Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

maandag 21 april 2008

Venezolaanse supermarkten

We hoeven niet eens ver terug te gaan in het verleden om te weten dat alles er gewoon was.
Als je melk wilde halen of kip of kaas dan was het er ook. Schoonmaak spullen je kon bijna geen keus maken zoveel verschillende merken en geurtjes en kleurtjes. In begin 2006 waren er geen tekorten. Het jaar 2006 was wel het jaar dat er zo nu en dan iets niet was, maar de volgende dag of iets later was het er gewoon. Eigenlijk was dat niet zo erg, al konden we toen al flink klagen.
Niet wetende dat 2007 en nu in 2008 de toestand flink verergerd is. Eind 2007 deden wij al boodschappen met, we hebben het nog niet nodig, maar...... Nu is het gewoon je kijkt wat er is en dat koop je. Een boodschappen lijstjes maken is niet meer nodig. Want je schrijft dingen op die er toch niet zijn. Het hele lijstjes gedoe is met de schaarste aan producten overbodig geworden.
De supermarkten hadden tot voor kort wel een soort opvul systeem ontwikkeld. Dit houdt in dat als je de winkel in loopt, lijkt alles vol te zijn met producten. De producten kwam je dan in gang 1 en in gang 2 en in gang 3 tegen. De bordjes boven de gangen zijn in de meeste gevallen al weggehaald. Staat een beetje slordig als je op het bordje ziet staan "suiker, meel, en sausen en je ziet alleen maar Cornflakes. Maar de 21ste eeuwse Boliviraans sociale revolutie gaat snel zo snel dat zelfs het opvul systeem niet meer gehandhaafd kan worden.
Ook de Mercal een sociaal systeem in het leven geroepen door Chavez geeft rijen van mensen als er brood gekocht kan worden. Te lezen in mijn vorige post. Of deze post waar voedsel werd aangeboden in Tachira. Of deze toen er weer melkpoeder was in Valencia.
Deze toestanden van de linken die ik gegeven heb zullen we, denk ik, voorlopig wel blijven zien.
Er zal wel steeds iets anders zijn, momenteel is er melkpoeder te koop maar wel 110% in prijs duurder.
Ik heb wat foto's van de supermarkt "kromi market" hier bij mij om de hoek in Valencia.
De foto's zijn niet genomen op zondagmorgen om 3 uur 's nachts. Het is ook geen nieuwe winkel die net met de bevoorrading bezig is.

Klik op de foto voor vergroting


Zelfs voor de Ketchup moet je vroeg op.
De meeste foto's zijn gemaakt in begin februari dit jaar maar de situatie is niet verslechterd of beter geworden.

Dat hebben we te danken aan
Klik op foto voor vergroting van dit monster
Groet
Alpha