Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

zondag 28 juni 2009

Coup in Honduras, Chavez dreigt weer met oorlog

De coup in Honduras is gezien de ontwikkelingen een feit geworden. De militairen hebben eerst de zittende president M. Zelaya gevangen genomen en later op het vliegtuig gezet naar Costa Rica.
Vanaf dat moment volgen de gebeurtenissen in rap tempo. Roberto Micheletti heeft Zelaya vervangen als president. Voor mij nu nog een onbekende, de coup was ook vrij plotseling.

Het parlement van Honduras heeft Manuel Zelaya ontslagen doordat hij keer op keer de grondwet negeerde en niet respecteerde. Hierdoor heeft het leger ingegrepen om de grondwet te beschermen.

Chavez heeft een waarschuwing afgekondigd dat zodra de Venezolaanse Ambassade zou worden aangevallen hij dit ziet als een afkondiging van oorlog tegen Honduras.

Volgens niet verder bevestigde berichten komt de Herald met een schrijven dat er Cubaanse en Venezolaanse soldaten zijn gesignaleerd bij de grens van Honduras.

De Europese Unie komt met een verklaring dat ze de coup in Honduras unaniem veroordelen.
En ook de president van Amerika, Obama wil dat Honduras zo snel mogelijk de democratie hersteld.

Op VTV wat ik live heb gevolgd in Spanje zegt Zelaya, dat hij maandag weer terug gaat naar Honduras en de president van Costa Rica zou hem vergezellen. Ook wist Zelaya te vertellen dat hij er even tussen uit was??? Maar als president heeft het volk hem nu nodig. En dat er geen sprake was van dat hij was afgezet en gewoon president is en blijft van Honduras. De krant citeert hem iets anders.

Natuurlijk zijn de ultra linkse vriendjes van Zelaya allemaal van de partij als het gaat om de woorden van Chavez te volgen en Chavez gaat zelfs zover dat hij er alles aan gaat doen om Zelaya weer terug te krijgen als president van Honduras.

Politiek gezien heeft Obama en de Europse Unie volledig gelijk dat ze de coup veroordelen. De reden dat ze dit doen is omdat het leger dit gedaan heeft en niet democratisch is gebeurd met een stemronde. En leger coups hebben vrijwel altijd een negatief beeld opgeleverd met een militair als president.

Zelf zit ik in een soort tweestrijd, ik kan me ook niet geheel vinden in een leger coup, maar aan de andere kant heb ik van dichtbij meegemaakt wat het betekend om iemand te zien veranderen van een democraat naar een dictator.

De gelijkenis gaat volledig op met Chavez. Zelaya werd in 2006 gekozen als een conservatief en veranderde na zijn beediging in een communist. Er werd toenadering gezocht en gevonden met Chavez en Zelaya begon ook ineens allerlei wetten te veranderen en had voor afgelopen zondag een referendum gepland wat hem net als Chavez mogelijk zou maken om herhaaldelijk herkozen te worden.
Dat referendum wekte enorme beroering op en het volk kreeg de steun van de militairen om de grondwet te beschermen. Was dat maar in Venezuela gebeurd!!

Nu kan ook de Europese Unie wel de coup veroordelen, maar ik hoor niets van de Europese Unie van een veroordeling dat een president eenzijdig de grondwet gaat veranderen of de mensenrechten schend, of met een enorme fraude president kan blijven. Net of ze nog niet weten wat er allemaal loos is in Zuid-Amerika.
Wellicht zien ze nog steeds Honduras als een bananenrepubliek, Honduras was als eerste land de eigenaar van deze benaming, vanwege de grote export aan fruit.

We zullen moeten afwachten wat er verder gebeurd en/of Chavez Honduras binnenvalt. Het schijnt dat de Ambassade van Venezuela nu leeg is in Honduras en dat de militairen het ambassade personeel verwijderd hebben.

Update met foto's van de coup

groet
Alpha

Blogarchief