Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

zondag 4 mei 2008

Salaris Venezolaan met 30% omhoog

Zoals gewoonlijk op 1 mei komt H. Chavez met een cadena om bekend te maken met welke grandioze salarisverhogingen hij de mensen blij gaat maken.
Het hoge woord kwam eruit en iedereen krijgt er 30% bij. Of toch niet.....
Gisteren is bekend geworden dat het onderwijzend personeel hierbuiten valt en als ik het goed heb ook de medici van de ziekenhuizen. Deze krijgen minder, de reden is dat deze vorig jaar een hogere opslag kregen dan de rest van het land.

Even terugkomend op de salaris verhoging. Het minimum salaris word nu 799 Bs Fuerte, of 799.000 Bs.
Op het forum van een Nederlands prikbord werd mij de vraag gesteld of het wel genoeg is. Dit omdat de inflatie zo hoog is. Ik zei, een verdubbeling van het salaris, dus 100% zou beter wezen.

Nu las ik in El Carabobeño een krant die hier uitkomt over de gestegen voedsel prijzen.

Ze gingen uit van een mand met voedsel. Gewoon een soort consumenten mand voor het gezin.
De mand met voedsel kost nu in april voor een gezin 1.306.275 Bs. Vergeleken met de maand maart is er een verhoging geweest met 18.015 Bs. Oftewel een inflatie van 1.4% in de maand maart.

Het houdt dus in dat het salaris van 1 persoon niet genoeg is!!! En we moeten niet vergeten dat er ook nog wel eens wat kleren gekocht moeten worden, of huur, gas, elektriciteit, water en misschien wel eens iets laten repareren wat stuk gaat.

De "mand" kostte vorig jaar april 391.57 Bs fuerte (391.570,-- Bs) minder. De stijging van het mandje was 42,8%. Gaan we dit vergelijken met het minimum salaris kom je op een verschil uit van 63,7 %. Dit was uitgerekend niet door mij maar door analisten van de Venezolaanse federatie (Cendes-FVM)

Het rapport ging verder met acht producten welke problemen geven. Melkpoeder, sardientjes, margarine, haver, olie, erwten, linzen en maïsmeel.

Negen producten stegen in prijs.
Koffie 12%, graan producten 10,6 %, Wortelen, knollen en meer van dit soort steeg met 3,1%, Olie en vetten met 2,5%, sauzen en mayonaise met 2,1%, groenten en fruit 2%, vlees 0,9 %, Melk kaas en eieren 0,9 %, zee producten "schaal en schelpdieren" en "vis" 0,3 % en geloof het of niet deze producten werden goedkoper, meloen, erwten en linzen, -6,3% en suiker en zout-18,6%.

Deze maand is de prijs controle overschreden met kip en voorgekookte maismeel en wel met 143,7%

Gerekend vanaf januari t/m april is de mand 146.583 Bs duurder geworden, dit betekend een inflatie van voedsel van 12,6 % voor de eerste vier maanden van dit jaar.

Nu was de totale inflatie vorig jaar 22,5% (voedsel was 42,8 %) de inflatie voor de eerste vier maanden word een schatting van me en ik schat dit op zo'n 9% (voedsel is 12,6) (de cijfers zijn nog niet uit)
Bij elkaar genomen is de inflatie dus zo'n 31,5% en de mensen moeten nog een jaar door met een inflatie die geschat wordt op zo'n 30%.

Het lijkt veel 30% salarisverhoging. maar beter is om de inflatie aan te pakken en zelf producten te gaan produceren i.p.v. ruim 80% voedsel in te voeren.

We kunnen dus wel stellen dat de salarisverhoging de inflatie niet dekt. Vraag me af hoe de mensen dit jaar denken rond te komen met hun salaris!!


Groet
Alpha

Blogarchief