Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

maandag 30 juni 2008

Chavez en zijn lessen van dictators

Ergens denk ik dat Chavez veel opsteekt van oude mannetjes. En daar bedoel ik alleen mee dat hij leert van dictators hoe zij aan de macht blijven. F. Castro die volgens mij momenteel alleen nog maar op Duracel batterijen werkt heeft wel de grootste invloed gehad op het leven van Chavez. Maar denk ook wel dat hij van zijn andere vriendje President Robert Mugabe alias dictator van Zimbabwe veel leert. Het staat nog vers in het geheugen dat de oppositie nipt gewonnen had en in feite zou het tijdperk van Mugabe over horen te zijn. Met het dreigen van militair ingrijpen en bloedvergieten is er dan toch weer een stemronde geweest en we konden allemaal lezen dat Mugabe met ruim 85% van de stemmen had gewonnen. Hij "Mugabe" laat exact zien hoe je dus kan winnen als je maar je macht gebruikt en de mensenrechten opzij zet. Het doet me veel denken aan de aankomende verkiezingen hier in Venezuela en ook de vergelijking Chavez en Mugabe is niet echt vreemd. Chavez zit ergens wel in het nauw en de populariteit neemt af. Allerlei attacks op populaire oppositie leiders zoals Leopold Lopez die enorm populair is, moeten een duit in het zakje doen om het rode gevoel weer omhoog te brengen.
We kunnen zeggen wat we willen en Chavez mag dan wel een clown wezen maar het is geen pipo en dus een gevaarlijke clown. Ergens heeft hij al voorbereid wat Mugabe pas later heeft gedaan. Chavez heeft zijn eigen revolutionaire leger van "vrijwilligers" die alleen op een bevel van hem reageren. De inmenging van Chavez in de PSUV om kandidaten te veranderen, dus populaire mensen "Mario Silva" naar voren te schuiven is ook zoiets. Ze hoeven geen verstand te hebben van enige bestuurlijk kunnen, maar gewoon mensen trekken.
Op de parade van 24 juni heeft hij Baduel als verader bestempeld en ook nog eens uitgesproken dat hij een verrader is. Hij zinspeelde hier op het verlies van 2 december 2007 waar hij iedereen die hem verlaat als verrader van de revolutie wordt bestempeld. De dreiging zit dus in de lucht.

Het CNE had een paar weken terug verklaard dat alle stemgerechtigde voor de verkiezingen in november bekend waren en dat er geen aanpassingen meer zouden plaatsvinden.
De registers waren geupdated en klaar, het exacte aantal kiezers was dus bekend voor de stemronde in november. Het aantal Venezolanen 16.395.195 zou dus op die datum gerechtigd zijn te stemmen. Maar....... de trukendoos van Chavez ging even open, daar had zelfs het CNE nog geen rekening mee gehouden. Volgens Chavez miste hij wat stemmers!!!! Hij vond het aantal iets aan de lage kant wat de vorige keer op hem gestemd had. Volgens Chavez zijn er zo'n 3.400.000 stemmers te weinig.

Stukje uit de krant (www.noticierodigital.com) die de zender VTV bekend heeft gemaakt: Como parte de la estrategia electoral, el presidente Chávez informó que “cerca de 3 millones 400 mil venezolanos no están registrados en el registro electoral (…) vamos a comenzar un plan masivo (…) de registro, que se inscriban en el REP (…) una batalla casa por casa (…)” Agregó que “hasta el 25 de agosto hay chance para inscribirse…”.

Kort vertaald Chavez zegt dat er 3.400.000 mensen niet geregistreerd zijn! En dat er tot 25 augustus 2008 de tijd is om dit aan te passen.

Dit alles roept dus direct vraagtekens op bij mij. Iedereen die geboren wordt staat geregistreerd, met naam en toenaam en wanneer deze geboren zijn en wanneer zij stemgerechtigd zijn. En nu komt H. Chavez even vertellen dat het niet klopt.
Het komt bij mij over exact wat er gebeurd is in 2004, ineens was de bevolkingsgroei explosief toegenomen met stemgerechtigden en de mensen stierven niet meer maar werden gewoon 175 jaar oud en liepen ook nog naar de stembureaus. (de CNE registers kunnen gedownload worden om dit te controleren via een link op de rechterkant van dit blog of via deze link)

Zelfs een nipte overwinning of zelfs een 60-40 overwinning gooit enorme roet in het eten van Chavez. Het ligt ook aan de staten en steden die hij verliest en er zit een kans in dat hij belangrijke staten en steden verliest. Het zou dus mogelijk zijn dat er een eind komt aan het handje geklap van allerlei wetten en regels die even met een bakkie koffie op maandagochtend er doorgejast worden.

Chavez is dus echt niet zo zeker van zijn overwinning in november en begint zijn voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat er fraude gepleegd wordt daar was ik al van overtuigd, de man valt bij het woord corruptie al uit elkaar. Dat er dreigementen zouden komen, dat is het leven met een dictator. Ook de nieuwe "zwarte" lijst van Russian waar iedereen op vermeld wordt die tegen Chavez is en gewoon een derderangsburger wordt en niet hoeft te rekenen op werk of op steun van een "mission" geeft angst en stemmen voor Chavez. Nu niet denken dat niemand van deze nieuwe lijst weet, want Chavez heeft de lijst meerdere malen genoemd en geprezen op de tv.
Maar dat het bekend zou worden dat er misschien zo'n 3.400.000 gerechtigde stemmers bij zou komen had ik ook niet verwacht. Weet ook niet waar Chavez dit aantal zo ineens vandaan haalt en/of de bevolking nu ineens gegroeid is of dat de bevolking ineens en stukje ouder geworden is.
Heb wel het vermoeden dat de nieuwe aanwas in zijn ogen allemaal rojo rojito's zijn.
De indruk bestaat wel met wat er nu naar buiten gebracht wordt dat het ergens geen vrije verkiezingen worden.

Het is eigenlijk wel allemaal wereldvreemd wat hier gebeurd, ministers die nog geen minuut de waarheid vertellen, de corruptie die zijn weerga niet kent. Chavez als animator van de leugen en president blijft met al zijn woordelijke goede beloftes etc.. etc..
Ik zal werkelijk niet weten hoe je dit beschrijven moet, maar denk dat er genoeg materiaal voor handen is om een soort stripverhaal te schrijven van hoe het niet hoort met een president die steeds maar weer krediet krijgt.

groet
Alpha

Blogarchief