Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

maandag 6 april 2009

Voedseldistributie volgens nieuw model, op basis van verbruik!!!

Met het begin van de Mercal supermarkten kreeg ik al een vreemd smaak in mijn mond. Vooral eerst de oneerlijke concurrentie tegenover de privé markt die hun spullen verkopen.
Later zag de PDVAL op 21 januari 2008 het licht om alles te distribueren. De Mercal wordt op een ongelooflijke manier gesubsidieerd door het olieconcern de PDVSA. Miljoenen aan dollars kost het om de spullen tegen een te lage prijs aan te bieden aan de klanten. Begrijpelijk dat de Venezolaan kiest om daar te kopen. Maar van een juiste economisch gezien standpunt compleet verkeerd. De concurrentie viel weg en Chavez kreeg via dit communistische systeem een steeds grotere markt in handen. En met de nationaliserings drift die Chavez aan de dag legt krijgt hij ook steeds meer bedrijven in zijn handen die producten maken. En de eerste keus met leveringen van producten komen daardoor terecht bij de Mercal winkels. De Cadivi bepaalt hoeveel geld er in dollars besteed kan worden voor importeren van het voedsel voor de privé ondernemingen waardoor er ook steeds meer lege schappen komen in de grote normale supermarkten. En zeker met de lage olieprijs krijgt de Cadivi van de Nationale bank minder dollars om te besteden. Hetgeen inhoud dat bedrijven die importeren en de formulieren invullen steeds vaker een nee krijgen. Of wel toestemming krijgen zodra Chavez zijn fiat geeft om de Cadivi te voorzien van dollars.
We kunnen rustig aannemen dat de PDVAL als dochterbedrijf van de PDVSA hier geen restricties wordt opgelegd.

De Venezolaan wordt dus steeds meer afhankelijk van wat Chavez in deze winkels te koop aanbied. Met andere woorden Chavez bepaalt wat we te eten krijgen. In het begin was gewoon alles zonder problemen te koop, maar dit veranderde. Net als de gewoonte om normaal boodschappen te doen in een winkel werd er nu buiten de tenten opgezocht van de Mercal. Er stonden tientallen meters rijen om boodschappen te doen en vooral met de eerste voedselcrisis in 2008 waren de rijen soms honderden meters lang. Het wachten in de rij voor wat meel en melk werd een gewoonte.

Een promo filmpje van de PDVAL laat zien hoe "geweldig" dit allemaal wel niet is.


Nu was het al zo dat het na de voedselcrisis een criminele gedachte was om voedsel in te slaan voor meer dan drie dagen. Er werd een restrictie ingesteld dat je van een product niet meer dan 1 of 2 mocht aanschaffen. Gelukkig bepaalde Chavez niet hoeveel me mochten eten van de Mercal. We konden nog rustig een flink bord eten opscheppen en zelfs twee keer als de honger groot was.

Maar dan nu........ een heel klein berichtje in de Universal (Engels). Eigenlijk te klein om op te vallen.
Er wordt gewerkt aan een andere manier van voedsel distributie in het land.
Carlos Osorio die leiding geeft aan het bedrijf Silos (opslag voor voedsel en distributie) werkt samen met het ministerie van handel zegt dat het voedsel gedistribueerd gaat worden op basis van het verbruik?
Carlos Osorio, directeur van Sada, zei in een show uitgezonden door de staat gerunde zender VTV dat ze het bevorderen van een verandering in het concept van levensmiddelen distributie. Het nieuwe model zal rekening houden met de behoeften van de bevolking in plaats van de vraag en aanbod concept.
Hij voegde hieraan toe dat het nieuwe model gebaseerd zal zijn op de distributie van levensmiddelen op basis van het aantal mensen in elke regio van het land. Dat is, als er 90.000 inwoners in een gebied, een behoorlijke hoeveelheid voedsel te voldoen aan hun behoeften wordt voorzien.

Tja.... wat moet ik hier nu weer van denken.
Laten we voor het gemak even aannemen dat ieder mens 1 kilo eten verorberd op een dag, voor de diëten onder ons, 1 ons, hierin doen we ook het vocht, zoals water. Een stad zal dan volgens de registratie van het bevolkingsregister 1kilo x 365 dagen x het aantal mensen en dan gedeeld per week of maand aan voedsel bevoorraad worden.
De rojo rojito gaat dus werkelijk blindelings uit van het aantal geregistreerde aantal inwoners per stad cq regio. Er zijn zoveel land-invasies van mensen met het bouwen van lemen hutjes die echt niet geregistreerd zijn. En van mensen die hun geluk zoeken in de grote steden. Ik heb zo'n klein vermoeden dat er 1 miljoen mensen meer wonen in Caracas dan wat geregistreerd is en dat geld voor veel grote steden.
We hoeven dus niet te twijfelen aan de enorme tekorten die gaan optreden als dit systeem wordt ingevoerd.
Wat te denken van het grensgebied met Colombia. Veel goederen zijn in Venezuela goedkoop vanwege de prijscontrole en worden massaal gekocht door de Colombiaan of Venezolaan om ze te verkopen in Colombia. Het is dan wel verboden door de regering om dit te doen, maar dat is de verkoop van drugs ook en daarvan komt ook steeds meer het land binnen.
We hebben ook nog mensen die allergies zijn voor bepaalde producten of juist meer van een bepaald product moeten eten wegens een kwaal of wat dan ook. Er is nog veel meer op te noemen, laat je gedachte hier maar eens over gaan. En wie zegt niet dat dit het begin is van allerlei andere producten, die met deze wijze gereguleerd gaan worden!
Hoe gaan ze dit oplossen met de distributie? Nu werkt het gewoon zo dat een manager of bedrijfsleider zegt we moeten dit en dat product bijbestellen. In de toekomst zal dat met het nieuwe systeem voor problemen zorgen. Reken maar dat er gezegd wordt quotum is quotum en deze heb je bereikt.

En..... als ze net zo rekenen als hun grote baas dat 7x8=52 is, dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Het wordt steeds meer een vreemd landje dat Venezuela met een totaal gecontroleerd systeem op de mensen. Alleen jammer dat wanneer je crimineel bent je ongestoord je "professie" kan blijven uitoefenen.

Groet
Alpha