Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

donderdag 21 augustus 2008

Cilia Flores, de 36 uur komt eraan!!

Vandaag een hele rustige dag gehouden en het nieuws een beetje over me heen laten gaan.
Ik heb een zeer verbolgen Ismael Garcia (podemos /oppositie) gezien op de TV en warempel het leek wel of hij boos werd. Nu vind ik persoonlijk dat de man meer een toon heeft van een dominee in de kerk en niet echt kracht kan uitstralen. Als je geen Spaans verstaat zou hij het ook kunnen hebben over een "doop" en dan zou je denken hij wil Paus worden. Maar warempel toen hij boos werd kreeg hij mijn aandacht ook. En zelfs het publiek begon uitbundig te klappen.

Het ging over de 26 nieuwe wetten en hoe het erop lijkt dat Chavez deze geknipt en opnieuw geplakt heeft in zijn nieuwe wetten.
Ik kan rustig zeggen dat het dezelfde wetten/ voorstellen zijn. Dit geeft C Flores gewoon aan!
Voor de artikelen die Chavez in 2007 wilde veranderen klik op logo.

Het spookt ook wel bij mij met de enorme haast die Chavez momenteel heeft om het verloren reform van 2 december 2007 er even tussen neus en lippen door te rammen. Het is onwaarschijnlijk wat de man in een paar weken er allemaal doordramt.
Venezuela is nu ergens in staat van oorlog!! Tegen wie weet ik niet, maar door deze verandering is Chavez dus nu hoofd van de strijdmacht de FAN. Met de andere wetten, zoals het voedsel kan hij nu gewoon vorderen, in de naam van de veiligheid van voedselvoorziening. Ook de privé bezittingen zijn niet heilig meer. Als je een groot huis hebt en je woont alleen kan hij daar gewoon daklozen bij gooien. Zelfs de commandant kan je privé auto vorderen in naam van de veiligheid en transport nodig heeft!
Om het nog erger uit te drukken, hij kan je gewoon op straat kwakken. In feite als je de wetten verder doortrekt met wat er kan uitvloeien dan bezit Chavez momenteel alles.
Er mag dan wel in de constitutie staan met artikel artikel 115 dat je privé eigendommen zijn gegarandeerd. Maar ten eerste neemt Chavez de constitutie alleen ter hand als het hem uitkomt en ga jezelf nu maar eens verdedigen tegen een rechter die chavista is!!

Cemex gaat het proces aan tegen de staat Venezuela bij het internationale hof en daar ligt hun enige kans om de onteigening aan te vechten. We zullen dus zien wat dat artikel voor hun kan betekenen en het is dus ook een graadmeter voor de burgers. Alleen geef ik "Jose of Maria" met een groot huis geen kans tegen deze regering.

De nieuwe wet op de media met daarin TV/Internet/Telefoon verkeer geeft mij ook de bibbers.
En ik vind eigenlijk dat de wegen in Caracas vol hadden moeten staan met demonstranten die tegen de laatste wetten volop hadden moeten demonstreren. Laten we wel wezen ze waren afgewezen op 2 december 2007. En Chavez luistert niet naar de bevolking, want hij gaat voor zijn eigen hachje. Met als einddoel de ultieme macht en voor altijd gekozen als president.

Ook was er een kort stukje van Cilia flores (NA) op de TV. Weet niet of ze haar mond voorbij sprak, want ze zien er allemaal nogal gespannen uit op het moment.
Die kon vertellen dat de 36 urige werkweek erdoor komt!! Er ging gelijk door mijn hoofd dat is de doodsteek van dit land. Het is een pure leugen als je in dit land hierdoor meer werk krijgt en de economie een impuls geeft.
Ja natuurlijk zullen de bedrijven meer mensen in dienst moeten nemen en het werkloosheid cijfer zal heel snel afnemen, maar er is niet meer werk, alleen meer arbeiders, of ook niet!!

Ik heb even de wet opgezocht over arbeid zoals deze nu geld, maar hou het kort over wat in de wet staat. Geloof me het is enorm veel.

Ley Orgánica del Trabajo,
Artikel 195;
Deze zegt een dagtaak mag niet de 8 uur overschrijden en een werkweek mag de 44 uur niet overschrijden.
Een nachtdienst mag de 7 uur niet overschrijden en deze weekdienst mag niet langer zijn dan 42 uur. Even kort vertaalt.

Met het van kracht maken van de 36 urige werkweek ontstaat er een run op personeel bij de overheid. Er is momenteel veel genationaliseerd dus moet de regering Chavez personeel aannemen.
De privé ondernemingen zitten met een probleem. De olie-inkomsten kunnen hun niet helpen om het personeel te betalen. Dit moet uit eigen zak betaalt worden.

