Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

maandag 11 augustus 2008

Bolivia, ondanks winst Morales, dreiging coup blijft

Evo Morales wint dan wel bij zijn eigen referendum, maar is nu alles opgelost?
Als je naar de "voorlopige" (voorlopige telling, exacte uitslag wordt donderdag verwacht) uitslag kijkt dan denkt iedereen dat de problemen zijn opgelost voor Evo Morales en dat hij dus steviger op zijn zetel zit als president van Bolivia. Natuurlijk kan hij glimlachend op de foto zijn overwinning vieren. De vraag is alleen voor hoelang hij dit kan?
Morales kreeg volgens de ABI de regeringskrant van Bolivia 63,1% van de stemmen. (note: Er kan nog een fout marge zijn van 5%) Dit is meer dan wat hij kreeg bij zijn president's verkiezing in 2005 (53,7 %). En ondanks de aftrek van de 5% heeft hij dus meer stemmen gekregen.

De winst van Morales is ontstaan, ondanks de vier gebieden die onlangs gestemd hebben voor autonomie. Hier komt het probleem voor Morales om de hoek kijken. Er zijn al berichten dat de oppositie werkelijk een klein legertje hebben opgericht van zo'n 30.000 man. Het zal dus alles behalve rustig blijven in Bolivia. Er komt ook bij kijken dat in de autonome gebieden, die overigens niet erkent worden door het regime, het rijkste gedeelte is van Bolivia. Het export product "GAS" komt uit deze gebieden en ze hebben al te kennen gegeven om geen belasting meer over te dragen aan de regering.
Genoeg kopzorgen dus voor Morales en de dreiging van een coup is nog steeds niet verdwenen.

Maar wat zegt de overwinning nu van Morales. Er is een enorme verdeeldheid onder de bevolking en de winst zegt niets van een verenigd Bolivia. In feite is de situatie nog steeds hetzelfde als voor het referendum. De economie heeft er geen impuls van gekregen. Sterker nog de oppositie zal zich nog harder verweren en meer van zich laten horen.

In feite is hetzelfde gebeurd in Venezuela, met het referendum van Chavez in 2004. Deze is overigens gewoon gewonnen door Chavez met fraude. Maar buiten dit gegeven is Venezuela er niet beter op geworden. Er is niet 1 probleem door opgelost.
In feite werd het land Venezuela gewoon in tweeën gesplitst met pro en anti chavista's.

Terugkomend op Bolivia, de dreiging van een coup in dat land is niet afgenomen. Ik denk eerlijk gezegd dat een dreiging van een coup is toegenomen en dat ondanks de winst van Morales.
Denk dat de autonome gebieden zich in de toekomst willen afscheiden van de regering en dat daarmee de vrede in dat land op de tocht komt te staan. Bij zo'n actie zullen meerdere mensen kiezen voor de oppositie en het leger zal ook verdeeld raken.

Hulp van buiten af door vriendje Chavez zal de nek kosten van Chavez. De bevolking zal het niet pikken als daar een oorlog wordt gevoerd door Venezolanen.
De Venezolaan kent geen oorlog anders dan de stijgende criminaliteit en als er Venezolanen in een lijkzak worden afgevoerd vanuit Bolivia dan geef ik geen cent meer voor Chavez.

Een andere hulp in "donaties" voor Morales in de vorm van dollars om de bevolking te helpen zie ik momenteel ook somber in. De olieprijs heeft een dalend ritme te pakken en de verwachting is dat hij nog meer zal dalen. Bij een 90 a 95 dollar voor een vat zal Chavez moeten kiezen. Hulp voor Morales en de Venezolaan op een voedseldieet zetten of denken aan zijn eigen volk.
De olie prijs van een vat brent olie is ongeveer een 5 dollar hoger dan wat Venezuela krijgt voor zijn olie.
De oorlog tussen Georgie en Rusland voert momenteel de olie prijs iets op. Als dit snel wordt opgelost zal de prijs weer verder zakken.
Een aardige Europese site om de prijs te bekijken is deze uit Engeland.
Of deze site, het geeft je ook de mogelijkheid om dit te downloaden en op je browser weer te geven


Groet
Alpha

Blogarchief