Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

woensdag 10 september 2008

Omstreden vingerprint wordt weer ingevoerd + kleine update

Alle schandalen ten spijt die Venezuela teisteren met miljoenen hier en daar weggegeven en zelfverrijking van corrupte regeringsleiders en chavista's. De constitutie die door Chavez niet meer betekent dan wat oud drukwerk waar je alleen naar kijkt als het uitkomt en als het er niet instaat dan kom je gewoon met een ander wetje. Vermoed ik toch dat we na de verkiezingen opnieuw geconfronteerd worden met een schandaal.
Wil even iets aanhalen wat 30 juli al in de krant stond en ik heb al die tijd gewacht om te zien of er iemand wakker was van de oppositie. Natuurlijk kunnen we makkelijk zeggen, dat Chavez met het pakket nieuwe wetten kwam (26 stuks) op 31 juli, die allemaal stuk voor stuk zaten in zijn verloren reform van 2 december 2007, de aandacht wegnam. En het was en is nog steeds begrijpelijk dat iedereen zich zorgen maakt over deze "dictator" wetten.

Wat stond er nu in de krant, dat ik dit aanhaal.
Op zich was het een klein berichtje over het CNE die opnieuw de vingerprint-scan op 23 november zal toepassen met het stemmen.
Vele zullen denken....zo wat!!! Je legt je vinger op dat apparaat en er komt uitrollen wie je bent je drukt op je kandidaat en je bent klaar.

We gaan even terug in de tijd en wel naar 2004. Een reform over ja of nee over Chavez, een populariteits stemronde.
En voor het eerst werd de vingerprint-scan toegepast!!!!
We weten allemaal dat het stemmen anoniem moet gebeuren. Er mogen geen gegevens worden opgeslagen. En wie anders dan het CNE en Chavez verklaarde toen dat alles volgens de regels zou verlopen. Het gevolg van deze "onzinnige" stemronde, alleen maar voor Chavez om te kijken hoe populair hij nog was en niet meer dan een egotripperij van deze man. Hij was toen echt niet afgetreden al was er maar 1 stem op hem uitgebracht. Wel hebben we later kunnen zien dat er enorm geknoeid was met deze elektronische stemronde.
Vergeet niet dat de stemmachines "Smartmatic" een product is van Venezuela en dat zelfs de software een product is van Venezuela.
Bekijk even de site van Esdata hoe er geknoeid was met het stemmen en het Carter Centrum heeft niets vreemds geconstateerd. Denk dat er pindadopjes voor de oogjes zaten.

Niet veel later kwam er een chavista in beeld luisterend naar de naam Luis Tascon. Denk dat er nu bij de meeste lezers een belletje gaat rinkelen. Tascon heeft in opdracht van Chavez een programma gemaakt "Maisanta" beter bekent als de lijst van Tascon (lista Tascon)
Wat was er gebeurd op de "lijst" alle inwoners van Venezuela, die niet stemmers en degene die gestemd hadden stonden erop. Uiteraard met de voorkeur die ze uitgebracht hadden met het stemmen. Het CNE heeft gewoon de database van alle Smartmatic computers aan Tascon overhandigd en deze heeft een programma gemaakt.
Doordat er nu gezien kon worden aan de hand van een cedula (identiteitskaart) wat je voorkeur was kwam er een ontslaggolf. De tegenstanders van Chavez kwamen op straat te staan. Ook werd de Tascon lijst gebruikt bij sollicitaties. Al was je veruit de hoogst opgeleide en met een CV om van te watertanden je werd niet aangenomen als de lijst vermelde dat je tegen Chavez was.

