Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

zondag 23 maart 2008

De Venezolaanse textielindustrie

We weten dat een economie opbouwen nu niet een van de sterkste punten is van Chavez. Alles wat hij ook maar aanwijst krijgt het moeilijk. En wat hij niet aanwijst maakt hij het leven zuur door allerlei regeltjes. Zelfs de onverwoestbaar geachte PDVSA gaat zienderogen achteruit met de prestaties of zelfs Sidor een metaalreus in Venezuela die ook niet meer dat produceert wat ze in het verleden presteerde en door stakingen wordt het alleen maar erger.

Nu even de textiel industrie een kompleet buiten beeld gebleven bedrijfsvorm die naar het laat aanzien ook zijn langste tijd heeft gehad.

David Fihman, president van de Venezolaanse textiel associatie vertelt dat in de 80er jaren zo'n 20.000 man alleen al werkte in de staat Aragua, momenteel werken er nog maar 1000.
In de laatste 10 jaar is de productiviteit gereduceerd tot een dramatisch dieptepunt.

Hij kwam met een ander voorbeeld. In 2002 textiel, schoenen en andere producten werd er voor 63.6 miljoen dollar verkocht, nu is het nog maar 16.1 miljoen dollar. De cijfers voor deze sector is nog maar 0,08 Procent van de totale export in 2007.

Fihman verzekerde dat de gehele voorraad aan Venezolaanse winkels 25% van de nationale productie is.

De ineenstorting van de textielindustrie heeft ook nog effect op de productie van katoen.
Volgens Fihman gebruikte Venezuela 25 jaar geleden 100 miljoen kilo katoen en zo'n 50 miljoen kilo katoen werd hier geproduceerd. Nu gebruiken we 30 miljoen kilo katoen en we produceren 4 miljoen kilo.

Nu is het niet zo dat Chavez alleen de schuld hiervoor krijgt.
Er was tussen 1988 en 1994 een banken crisis. Veel bedrijven kregen het een stuk zwaarder.
Ook was de regering Perez genoodzaakt om in te grijpen en werd de beschermende factor van prijzen vrijgegeven.
Met Chavez aan het bewind kwamen er wederom controles op het buitenlandse geld. En in de eerste 12 maanden had dit een positief gevolg.

Helaas werd er geen aandacht aan gegeven om zelf meer katoen te produceren, dus moest er meer en meer geimporteerd worden. En zelfs dat importeren is zo moeilijk gemaakt door de Cadivi,
En nu opnieuw met nieuwe regels van de Cadivi die ze ingevoerd hebben, zijn de landen als Mexico, Colombia, Peru, Ecuador, ondanks de "latin American Itegration Association", deze regels beu en moeten ze zo lang wachten op goedkeuring dat ze aan andere landen gaan leveren.

Chavez krijgt nu wel de schuld, omdat hij in al die jaren er niets aan gedaan heeft en hierdoor is deze industrie nu een terminale patiënt geworden.


Groet
Alpha

Blogarchief