Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

vrijdag 21 november 2008

Chavez kan de (onteigening) multinationals niet meer betalen

Het is niet meer de vraag of Venezuela zonder geld komt te zitten het is meer de vraag geworden waar haalt hij het geld vandaan.
De situatie is in Venezuela momenteel rampzalig te noemen. Chavez als president heeft zich nooit bekommert om de economie en liet alles afhangen van de inkomsten uit de olie. Natuurlijk kon alles toen de olieprijs op zo'n 100 dollar een vat stond en later zelfs steeg tot 147 dollar een vat. Chavez als een blinde kip begon alles te nationaliseren, slingerde met geld als een staart van een puppie die een koekje krijgt en bestelde gewoon nog wat leger materiaal en er werd een heuse satelliet de ruimte in geslingerd er werd nog even links en rechts wat donaties gedaan van honderden miljoenen aan vreemde naties al of niet legaal en als superkapitalist verkwiste hij het geld van de Venezolaan.
Het spreekwoord een appeltje voor de dorst (begrotingsoverschot) kent de man niet. Zelfs met superinkomsten van de olie.

laten we het eerste bericht eens te voorschijn halen en dit is toch wel apart.
In 2005 kreeg de PDVSA de mogelijkheid om direct de petrodollars te storten op de Centrale Bank Van Venezuela (BCV) deze werden dan moeiteloos omgezet in bolivars. De PDVSA gebruikt alleen de BCV dit om de stabiliteit van de reserves internationaal te verstevigen.
De Centrale bank geeft aan dat er in de eerste drie kwartalen aan olie export 78.860.000.000,-- dollar is omgezet. De PDVSA heeft een deposit gedaan van 29.960.000.000,--
Dit is 38% van het totale bedrag. Anders gezegt waar is de andere 62% van het bedrag gebleven.
Het is niet veel als je het snel zegt "49 Miljard".

Dan het tweede bericht, zo mogelijk nog vreemder; "Chavez heeft geen geld om de "onteigeningen" te betalen. De onteigeningen zijn de nationalisatie drift van het afgelopen jaar van Chavez. (Enne....die 49 miljard dan Chavez?)

Banco de Venezuela (niet verwarren met de BCV) werd met veel heisa genationaliseerd. Grupo de Santander wil niets liever dan alles afronden zodat ze het land kunnen verlaten, maar met het instorten van de olie prijs was er ineens geen geld! Het gaat om een slordige 1 miljard Euro. Het is geen dwarszitten van Chavez want we hebben er nog eentje die zit te wachten op zijn geld namelijk Cemex!! De cement fabriek uit Mexico die ook even snel werd onteigend. Deze deal was ook al lang geleden rondgemaakt en kost de Venezolaan ook 1 miljard euro!!
Was dit het!!!!, nee we hebben nog meer, zal het even snel vermelden;
Ternium (Argentinie) staal nog 1.3 miljard Euro,
ExxonMobil en Conoco Phillips met de onteigening van de olievelden bedraagt 5 miljard euro


Volgens Maza Zavala heeft Chavez 40 miljard dollar uitgegeven aan import en staat dit momenteel gelijk met de inkomsten van de olie met de huidige prijs.
Er is ook nog een externe schuld opgebouwd door Chavez van 60 miljard dollar. Hiertegenover staat nog een reserve van 30 miljard die nog een paar maanden aan import veiligstelt.

En ondanks het instorten van de olie prijs gaat Chavez nog steeds door om gratis 100.000 vaten olie per dag aan zijn "Papa" Castro te geven. Wat voor een president is dit nu eigenlijk! Is het Castro regime belangrijker dan de Venezolaan? Geeft de man eigenlijk wel om zijn bevolking?
In feite praten we eigenlijk niet meer over het instorten van de olieprijs maar van het instorten van Venezuela.

Grote woorden van Chavez aan het begin van de krediet crisis dat Venezuela hier geen last van gaat krijgen gaat wel heel snel veranderen in een heel klein gepiep met veel zuchten.
De man begrijpt nog steeds niet dat dankzij het "rijke" westen de olie veel geld opbrengt. En dat als de economie instort in het kapitalistische westen,Venezuela heel hard getroffen wordt. Vooral als er geen eigen economie is, anders was er weinig aan de hand geweest.


Manager Chavez zou nog geen wapenkamer in het leger op orde kunnen krijgen laat staan een land regeren.

Het beroerde van dit alles is dat de Venezolaan gewoon keer op keer wordt bestolen. Allereerst met alle vrijgevigheid in honderden miljoenen dollars per jaar aan vreemde naties en investeringen die al mislukt zijn voordat ze begonnen zijn doordat de corrupte figuren alles leegroven en... straks met een oplopende inflatie van ruim 30%.


Het had geheel anders kunnen zijn zonder het oude en geflopte communistische systeem te imiteren.

groet
Alpha

Blogarchief