Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

dinsdag 19 februari 2008

Raul Castro, anders dan Fidel?

De wereld denk, he lekker Fidel is weg, misschien komt er nu democratie.
Ja natuurlijk is dat te hopen, maar is er ook kans op! Eerlijk gezegd denk ik dat er geen kans op is. Mijn voorgevoel zegt dat er helemaal niets veranderd.
Even wat over Raul:

Het was Raul die "Che" Ernesto Chevarra introduceerde bij Fidel. Che heeft zich later ontpopt tot een massamoordenaar.
In 1959 heeft Raul de Batista strijders gewoon afgeslacht. Hij had persoonlijk supervisie over een executie van honderden politie en militaire officieren en strijders van het Batsista leger. Ze werden gedumpt in een massa graf even buiten Santiage de Cuba. Jorge Bez Chabebe kon later vertellen dat er 71 man werden geëxecuteerd in 1 nacht.

Na de triomfantelijke intocht in Havanna, begin 1959, groeide hij uit tot de één-na-machtigste man van Cuba.

Hij is niet geliefd: Raúl Castro staat bekend als de ijzeren vuist van Fidel. "Mijn broer is veel harder dan ik", heeft Fidel ooit over Raúl gezegd. Of Fidel dit gezegd heeft om de druk bij hem weg te halen, mag een raadsel blijven. Raul draaide zijn hand er niet voor om, om een executie te leiden. We weten ook dat Raul een notoire drinker is en dat dit hem meerdere keren is kwalijk genomen.

n 1959 werd hij de jongste minister van Defensie in de geschiedenis. Tegenwoordig is hij de langstzittende. Toen Raúl begon, bestond het leger uit een stel ongeschoren dorpelingen met verouderde wapens.

Binnen tien jaar stonden Raúl’s Revolutionaire Strijdkrachten in de top tien van s' werelds grootste legers en in de jaren zeventig vochten honderdduizenden Cubaanse militairen, honderden tanks en ander zwaar materieel in Angola, zo’n 15.000 kilometer verderop. Mede dankzij het organisatietalent van Raúl.

Vandaag de dag is het leger doorgedrongen tot diep in de economie van het land. Naar schatting zestig procent van de Cubaanse staatsbedrijven is in handen van het leger. En het leger, dat is Raúl.

Door de jaren heen zijn er op Cuba een aantal repressiegolven geweest. In de jaren zestig bijvoorbeeld, werden duizenden homoseksuelen opgepakt en in werkkampen gezet. Volgens sommigen in opdracht van Raúl. In 1989 zou hij hoofdverantwoordelijk zijn geweest voor de berechting en executie van enkele hoge militairen. Drugshandelaren, zei het regime. Een zuivering, beweerden kwade tongen. Raúl zou zich hebben willen ontdoen van rivalen in de legertop.

Recent heeft hij nog het bevel gegeven om vliegtuigen neer te halen in 1996.
In January of 1996, Brothers to the Rescue flew their aircraft to high altitude north of Havana and dropped thousands of leaflets. Many of them fell into the city. The Cuban government has always claimed the group actually flew over the city. According to the tape released to El Nuevo Herald, after the January event the Castro brothers cemented the plan for a shootdown.

Hier is de tape waar je kunt luisteren naar Raul en je hoort hem zeggen: "Haal ze neer boven zee als ze verschijnen en vraag me niets meer:.
Spoel door tot 2 minuten. In Realplayer

Hier een link met video.

Misschien gebruikt Fidel zijn broertje als bliksemafleider, als de gehate ondergeschikte van de populaire commandant. Volgens sommige ingewijden baalt Raúl in elk geval van zijn imago. "Iedereen ziet me als de slechterik, maar in het echt is dat Fidel", zou hij ooit verzucht hebben.
Met de val van de muur stortte ook het fundament onder de Cubaanse economie in. Het was een tijd van armoede.

Een clip waarin je kunt horen en zien hoe Raul is.
Deze clip bevat gruwelijke beelden.

We weten nu iets meer van Raul Castro en we zien dat deze man nergens voor terugdeinst.
Of het beter word met Raul betwijfel ik. Slechter? Hoe kan het nu nog slechter worden in een land waar ze al niets hebben. Invloed op Chavez? Dat zullen we moeten afwachten.
En als Raul het niet de baas kan dan zal het leger met de G2 het wel snel overnemen.

Democratie lijkt ook zonder Fidel ver weg voor de Cubaan!

Wil niet afsluiten met het woordje "hoop".
Ook de mensen van Cuba zien graag een ander Cuba.
Natuurlijk hebben deze mensen ook recht op een "vrij" leven.
Dus laten we hopen dat Raul anders regeert dan zijn broer Fidel.
En dat daardoor ook de spanning wegneemt in de wereld.
Dit is wat de AP schrijft. "Cubanen hopen dat Raul Castro hervormingen brengt"
En nog en stukje van de AP over de reacties van regeringen in de wereld.

Groet
Alpha

Blogarchief