Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

donderdag 14 augustus 2008

Doet Chavez zijn eigen licht uit? + update

Ik heb toch het vermoeden dat de val van Chavez eraan zit te komen. Het regime maakt zich al druk om de verkiezingen in november. Ze zijn somber gestemd over de polls die een nederlaag voorspellen van Chavez.

Maar nu een ander scenario, ik wil even verder gaan dan alleen de polls en het stemgedrag van de bevolking.
Er is iets anders aan de hand wat misschien wel een eerder vertrek eist van Chavez.
En dat is de olieprijs. Deze is net zo snel aan het zakken als hij eerder steeg.

Zal het eenvoudig uitleggen.
De stuwende werking om de olieprijs naar records te brengen van Chavez en zijn maatje in Iran, Mahmūd Ahmadinejād krijgt nu een averechtse werking. Natuurlijk zijn ze in eerste instantie geslaagd om de prijs omhoog te krijgen. Zo kon Chavez zijn geluk niet op en verklaarde dat de prijs wel eens naar 200 en zelfs 300 dollar kon stijgen. Een andere idioot zei zelfs 400 dollar (Alexei Miller van Gazprom).
De dreiging van Chavez om geen olie meer te leveren en de dreiging van Iran met zijn nucleaire plannen, hadden het gewenste effect. De olieprijs steeg naar zo'n 148 dollar voor een vat.
Allerlei ideeën in de wereld werden snel ontwikkeld om minder olie te verbruiken en Amerika als groot verbruiker kwam in een recessie. Er was geen groei meer in de "kapitalistische" landen en het verbruik van olie ging met een rotvaart naar beneden. Amerika gebruikt momenteel 800.000 vaten minder. Er kwam dus meer en meer olie op de markt terecht. Waardoor de olieprijs zakt. (er is al een website
Make Money on the Fall of Oil! )
Chavez en zijn kornuitjes vergaten dat door de kapitalistische landen zij hun olie tegen een hoge prijs konden verkopen, maar als je het onderste uit de kan wil hebben, dan kan het ook tegenvallen. Het zijn de ontwikkelde landen die met nieuwe dingen komen en de grootste productie heeft en als je dit niet erkent dan snij je jezelf op een gegeven moment. Het heeft ook een invloed op het wereld probleem "voedsel". Door de enorm hoog opgedreven olie prijs werd er minder geproduceerd. Bedrijven gingen failliet, stopte er gewoon mee of gingen op halve kracht verder. Hierdoor werden het voedsel schaars en duur en dat zal wel zo blijven.
De olie prijs zit nu in een dalend ritme en het einde is nog niet in zicht.

Klik voor vergroting van de prijs ontwikkeling van nu

Opec website voor een up to date overzicht.

Chavez heeft zijn "olie" begroting gezet op een eerste instantie van ruim 40 dollar een vat, later is dit verhoogd tot zo'n 60 dollar een vat. Mede ingegeven dat de olieprijs bleef stijgen. Dit lijkt niet al te veel wanneer we zijn uitgave onder de loep nemen.

De problemen voor Chavez:
Doordat Venezuela nu al meer dan 80% moet importeren en zowat al het voedsel moet importeren ontstaat er een groot probleem voor Chavez. Eigen productie van voedsel is nog niet genoeg om Caracas eten te geven. Dus Chavez koopt voedsel wat er op de "markt" verschijnt en aangeboden wordt in de wereld. Maar tegen de huidige dure prijzen!

We hebben ook nog de ongecontroleerde uitgaven van Chavez, neem de nationaliseringen, de hulp aan buitenlandse vriendjes. Miljarden dollars worden er door heen gejaagd. En vergeet niet de geilheid van Chavez om wapentuig te kopen en om een leger te creëren voor zichzelf.

We kunnen dus gerust stellen dat de begroting van de olie op zo'n 80 a 85 dollar zou moeten staan.

Er komt nog een tegenvaller aan voor Chavez met de dalende olieprijs en dat is de missies die hij betaalt met de extra "TAX" van de olie bedrijven. Er is een speciale winst tax gecreëerd die in werking gaat als de olieprijs boven de 100 dollar een vat komt.

Een ander nadeel is dat de schuld van Venezuela al is opgelopen tot ruim 75 miljard dollar.
Hoe krijg je dat voor elkaar!!
Lenen zal met een dalende olieprijs en geen verdere economie moeilijk worden.

Onderhoud aan allerlei zaken heeft Chavez nog nooit gedaan. Neem de wegen in dit land, de energiecentrales, water voorziening en zo zijn er nog wel wat dingen op te noemen. Er is een enorme achterstand aan alles, wat je maar kan bedenken.

Venezuela komt ook nog een zo'n 3 miljoen huizen te kort voor zijn eigen bevolking en de plannen om 200.000 huizen te bouwen per jaar die kennen we nu wel. Dat roept Chavez nu al ruim tien jaar. Met een dalende olieprijs mag de dakloze niet rekenen op een woning.

Ondanks de record prijzen van de olie industrie heeft Chavez niets gepresteerd. Er is geen economie opgebouwd en er is niets verbeterd er is alleen geleefd van de olie.

Specialisten voorspellen een daling van de olieprijs die gaat liggen tussen de 70 en 80 dollar een vat. Het geen inhoud dat dit land aan de vooravond staat van een ineenstorting onder het bewind van Chavez.

Mits........er geen oorlog komt met Iran want dan schieten de prijzen misschien wel door de 200 dollar grens.
Had overigens wel verwacht dat de oorlog Rusland en Georgië de prijs omhoog zou stuwen van de olie, maar deze blijft vooralsnog uit.

We kunnen dus gerust zeggen dat Chavez zelf het licht heeft uitgedaan van zijn Bolivar Revolutie en dat met al de rijkdom die tot zijn beschikking stond.
En de oppositie kan dit natuurlijk versnellen bij winst in november. Verwacht overigens nog wel iets mafs van Chavez. Misschien wel Polar die door 1 van de nieuwe wetten ineens al het voedsel moet afstaan. Ze maken niet alleen maar bier!!

groet
Alpha

UPDATE
We hebben weer een update. Kreeg een tip over T. Boone Pickens. Nu was deze man bij mij totaal onbekend. En ging even op internet zoeken. Zie ik dat deze man al 80 jaar is, maar waarom dit als update.
De man is multimiljardair geworden in de olie business. Maar wil nu hebben dat Amerika overgaat op alternatieve energie bronnen. Hij heeft 58 miljoen dollar geïnvesteerd aan reklame en 10 miljard dollar om over te stappen op een andere energie bron. Dit om niet geheel afhankelijk te blijven van olieproducerende landen. Volgens hem kan dit in tien jaar al zo ver zijn en dit zal zo'n 300 miljard dollar schelen voor Amerika. Obama heeft dezelfde wens en deze twee hebben elkaar gevonden.
Al met al een aardige ontwikkeling en eenvoudig uitgelegd met deze clip van T. Boone Pickens. Hij zegt ook voor mij hoeft het niet, ik zal het resultaat waarschijnlijk niet meer meemaken, maar voor het voortbestaan van Amerika maakt het een heel verschil.

Op deze de link naar het plan http://www.pickensplan.com/ Bekijk eerst de clip voordat je verder klikt op de pagina, duurt iets meer dan 4 minuten.
En deze link naar zijn biografie http://en.wikipedia.org/wiki/T._Boone_Pickens


Blogarchief