Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

vrijdag 29 augustus 2008

Venezolanen zijn gedoemd om te kopen bij de Mercal + update

Zo luidt de kop van een artikel in de krant hier. En daar is echt niets te veel over gezegd.
Eerst even de inflatie dan word het ook duidelijk waarom de krant verschijn met een artikel dat we gedoemd zijn om bij de Mercal te kopen en ik wil daar dan straks nog wel even verder op in gaan.

Het inflatiecijfer is wederom bijgesteld door de minister van financiën, Ali Rodriguez.
Begin dit jaar kwam meneer met een inflatie voor dit jaar van 11 procent, deze werd later bijgesteld tot 19 procent en nu wordt het volgens hem al 27 procent.
Elk jaar is dit hetzelfde liedje wat we te horen krijgen. Vorig jaar was het volgens de regering 22,5%. Ik heb daar mijn twijfels over en ik denk dat de inflatie hoger was en nu heb ik zelfs de indruk dat de inflatie het dubbele is dan wat ze zeggen.
Als ik alleen maar de voedselmand neem dan is deze al gestegen met ruim 50%.
Ali Rodriguez vindt het zelf ook absurd hoog dat de inflatie "volgens hem" uitkomt op 27%. Maar hij weet ook de reden en waar heb ik dit al eerder gehoord. Natuurlijk verteld de man eerst dat de economie in Venezuela goede gezondheid verkeerd. En dan geeft de man de schuld de speculatie in het zaken doen door commerciële dieven alles opdrijft. Met andere woorden de "kapitalisten" zijn de oorzaak van de inflatie.
Dat is ook al 10 jaar lang een vaste uitdrukking voor deze "junta"!
Als er iets niet goed verloopt dan krijgen de privé ondernemingen de schuld of de CIA!!

De Venezolaan met het minimum aan inkomen kan deze "basket" niet meer kopen in de supermarkt van hun salaris. Zelfs degene die twee maal het minimum verdienen moeten de supermarkt overslaan.
Ze worden dus gedwongen om de Mercal aan te doen voor hun boodschappen. Deze Mercal wordt overdreven zwaar gesubsidieerd door de PDVSA/PDVAL. (in de link verschillende klanten vertellen waarom ze gedwongen zijn om boodschappen te doen bij de Mercal)
Het is geen geheim dat de Mercal soms 50% goedkoper is met verschillende artikelen dan de supermarkt. De rijen die bij de Mercal ontstaan zijn immens lang. Een gemiddelde wachttijd van 2 uur is vrij normaal. Een Venezolaan die werkt zal gewoon een vrije dag moeten opnemen als hij boodschappen moet doen en dan eerst even langs de bank moet om geld op te nemen (wachttijd bij de bank minimaal 2 uur). "Halo Minister economisch gezond he!!"

Als je de goederen bekijkt die bij de Mercal markten te koop aangeboden worden komen ze voor 90% uit het buitenland. Voorbeeld "Melk" uit Argentinië, Bruine bonen uit Nicaragua, Kip, margarine, olie, pasta, mayonaise uit Brazilië. "Halo minister gezonde economie he!!"
Het zijn producten die normaal gesproken uit dit land horen te komen en vroeger ook uit eigen productie kwam. En nu wordt er ruim 80% aan voedsel geïmporteerd. "Hallo minister!!!!"
Doordat de Mercal stukken goedkoper is krijgen ze het steeds drukker. Ook heeft de Mercal een systeem dat je van bepaalde producten niet meer dan 1 artikel mag kopen. Dit heeft gevolgen en die zijn economisch catastrofaal.
Ten eerste zal er meer ingekocht moeten worden, wat een behoorlijke aanslag zal zijn op het budget van de overheid. De mensen laten steeds meer de Super links liggen en nemen de wachttijden voor lief. Deze rijen met mensen zullen in de toekomst moeten rekenen op meerdere uren voor hun boodschappen doen en met de kans dat het product uitverkocht is.
De supermarkt zal ondervinden dat ze met een steeds grotere leegloop van klanten te maken krijgen en dit zal tot gevolg hebben dat de Super geruisloos verdwijnt uit het straatbeeld. De werkloosheid zal hierdoor ook verder oplopen.
Een simpel vervolg is dat de Mercal de Super de leegstaande winkels heel goedkoop kan overnemen. In de nieuwe wetten kan Chavez ze gewoon vorderen.
De Mercal word beter bereikbaar, nu moet ik buurten in die ik liever oversla om bij de Mercal te komen en slag twee is de panaderia. Deze hebben het al moeilijk en zijn voornamelijk in handen van Portugezen. Deze kunnen de ongelijke strijd tegen de met olie gevulde petro dollars van het rijk ook niet aan.
Dit heeft uiteindelijk het gevolg dat Chavez bepaalt wat de Venezolaan 's avonds op zijn bord heeft. Het is niet meer of minder dan een slimme kopie van het sovjet systeem.

En nog even iets over de economie, gisteren schreef ik een stukje over de parallelle koers.
deze gaat hard omhoog.
De dollar staat nu op 4,05 en de euro op 6,10
Hallo minister van financiën "Gezonde Economie"!!!!

Update:
Het is niet meer dan een artikel in het Engels en gaat over de inflatie in Venezuela en de hoge kosten om voedsel te kopen.

groet
Alpha

Blogarchief