Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

woensdag 28 mei 2008

De Chavezzie economie

De regering komt maar met leuke cijfers en werkgelegenheid cijfers dat de werkeloosheid verder afneemt. Het zal allemaal wel denk ik dan. De PDVSA werd vroeger gerund met zo'n 40.000 werknemers, de produktie is afgenomen met ongeveer 1 miljoen vaten per dag en dat terwijl de PDVSA nu met het dubbele aantal werknemers zit. Dus er wordt minder gedaan met het dubbele aantal werkers. En dit is in allerlei genationaliseerde bedrijven terug te vinden, dus misschien hebben ze wel gelijk met de afname van de werkeloosheid. Ik denk dat het "moord" cijfer ook wel enige invloed heeft met de cijfers dat er minder werkeloosheid is. Per jaar worden er nu zo'n 13.000 personen vermoord en de laatste cijfers geven een verdere stijging aan. Dit jaar zal uitkomen, zo is de verwachting, rond de 15.000 moorden. En vergeet niet de emigratie, tijdens het dictatoriale bewind van Chavez zijn er in tien jaar meer dan 1.5 miljoen mensen vertrokken per jaar vertrekken er meer en meer. Dus de cijfers die ze zo gelukkig met een glimlach te voorschijn toveren is gewoon rekenbedrog.

De economie valt als een kaartenhuis in elkaar. De import van voedsel is nu 80% en het wordt steeds moeilijker voor deze regering om voedsel te importeren. Waar zijn de beloftes van Chavez en de mooie woorden dat we onszelf kunnen voorzien in voedsel, zelfs een banaan kopen in de supermarkt geeft al problemen. Na tien jaar produceren we steeds minder, in plaats van meer volgens de jarenlange beloftes van Chavez.

De olieprijs is op een top gekomen voor een land als Venezuela. Chavez had makkelijk een enorme impuls kunnen geven aan de economie. Er is genoeg geld binnengekomen voor het verbouwen van granen en groentes. De veehouders hadden in plaats van lege weilanden zoveel dieren moeten hebben dat ze bijkans gratis weggegeven hadden moeten worden, omdat er geen plek meer is voor ze op de boerderijen.
Helaas is het niet zo.

Onthoud dit, "de gemiddelde olieprijs van het eerste kwartaal is zo'n 95 Dollar per vat".

We kijken even naar het BBP (Bruto Binnenlands Product) deze was over het eerste kwartaal gestegen met 4,8 %. Lijkt aardig, maar is gedaald met 4 punten vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Met andere woorden het is het slechtste resultaat in de laatste 5 jaar. Dit ondanks de enorme olie "boom".

Het gebrek aan groei, volgens gegevens van de Centrale Bank van Venezuela
Werkzaamheden in de bouw afgenomen van 27% in het eerste kwartaal vergeleken met 2007 tot 2,6 procent dit jaar.
De handel een van de pijlers van de Chavista economie. Gedaald van 20,8% naar 5,7 %
Transport van 16,4% naar 5%
Mijnbouw van 5,6% naar 1,7 %

De cijfers geven dus aan dat wat de Chavez regering ook zegt hoe geweldig het gaat, het gaat bergafwaarts.

Ik had onlangs een artikel gemaakt over de leningen die de PDVSA maar maakt en geld weggeeft aan Ecuador.
Vandaag een bericht in el Universal dat de PDVSA niet via de BCV (Banco Central de Venezuela) betaald. De BCV krijgt nog een bedrag van 11 miljard dollar.

De leningen van de PDVSA en het niet verkopen van de de dollars aan de BCV betekend dat het niet goed gaat met de PDVSA. En dat is een hoofdpijler van deze economie.
Er wordt of geld weggesluisd door Ramirez en consorten of de PDVSA is ziek, heel ziek.

In Zulia zijn zo'n 300 werknemers van de PDVSA erg boos. En er komen protest acties vanwege overtredingen door de PDVSA over collectieve contracten. (Ik lees dan, dat hun salarissen niet betaald worden)
Chavez heeft 200 militairen gestuurd met geweren om 300 werkers te controleren met de acties.

Een militair die president wordt en dan ineens ook econoom is kan gewoon niet. Ik geloof dat de regering bijna alleen maar uit oud militairen bestaat of in het geval van Maduro een inval-chauffeur van de metro. Mensen die totaal niet opgewassen zijn voor een taak wat moet leiden tot vooruitgang en voorspoed. En tot overdaad van ramp ook nog een marxistisch bewind willen volgen.
Het is geen wonder dat dit land helemaal naar de ratsmodee gaat.


Groet
Alpha

Blogarchief