Privé sector;
Een heel klein rekensommetje laat zien dat je op 4 man personeel in de week al een 5de werknemer moet aannemen voor 32 uur in de week.
De inkomsten gaan echt niet groeien door een mannetje erbij. Wel de kopzorgen, zoals is hij/zij te vertrouwen en als je profijt wil blijven houden van je openingstijden en omzet die je nodig hebt om te overleven, dan kan je niet het omgekeerde doen door per dag je winkel/bedrijf anderhalf uur eerder dicht te gooien. Ik reken 6 dagen in de week werken. Bij 5 dagen kan je namelijk niemand 44 uur laten werken als het maximum op 8 uur per dag is.
Een andere mogelijkheid is natuurlijk de zesde werkdag afschaffen en het verlies nemen van een productie-dag. We nemen weer 4 man personeel en 5 dagen werken.
Dan is het voor de hand liggend dat je een half uurtje later opengaat en een kwartiertje bij de lunch pauze gooit. Voor de rekenaars onder ons de drie minuten worden gesjoemeld.
De andere drie zullen in dat kwartiertje langere pauze iets harder moeten werken.
Er zijn nog meerdere constructies mogelijk door bijvoorbeeld 1 werknemer later te laten beginnen of zelfs een dagje vrij te geven in de week.
Het tijdperk voor het schuiven met werktijden zal echt wel losbarsten.

Een ander punt is dat de kosten gewoon hoger worden. Het bedrijf wat een dag minder gaat werken zal de verloren dag ergens terug willen zien in geld. Het andere bedrijf wat meer personeel in dienst neemt zal dit ook terug willen zien. Hoe je het ook regelt of draait het kost geld en dat moet ergens terug verdient worden.

Het zal zeer zeker "niet" helpen om de inflatie die toch al buitensporig is te bedwingen, deze zal alleen nog hoger oplopen. De bakker op de hoek/panaderia zal zijn brood niet kunnen verhogen door de prijs beperking die Chavez hierop hanteert. Deze zal het heel moeilijk krijgen. De supermarkt heeft met hetzelfde probleem te maken.
De geweldige regeling van de 36 uur werken zal alleen maar uitdraaien op failissementen of een belaberde service en uiteindelijk zal Chavez zijn zin krijgen.
De MERCAL zal de enigste staatswinkel zijn die uiteindelijk overblijft. Hierdoor gaat Chavez bepalen wat we eten. Dit doet me denken aan Rusland, de sovjet tijd met allerlei staatswinkeltjes, bonnetjes voor brood en melk en bruine bonen. Of zoals in Cuba, weldoener Fidel zorgt voor het eten.
Fabrieken ondergaan hetzelfde lot. De productie van de boeren zal hier ook hinder van vinden en
zal in navolging van de Mercal winkeltjes ook een puur staatstak worden.
Chavez als hij niet gestopt wordt zal dan uiteindelijk zijn zin krijgen met wat hij als tussenstop ziet voor zijn 21ste Bolivariaanse revolutie. De man zal niet rusten voordat hij van Zuid-Amerika één Communistische staat kan maken, gericht tegen het kapitalisme.

Zelfs Europa en ook Nederland is tegen werktijd verkorting. En daar draait de economie stukken beter dan hier. Ze zijn er allemaal op teruggekomen. Zelfs de pensioenleeftijd 65 jaar willen ze veranderen. Nu ben ik daar wel op tegen, maar dat is een ander verhaal.

C. Floris liet zich niet uit of het exact dezelfde verandering was die in 2007 werd afgewezen. Het werd maar heel kort vermeld in dit artikel.
Daar stond namelijk ook nog in dat de vrije tijd van de werknemer de 8 uur dus, ingevuld kon worden door de werkgever of de staat. Een werkgever zou dus kunnen zeggen je gaat 8 uur hardlopen per week. En de staat zou kunnen zeggen je volgt een cursus Marx, Castro, Lenin of wat dan ook!!
Er stond in de afgewezen wet dat de werkgever moest zorgen voor het besteden van zijn vrije tijd. Het moest het welzijn en gezondheid ten goede komen van de werknemer.

Ach... en laat ik daar nu een andere mening over hebben. Vrije tijd is vrije tijd en die besteed is zoals ik die wil.

UPDATE:
Daniel van "Venezuela News And Views" geeft een uitleg over de nieuwe wetten, dat Chavez zijn droom al waar heeft gemaakt als levenslang president van Venezuela. Wist wel dat hij door deze wet commandant werd over de FAN (het leger). Maar niet dat een ander artikel Chavez als zodanig ineens zijn droom waar maakt.
Als het werkelijk allemaal klopt dan zit Venezuela werkelijk met een groot probleem.


Groet
Alpha

Blogarchief