Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

donderdag 27 maart 2008

De vrije pers onder druk door regering Venezuela

Het valt me iedere keer op dat supporters van Chavez kunnen vertellen dat het niet erg is als Globovision zijn deuren moet sluiten of wat er gebeurd is met RCTV.
Krijg regelmatig vragen over hoe het nu zit met de persvrijheid. En als ik dan zeg dat deze aan banden ligt, komen ze met eerder genoemd TV station en Universal aan zetten.
Ik zal nu proberen uit te leggen wat er veranderd is met de "democratie" van Chavez.

Buiten de Chavez revolutie is er ook een media revolutie, volgens Bisbal (professor van Media studie op de Katholieke Universiteit in Caracas).

De dag dat Chavez president werd van Venezuela was er van hem sprake dat hij niets zou veranderen. Er was toen 1 TV kanaal "VTV" een nieuws agentschap en een paar radio kanalen. Chavez vond dit meer dan genoeg.

Volgens Bisbal heeft de regering nu 6 nationale TV stations, meer dan een dozijn radio stations en minimaal 130 internet sites. Buiten dit heeft de regering controle op een twaalftal TV stations en 250 radio stations. Chavez kan deze gewoon alles opleggen met wat hij wil. Hij heeft het monopolie over de radio en televisie frequenties, dus als er een speech komt dan kan hij besluiten om alle frequenties te gebruiken (ps. dat doet hij dus ook) De cadena's die hij gegeven heeft vanaf 1999 is de 1000 uur al lang gepasseerd.

Het offensief van Chavez tegen de prive media begon eigenlijk in 2002. Verschillende TV kanalen gaven een kort support aan de coup. Hierna besloot Chavez om RCTV te sluiten en ze geen vergunning meer te geven voor uitzendingen.

Chavez heeft momenteel verschillende keren Globovision bedreigd met sluiten als deze niets doen aan de anti positie die zij innemen. Minister Andres Izarra van informatie liet deze week weten dat hij het niet eens is met deze maatregel. (opmerkelijk)

De regering heeft een nieuw bedrijf gecreëerd waar nu alles gedrukt kan worden. En ze zijn begonnen om miljoenen boeken te drukken. Het voormalige Venpress is gerenoveerd en heet nu Bolivarian Nieuws agentschap.

De twee toonaangevende kranten in Venezuela, El Universal en El Nacional zitten sterk in de hoek van de oppositie. Het tabloid "het laatste nieuws" en andere prive media zijn sympathiek voor deze regering, door de druk van deze regering, andere interesse of wat sommigen beweren ze worden gefinancierd door deze regering.


Izarra, beweert dat de oppositie media "media terrorisme" praktiseert. En dat doen ze op last van Washington. (Ze gaan ook allemaal hetzelfde zeggen, apart volk dat chavista-volk)

Izarra, verdedigd het controversionele programma La Hojilla van de zender VTV. Dit programma is een mix van persoonlijke attacks, ruwe gossips en informatie uit "gestolen" documenten.

Eduardo Bertoni een voormalig rapporteur van de Inter-American Commision van mensenrechten zegt dat La Hojilla een uitstekend voorbeeld is van het gebruik van overheidsmiddelen voor de overheid propaganda.
Bertoni beschrijft het officiële beleid van de media als "volstrekt hypocriet''.

Globovision mag niet meer aanwezig zijn met persconferenties in Miraflores en op het ministerie van buitenlandse zaken. Ook wordt er aangegeven "apart" of ze mogen komen ja of nee als er in het land of waar dan ook iets is.
Veelvuldig worden de journalisten "ruw" weggestuurd van oppositie bladen.
Ook bedreigingen tegen journalisten is iets wat steeds vaker voorkomt. En dan hebben we het niet over "je bent een nare jongen", maar echt bedreigingen die te ver gaan voor woorden.
Nieuwsbladen worden dwars gezeten door de overheid met het bestellen van krantenpapier, waardoor ze geen oplages kunnen drukken. Inbraken door de "overheid", tijdelijke sluitingen, controle op vergunningen en ga zo maar door.
Journalist zijn in Venezuela is meer dan een gestreste baan, je moet werkelijk alle kwaliteiten hebben die er in een mens aanwezig zijn.


Groet
Alpha

update bij de comments!!!

Blogarchief