Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

maandag 31 maart 2008

De macht van Chavez stort in

De verkiezingen komen eraan, duurt nog even tot november, maar je ziet, voelt en hoort dat dit belangrijk wordt. Zal proberen om zo weinig mogelijk getallen te noemen, soms verstoort dit.
War is er nu zo belangrijk aan deze verkiezingen. Er worden gouverneurs en burgemeesters gekozen. Nu zijn er maar een paar van deze plekken weggelegd voor de oppositie in het hele land.
Bijna alles is in handen van Chavez. Hierdoor kon hij vrijwel in elke staat, stad, dorp zijn zin doordrukken. En Chavez nam ook dankbaar gebruik van deze unieke mogelijkheid.
Zoals het er momenteel nu voorstaat is er zo'n 60-40 verhouding voor de oppositie volgens verschillende poll's. hierbij rekening gehouden met een 70-30 uitslag voor de oppositie en een duidelijk verdraaide poll van chavista's waar 64- 36 verhouding uitkwam voor Chavez. 30% werd even voor het gemak opgeteld en meegerekend in die poll voor Chavez.
Ik sluit zeker niet uit dat Chavez een nog grotere nederlaag tegemoet gaat dan een 60-40 verhouding. Maar dit even daar gelaten.
Het houdt dus in dat als er gouverneurs en burgemeesters worden gekozen dat daar op de meeste plaatsen een niet Chavez kandidaat terecht komt. Vanuit hier kan dus verder gewerkt worden om de verkiezingen in 2009 te winnen. En deze worden dan interessant omdat deze gaat voor het Nationaal Assemblee. Hier worden de wetten gemaakt, hier worden de kandidaten aangewezen voor rechters en de Hoge Raad. Momenteel is 100% chavista, dus als er een nieuwe wet wordt verzonnen door Chavez, krijgt deze de goedkeuring. Als er een rechtszaak is die gewonnen moet worden door Chavez geen probleem. Er is dus geen rechtssysteem op dit moment. De aanloop om dit te veranderen, dit onrecht, is dus de aankomende verkiezingen.
Het is even simpel uitgelegd, maar begrijpelijk denk ik. Het komt wellicht vreemd over dat dit kon gebeuren. De schuld is helemaal te wijten aan het wegblijven van de oppositie bij de vorige verkiezingen. Hierdoor kon chavez in 2004 de totale macht grijpen. Tsja en dan is het dus doorbijten en billenvlees kweken, proberen terug te komen en wachten.
Nu is het dus zover dat er een begin gemaakt kan worden om wat meer weerstand te geven aan de totale machtspositie die Chavez heeft. Vandaar ook dat er momenteel geen sprake van kan zijn voor een coup. Het Assemblee is de hoogste macht en de president is het visite kaartje van deze macht.

De krimpende macht van Chavez.
We hebben kunnen constateren dat hij macht aan het verliezen is. Het verloren reform op 2 december is daarvan het duidelijkste bewijs. Chavez laatste hoogte punt in kiezers vertrouwen duurde van 2004 t/m 2006.

Wat lag aan de basis van het verlies of beter gezegd het vertrouwen in Chavez.
De sluiting van RCTV was een flinke deuk en kort erop komt hij met zijn veranderde grondwet aan. En dat hij als dictator gekozen wilde hebben, dus absolute macht naar 1 persoon.
Dit was de eerste opzet naar het verlies. De dramatisch verlopen november maand gaf een extra zet voor het verval wat was ingezet.
In zo'n 6 maanden van 2006 lag de wereld van Chavez in puin met als gevolg het electorale verlies op 2 december.

Zijn campagne nu is hetzelfde als wat het vroeger was. Deze is oud en voorspelbaar, met diepte punten en enorm verlies in de polls. Minachting en wantrouwen groeit bij de bevolking en er zit geen trend in om dit te kunnen veranderen.

De schuld voor de bevolking van, stijgende prijzen, oplopende criminaliteit, problemen met het voedsel, problemen met de gezondheidsdiensten, zelfs het vuilnis wordt niet meer opgehaald, ligt bij Chavez. Logisch gevolg als je een persoonlijke regering, gemilitariseerde en gecentraliseerde regering hebt in de naam Chavez. Dus alle schuld krijgt Chavez.

Nog 4 jaar Chavez? Alles is mogelijk, maar denk persoonlijk niet dat dit nog 4 jaar duurt.
Het is natuurlijk koffiedik kijken maar alles op een rijtje gezet is de langste houdbaarheid van
Chavez in 2010 op. En dan is het al aardig en verrotte lang.

Groet
Alpha

Blogarchief