nu een keertje het onderwijs onder de loep.

Hoeveel onderwijs missies zijn er wel niet geweest onder Chavez!! Robinson 1, Robinson 2, missie Ribas, Missie Sucre.


Laten we eens kijken naar de "officiele" indicators en wat deze aangeven over al de beloftes en zelfs het voedsel programma op de scholen.

Schoolopleidingen 1 van de meest relevante onderwerpen van de Bolivaarse Revolution in de afgelopen negen jaar.
Het was 1 van de beste wapens van Chavez om de mensen achter zich te krijgen.

De schuld kan niet afgeschoven worden op de vele ministerwijzigingen die Chavez altijd pleegt in zijn "kabinet".
Op de post educatie waren er maar drie wisselingen, het is het laagste aantal vergeleken bij zijn andere "herplaatsingen" van ministers.
Héctor Navarro, Aristóbulo Istúriz en nu dus Adán Chávez, broer van..............
Volgens het ministerie van Educatie zijn er lichte successen geboekt. Met de opleidingen en met de missies!

Maar de regering heeft nagelaten de doeltreffendheid te verhogen.
De meest bekende decrees zijn 1.011 en 3.444, (verschillende voorstellen van de veranderingen omtrent de wet voor opleidingen) Te weten, de Bolivaanse Educatie systeem, de Bolivaanse Curricula*, De derde Revolutie ( Ethiek en verlichting en religieus onderwijs.

*(curricula) plan dat het doel,de leerinhoud,de werkvorm en de media aangeeft voor een reeks educatieve activiteiten.alsmede de tijdsperiode waarin deze gerealiseerd dienen te worden)

Mededelingen over school toenames zijn schromelijk overtrokken.
De laatste cijfers die minister
Luis Acuña bekend maakte dat er 15 miljoen studenten staan ingeschreven op alle onderwijs niveaus. Dit was het rapport2005-2006. Het rapport van 2007 moet nog verschijnen. Maar het rapport van Luis Acuña laat zien dat het aantal inschrijvingen lager is dan in 1996-1997. Dit betekent dat 10 jaar later educatieve dekking niet is toegenomen, ondanks de grote groei van de bevolking!!
Bovendien, na acht jaar heeft de regering het niet voor elkaar gekregen om hetzelfde aantal kinderen die voor het eerst naar school gaan, om dit aantal hoger te krijgen dan 10 jaar geleden.(670.701 kinderen)

Docenten, onderzoekers, politieke, professionals en vakbondleider zijn ermee eens dat er een klein succes is voor de missies, omdat er minder kinderen naar openbare scholen gaan en de voorkeur geven om les te krijgen bij de missies. Voormalig vertegenwoordiger Jose Luis Faría wijst erop dat 4,5 miljoen kinderen en jongeren "geen" onderwijs krijgen in Venezuela. Hij zegt;" De regering heeft een enorm propagande apparaat achter zich staan wat hun in staat stelt om enorm veel mensen te bedriegen, maar vroeg of laat komt dit wel uit!!!"

Dan de vraag naar scholen.

Er is een tekort aan alle faciliteiten, zowel scholen als leerkrachten en spullen. En zeker daar waar nieuwe wijken zijn opgezet of daar waar mensen zich gesetteld hebben. Er is een tekort aan 5000 scholen in Venezuela, volgens de onderzoekers Mabel Mundó, Bravo Jáuregui en Mariano Herrera.
Volgens Mabel Mundo zijn er twee problemen: Een knelpunt is dat vanaf de 6de en 7de klas van het basis onderwijs en het 9de jaar tot het eerste jaar van voortgezet onderwijs. Er zijn gewoon doodweg niet genoeg plaatsen voor de studenten en er lopen gewoon kinderen weg van school.
Hierbij zitten ook degene die om allerlei economische redenen de school verlaten. In 2004-2005 zijn er hierdoor maar liefst 191.454 "dropouts" geregistreerd.

De Boliviaanse Scholen? (BS)

Het vlaggenschip "project" van president H. Chavez de "BS". Deze scholen leken het ei van Columbus.
Volle tijd op school, ontbijt, lunch, middag snack en verschillende buitenschoolse activiteiten.

Jose Luis Salomón, de voormalige coördinator van de BS zegt dat er vele leugens zijn.
Het aantal scholen volgens de laatste officiële cijfers
zijn het er 8254 BS, maar indicatoren zetten het aantal op 5868 BS.

Volgens
Salomón is het aantal BS dat niet goed functioneert meer dan 60% en ze geven ook geen maaltijden aan de kinderen en dit ondanks de belofte van de regering. De regering had niet genoeg scholen en bouwden niet bij, maar om hun "succes" uit te breiden hebben ze ook de "part time" scholen meegenomen en ze BS scholen genoemd. Dit ondanks het feit dat ze niet aan alle eisen voldeden.

Om het nog even erger te maken deze Boliviaanse scholen hebben niet bereikt met het oog op de verbeteringen van leren en de kwaliteit van het onderwijs. Volgens de laatste evaluatie, gemaakt door de overheid, BS studenten slaagden niet in taal en rekenvaardigheid, met een slechter resultaat dan de "tegenhanger" de normale openbare scholen.

Een en ander heeft ook te maken met de leerkrachten. Enorm veel leerkrachten zijn gestopt wegens verschillende en uiteenlopende redenen.
De regering heeft ook besloten om alleen maar leerkrachten aan te nemen die loyaal waren aan het revolutionaire bewind, ongeacht of ze de juiste opleidingen hadden. In 90% van de scholen zal je zien dat opdrachtgevers zijn vervangen en bijna de helft van de leerkrachten op de loonlijst is "vervangen".

We mogen dus ook gerust zeggen dat er enorm veel propaganda wordt gemaakt, maar dat in een decade van Chavez het alleen maar slechter is geworden.

De afbeeldingen zijn mooier en beter gelukt dan de missies!!


Groet
Alpha


Blogarchief