Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

donderdag 28 augustus 2008

De opmars van de Euro/ Dollar vs Bolivar

Misschien iets te voorbarig, maar alles wijst er op dat de koers van de dollar op de parallelle markt bezig is aan een stevige opmars. Het heeft niets te maken met het duurder worden van de dollar ten opzichte van de Euro. Ook de Euro is meer waard op deze markt. De verhoudingen liggen in opwaartse beweging helemaal gelijk. Vorig jaar was dit nog wel even anders en was het soms verstandiger/voordeliger om dollars te verkopen omdat deze in verhouding meer waard waren. Waarom gaat de dollar en de Euro omhoog. Het onderstaande grafische kaartje geeft de hoge piek aan in november en een flinke stijging in augustus 2008.

Klik voor vergroting

Het ligt even anders dan in 2007. De reden dat de koers oploopt is dat Chavez geen obligaties meer kan kopen van Argentinië. De winst die hij hiermee maakte spendeerde hij volledig om de zwarte markt te verzadigen met dollars. Hiermee kon hij van begin December vorig jaar de koers drukken. En zelfs van mei tot en met half augustus was het hem gelukt om de koers vrij stabiel te houden.

Nadeel van deze operatie is dat het miljarden dollars gekost heeft en het zou ook anders besteed konden worden. Ik wil het niet hebben over de illegaliteit om dit te doen. Roep heel hard corruptie en Venezuela valt in allemaal kleine brokjes in elkaar.
Zelf vermoed ik dat de koers van de Bolivar kunstmatig hoog werd gehouden, omdat we begin dit jaar de Bolivar Fuerte als munteenheid kregen. Vandaar de versterkte aandacht van Chavez om zijn muntje te helpen. Het gebeurde vroeger ook wel, maar niet op deze schaal.
Voor een goede uitleg wil ik wijzen naar het blog van Miguel. Deze legt het haarfijn uit en hij weet als econoom verdomde goed waar hij over schrijft. Het enige wat je moet doen is even de links volgen in zijn blog.

In het laatste grafische plaatje die ik gemaakt heb kan je precies zien wanneer de koers oploopt. Vermoedelijk zijn de extra centen op van de regering.

klik voor vergroting

Op 6 augustus kwam het bericht dat Venezuela voor 1.000.000.000 dollar aan obligaties kocht van Argentinië. Tot nu toe ging het allemaal goed en Venezuela verkocht deze rustig aan dus de regering van Argentinië (die er ook stevig aan verdiende) vertrouwde er op dat het weer goed zou gaan. Helaas voor de regering van Argentinië bleek Chavez een niet te vertrouwen bondgenoot en besloot om een week later na de aankoop alles te dumpen op de beurs. En dumpen betekende ook dumpen, tegen elk bod hoe laag dan ook werd alles verkocht. Er wordt gezegd dat alles verkocht werd in een half uur!!!!
Dit viel niet echt in goede aarde bij de regering en de regering van Argentinië besloot om met het spelletje te stoppen. Argentinië zit echt met de financiële brokken en de pers zit er daar boven op en dat is niet ze geweldig goed nieuws voor C. Kirchner die het toch al ontzettend moeilijk heeft.

Het gevolg is dat de parallelle koers nu dus niet meer laag gehouden kan worden en als Chavez geen andere constructie kan bedenken dan gaan we heel snel naar de hoge koers van een jaar geleden.
Natuurlijk zal dit ook een stevig effect hebben op de inflatie. En zelfs de economie.
Al met al leuk voor de verdwaalde toerist, maar minder prettig voor de Venezolaan.


Groet
Alpha

Blogarchief