Nu anno 2008 kan ik maar één conclusie bedenken waarom het vingerprint systeem opnieuw gebruikt gaat worden.
In willekeurige volgorde 5 redenen waarop ik dit baseer.
1. Het boezemt angst in, wie wil zijn baan verliezen. Je kan met het verstrekken van de tijd ook je mening hebben veranderd en dat de voorkeur niet meer naar Chavez uitgaat. Met het nieuws van de vingerprint zal je voor Chavez stemmen.
2. Een verfrissing van de lijst is welkom voor de Chavez administratie.
3. Een eventuele fraude is makkelijker, er is al ervaring opgedaan in 2004. En volgens de polls staat Chavez er niet erg florissant voor. De fouten van 2 december 2007 worden dus niet meer gemaakt door het regime Chavez. (nog steeds is niet de officiële uitslag van dat reform door het CNE bekendgemaakt en dat met het meest geavanceerde en duurste stemsysteem ter wereld)
4. Op de voor Chavez belangrijke plekken in het bedrijfsleven en in zijn eigen regime kan hij tegenstanders ontslaan. Na zijn drift om alles te nationaliseren kan hij daar ook ongewenste personen eruit zetten.
5. Aangezien we de richting van het communisme uitgaan en het dictatorschap kan hij dus met zijn nieuwe wetten personen op laten pakken (tegenstanders) in het belang van de veiligheid van de natie.

Het doet mij dus vreemd aan dat er zo weinig tegen deze beslissing van het CNE geprotesteerd word. Nu ben ik toch al niet tevreden over de manier waarop de oppositie zich manifesteert en het is meer te danken aan de ongelooflijke stomme wijze waarop Chavez momenteel mee in het nieuws komt dat de oppositie sterker wordt. Er is wel een lichtpuntje voor de oppositie de campagne wordt wel iets beter. Maar om Chavez een KO te geven moet er veel meer gebeuren en de vingerprint moet verboden worden. Anders denk ik dat alles voor niets is geweest.

Voor de herinnering wat afbeeldingen van de Maisanta/Tasconlijst en de CNE lijst om heel kort te laten zien wat voor fraude er is geweest, plaatjes zeggen meer dan woorden. Maar het Carter Centrum zag niets.

Laten we beginnen met de baas van deze regering ook hij staat op de lijst. Plaatje 2 van de lista Tascon is een wel heel oud dametje die gestemd heeft. Ze is overigens de oudste persoon die gestemd heeft. En dat zonder vermelding in het Guiness Boek of records.
Het is geen misdruk de geboortedatum van Molina Josefa. Ook op de CNE lijst komt ze voor, de laatste printscreen/plaatje is een gedeelte van een bestand en geeft een lijst van de 500 oudste inwoners van Venezuela. Ik heb de orginele lijst in mijn bezit.
De Maisanta lijst is hier te downloaden samen met de CNE lijst. Op de site staan ook nog wat voorbeelden van fraude.

Wanneer je weet dat fraude voor de regering niets inhoud en ze hebben aardig kunnen oefenen de laatste jaren en onder het oog van de "Carter Centre" konden ze deze fratsen al uithalen, dan kan ik er niet over uit dat er niet geprotesteerd wordt door de oppositie over het vernieuwd invoeren van de vingerprint. Het zal de fraude niet minder maken, maar zonder deze vingerprint durven er wel meer mensen hun echte mening te geven.

Update!!!!
Zoals met veel website's van de regering vallen deze constant uit de lucht. dus zo ook de link die ik gegeven heb over de vingerprints (ABN go/ve site)
Jawel in de Apporea staat een artikel over de vingerprints deze als vervanging voor de eerdere regeringssite. Ach en rood is rood in dit geval.

Het is ook de moeite waard om TalCual te lezen. Dit elektronische gedoe met vingerprints gaat nog even snel 2.318.500 dollars kosten. Natuurlijk worden geld en moeite niet gespaard. Het is beter om daar geld voor uit te trekken dan om bijvoorbeeld kinderen in te enten tegen de bof.
In de TalCual staat ook dat wederom het aantal stemgerechtigden weer is gegroeid. Bijn 1 miljoen mensen meer dan in januari. Typisch dat dit iedere keer zo snel groeit voor een belangrijke verkiezing.

groet
Alpha