Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

zondag 13 juli 2008

Dodelijke afloop studentenprotest in Merida + updates in clips

De afgelopen week en zelfs weken zijn de examens op de scholen en universiteiten geweest en dit werd door de studenten uitbundig gevierd. Heel anders dan in Nederland waar een schooltas uit het raam hangt en een vlag wordt getoond. Hier stappen de studenten in een auto rijden met veel getoeter door de straten, hangen uit de raampjes en laten hun vreugde over het behaalde papiertje weten aan de hele stad, meestal in colonnes van meerdere auto's. Zo was het beeld de afgelopen weken in de stad. Enorme feestvreugde van de studenten. Het is ook het sein om demonstraties te organiseren die momenteel worden gehouden door het hele land. En dat dit niet altijd met vreugde eindigt is helaas een terugkerend iets.
We we kunnen alweer de eerste gewonden studenten en zelfs een dode bijschrijven die door de politie is veroorzaakt.
In Merida was er afgelopen donderdag een demonstratie van de Universiteit van de Los Andes (ULA). Het ging over een ontslag van de directeur van deze Universiteit.
Er volgde een veldslag met de politie in de stad Merida, waarbij 4 studenten ernstig gewonden vielen en waarbij Douglas Rojas, 19 jaar oud een schot kreeg in zijn hoofd. Nu is bekend geworden dat deze jongen na 72 uur toch overleden is. Er was al niet veel hoop dat hij dit zou overleven, hij werd in leven gehouden door allerlei medische apparaten.
(Meelopen met een demonstratie is een soort Russische roulette geworden. En als vader van een opgroeiende dochter moet ik er niet aan denken dat ze straks zegt; "morgen gaan we demonstreren". Denk dat ik haar naar binnen stuur, de deur op slot doe en de sleutel in de tuin gooi.)


Na de schietpartij in de stad, was het hek van de dam.

Door dit dodelijke optreden van de politie, was er weinig meer te redden. Overal werd er met stenen gegooid en de studenten waren echt kwaad. Ook werden er wat plunderingen gehouden en niet door de studenten. We hoeven niet veel voorstellingsvermogen te hebben om in te kunnen vullen welke groepering dit deed.
De middenstand in de stad sloten direct de deuren, maar voor verschillende ondernemers was het te laat.
Bij deze een foto van het verwoeste interieur van een bank. Niet echt een geweldige foto, maar let op de geldautomaat. Denk ook niet dat demonstranten met zwaar gereedschap een mars lopen.


Zoals gebruikelijk bij de Universiteiten is er altijd een studentenpresident die dingen regelt en de spreekbuis is voor de studenten.
Ricardo Sanchez is de president van de studenten en heeft Chacin, jawel de pinokkio van justitie in Venezuela, 48 uur de tijd gegeven om de moordenaar van Douglas Rojas op te pakken.
Hij verklaard ook dat de studenten op de straten blijven demonstreren en als er geen resultaat wordt geboekt door minister van justitie Chacin dat de acties harder worden.

Het lijkt mij niet moeilijk om de dader op te pakken. En dit kan zelfs binnen 12 uur gebeuren.
Ballistische rapporten zijn zo gemaakt. Maar tot op heden is er nog geen actie ondernomen om de dader op te sporen. Net of het normaal is dat zwaar bewapende agenten de vrijheid hebben om studenten bewapend met een spandoek omver te schieten. Het is nu zondag en de demonstratie met dodelijke afloop was afgelopen donderdag.

Heb zo'n vermoeden dat we hier wel iets meer over horen. Merida is een stad die ook bekend staat als universiteit stad. We zullen zien wat de toekomst voor nieuws geeft over dit.

Een kleine update:
Momenteel is er een mars gaande in Merida ter nagedachtenis van Douglas Rojas.

Groet
Alpha

Blogarchief