Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

dinsdag 22 juli 2008

Belgie, dat noem ik pas de ware revolutie

Het is niet mijn bedoeling om brieven die privé geschreven zijn aan andere om deze te publiceren. Maar voor deze brief maak ik dus echt een uitzondering. Ik heb niet de gehele brief online gezet, maar een gedeelte en de namen heb ik weggehaald of vervangen voor gefingeerde namen. Ik heb ook toestemming gevraagd om een gedeelte online te zetten. De mail is naar mijn adres gestuurd, vanwege het feit dat ontvanger van de mail een kennis betreft

Het gaat om een briefwisseling tussen twee Venezolanen de één is onlangs geëmigreerd naar België en de ander is nog in Venezuela.
Voor de Spaanstalige, we kunnen zien aan de hand van hoe de brief is geschreven, dat het niet zo maar iemand is zonder enige opleiding. Geloof me ik krijg soms mailtjes van Venezolanen die barsten van de fouten. Soms zo erg dat ik er geen donder van snap en hulp moet vragen aan mijn vrouw en die zit dan te puzzelen om het leesbaar te maken. Deze brief is vlekkeloos en vlot geschreven.
De Spaanse brief (een gedeelte) is onderaan dit artikel te vinden.
Heb voor het gemak de brief een beetje vertaald voor de Nederlanders die niet zo geweldig in het Spaans zijn.

Hola Anna

We zijn nu een tijdje in België en alles gaat goed. We hebben geen enkele gedachte om terug te gaan naar Venezuela. Het is zo goed om te leven in vrede, met voedsel in de ijskast, om licht en water te hebben de hele dag door,om naar buiten te kunnen gaan zonder enige angst. Wat ook enorm fijn is, je kan rekenen op de mensen, een voorbeeld, de burgemeester doet dat wat hij beloofd.
Na zoveel jaren in Venezuela raak je gewend aan alle slechte aspecten van de regering.
Zoveel geld..zo veel schoonheid in het land...maar ze maken er een puinhoop van door de mentaliteit... en de slechtste regering in de historie van Venezuela.
Ik zal je eerlijk vertellen, dat hier in Europa, ze koud zijn en bitter kunnen zijn en wie weet wat nog meer. Maar godzijdank we zijn fijn hier, rustig en in vrede.
We hebben niet zoveel geld om alles te kopen wat we willen en wat we zien, maar we hebben een goed leven, we eten goed en voelen ons super goed.
En we danken iedere dag god voor alles wat we nu hebben.

Nu kunnen we genieten van de schone straten, orde, dat alles is georganiseerd. De respectvolle werkers, gezondheid, school voor de kinderen.
Voor veel mensen hier is dat de normaalste zaak van de wereld, maar voor ons is niets normaal. Alles wat we nu hebben lijkt wel speciaal.
Niemand hier om je te bedriegen, beledigen of te vernederen.
Bijvoorbeeld, In Venezuela verhogen ze zomaar je je huur, zonder waarschuwing of wat dan ook.
Hier is geen schaarste aan wat dan ook. Als je melk wilt hebben ga je naar de winkel om het te kopen

Je zal verrast zijn met de vele dingen die je hier ziet.
"Dit noem ik de ware revolutie".

Tot zover de brief die gestuurd werd. Deze gaat nog een stukje verder.
Het is gewoon zo dat als je in een bepaalde ritme zit hier in Venezuela en dat alles steeds minder wordt, je dit normaal gaat vinden. Als ik een paar jaar terug denk dan verliep alles nog vrij normaal in Venezuela. Niet vlekkeloos en er zouden enorm veel dingen verbeterd kunnen worden. Maar nu met toen vergeleken is het erger geworden en we slikken dit allemaal.
Zou wel eens willen zien als er in Nederland of in België de supermarkten niet bevoorraad kunnen worden omdat er niets is. Of je wil benzine tanken en er is geen benzine. Of dat je niet meer 's avonds naar buiten kan gaan omdat de kans te groot is door de toenemende criminaliteit een slachtoffer te worden. Of dat je dagen en weken zonder stromend water zit en gemiddeld een paar keer per week geen elektriciteit hebt. Denk dat Nederland en België in vuur en vlam staat.
Of dat de regering miljarden dollars weggeeft aan het buitenland die er dan weer leuke dingen mee doet.
Hier gebeurd het en na tien jaar systematisch uitmelken lijkt het erop dat de bevolking alles maar slikt.
Geen wonder dat voor een groot gedeelte van de emigranten de normale dingen in Europa een klein wondertje is.


Groet
Alpha

Ps. Een gedeelte van de mail in het Spaans.

Hola Anna

Si, estamos en Belgica y todo va muy bien.
No tenemos pensado regresar a Venezuela.. que bueno es vivir en PAZ, tener comida en la nevera, tener aqua y luz todo el dia, salir a la calle sin miedo.. Que bueno es poder contar con la gente, por ejemplo la alcaldia que cumple con todo lo que nos prometen.
De verdad despues tantos años en Venezuela uno esta acostumbrado a lo peor en cada aspecto..
Tanta plata.. tanta belleza que hay alla.. pero lo volvieron una porqueria por la mentalidad que tienen.. con el peor gobierno de la historia..
De verdad te digo... aqui en Europa pueden ser frios y amargados y no c que mas pero GRACIAS A DIOS estamos bien aqui.. tranquilos.. en PAZ.
No es que tenemos mucha plata para comprar todo lo que nos da las ganas.. pero vivimos bien, comimos bien y nos sentiomos super bien aqui.. agradecidos cada dia por todo lo bueno.
Ahora puedo disfrutar de las calles limpias, del ORDEN qye hay.. el respeto del trabajador, la salud, la escuela para el niño..
De verdad para mucha gente aqui todo eso es normal.. pero para nosotros ya NADA es normal..y todo ahora es ESPECIAL.

Nadie que te viene a maltratar, insultar o humillar.. nadie que viene a abusar, por ejemplo por subir el aquiler cada vez que le da la p.. ganas. Ningun escasez.. si tu quieres tomar leche tu vas a tomar leche casa vez que quieres.

Y te vas a sorprender de miles de cosas aqui. Yo lo llamo la verdadera revolucion jeje ;-)

Blogarchief