Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

woensdag 29 juli 2009

Chavez roept ambassade personeel terug uit Colombia en bevriest de betrekkingen met Colombia

Het moet gezegd worden iets schrijven over Venezuela kan nooit een probleem zijn. Het enige probleem is dat je moet kiezen tussen de vele items die op je computer verschijnen.

Zonder twijfel is het grote nieuws toch wel dat Chavez zijn ambassades in Colombia heeft leeggehaald en dat de betrekkingen even bevroren worden. (Het lijkt mij een goed idee om het hoofd van het opgewonden standje eens te bevriezen. maar het is niet anders.)
Na de melding dat er een tankbataljon naar de grens werd gestuurd, is het ambassade personeel teruggeroepen en worden de relaties bevroren. Buiten de verkoelde verstandhouding wil Chavez ook de economische relatie gaan herzien met Colombia.

Nu is de economie van Venezuela al niet zo enorm maar de export en import van Colombia is wel van grote betekenis en wel voor beide landen. Colombia heeft al laten weten dat het gaat proberen om handel te drijven met Midden Amerika en Noord-Amerika ook wordt er gekeken of er meer handel mogelijk is met Europa.

En dit alles door de terechte beschuldiging dat Venezuela er voor gezorgd heeft dat de FARC anti Tank wapens had. Ik schreef eerder dat de wapens in 1980 waren geleverd. Het is nu bekend geworden dat de levering aan Venezuela was in 1988.
Colombia heeft de regering van Venezuela trouwens al op 2 juni om antwoorden gevraagd omtrent de gevonden wapens bij de FARC. Even doorklikken op de link "opinion los foristas" en een heel schema komt er tevoorschijn met de bevindingen van Colombia. Zoals wanneer de wapens zijn gevonden. Wanneer de regering van Colombia om uitleg vraagt aan Venezuela. En dat ze zelfs meerdere keren gevraagd hebben om uitleg te geven. Op alles werd gewoon niet gereageerd. Zelfs als er document persoonlijk werd overhandigd (Maduro, minister van BZ) werd er niet op gereageerd.

Het gekke van dit alles is dat ik er niet van sta te kijken dat Chavez zo vijandig doet. Het lag gewoon in de lijn van de verwachtingen. Het was eerder vreemd geweest als Chavez niet zo onbeholpen zou reageren. De man wil gewoon narigheid en ik denk dat hij zijn hand een beetje heeft overspeelt.
We nemen even Honduras: Chavez wilde zelfs militair ingrijpen om Zelaya terug te brengen. Hij stopte direct met de olie leveranties aan Honduras en was er helemaal klaar voor. Het is nu ruim een maand geleden met zijn zware woorden en Micheletti krijgt steeds meer gehoor van het buitenland. President Arias van Costa Rica kreeg de taak toebedeeld om te onderhandelen. In het begin toen Micheletti alles pertinent aan de kant schoof, was Minister Maduro er als de kippen bij dat Micheletti het voorstel moest aannemen. Er werden wat andere voorstellen door Arias op tafel gelegd en Micheletti stemde hiermee in. Zelaya weigerde en Chavez had geen goed woord over voor Arias. Dus wat doet het dictatortje hij annuleerde direct twee tankers met olie voor Costa Rica (engels). De man reageerde zoals je kan verwachten van een 5 jarig kind, maar zelfs een 5 jarig kind heeft nog besef dat hij/zij iets verkeerd gedaan heeft. Chavez is gewoon nog dommer.

Dan hebben we de gemaakte crisis met de bases van de amerikanen in Colombia en de gemaakte crisis met de anti tank wapen van de FARC. Het is gemaakt in die zin als Chavez niets geleverd had en geen goede vriendjes was geweest met de FARC had dit nooit bestaan. Het overdreven gedoe met tanks naar de grens en alles bevriezen heeft ook nog een ander doel!!!
De dictator is heftig teleurgesteld in zijn geld-macht. Steeds meer landen zien dat door de dalende olieprijs Chavez niet kan uitvoeren met wat hij belooft heeft. Dus de macht is tanende en ook in eigen land gaat niet alles lekker voor hem. Dus gaat de man lekker soldaatje spelen en doen of hij de machtigste is van Zuid en Midden Amerika. Gewoon het probleem veranderen en laten zien dat hij alles kan doen.
Ik had al aangehaald dat het ook niet echt perfect loopt in eigen land. We hebben nog steeds het probleem voor Chavez, burgemeester Ledezma. Hij zal toch iets moeten doen aan de beschuldigingen die nu wereldwijd bekend zijn geworden. En dat niet alleen, er zijn serieuze problemen die hij nu niet het hoofd kan bieden. Dus is de afleidingsmanoeuvre een oorlogsdreiging.

Enkele problemen in het land is toch wel de sterk oplopende werkeloosheid met zo' 3 % in 2 maanden tijd. Nu geloof ik niet zo in dat cijfer want volgens mij is er in het verleden al te veel geschoven met de cijfers van formele en informele werkers. Het cijfer van de informele werkers ligt nu op zo'n 46%. Een informele werker is iemand die geen vaste werker is of niet geregistreerd staat bij een bedrijf. Tel dat op bij de werkelozen en het halve land zit zonder werk. Nu is dat nooit anders geweest en dat zegt dus ook dat Chavez in bijna 11 jaar er geen donder aan verandert heeft.

We hebben ook nog de koers van de Bolivar. Er is gisteren een record gevestigd op de zwarte markt. De dollar was goed voor 7 Bolivar en de Euro bijna 10 Bolivar, momenteel is het een fractie lager. Het zal niet zo lang meer duren of chavez zal toch zijn Bolivar Fuerte moeten devalueren, niet dat het een inflatie nu tegenhoudt, maar misschien wel in de toekomst.
De inflatie zal door dit enorm stijgen. Colombia valt weg als economische partner en Chavez zal op zoek moeten naar landen die spullen willen afnemen van Venezuela en hij moet op zoek naar de goederen die normaliter van Colombia af kwamen. De landen die om Venezuela liggen hebben zelf ook geen cent te makken dus er zal duur geëxporteerd en geïmporteerd moeten worden. En dat gaat echt niet in Bolivars. Nu ligt de vaste koers op 2.15 en elke cent die erbij gelegd word moet afkomen van Chavez. Dit houdt gewoon in dat de Mercal/PDVAL hun spullen zullen moeten verhogen. Vandaag in de krant de kip wordt met 167% verhoogd en de rijst met 32,3%. Neem nu maar aan dat dit het begin is, de vaste prijzen zullen dus herzien worden en de inflatie zal met rasse schreden intrede doen in Venezuela. Alles ligt zo'n beetje op zijn kop momenteel door het beleid van het regime. Het is gewoon te veel om alles op te noemen, even 1 ding. Er is een onderzoek gedaan naar de staat van de bruggen in Venezuela, meer dan 60% is niet in orde en er zijn zelfs viaducten en bruggen die gewoon levensgevaarlijk zijn. Tja en de rest wat al vaak is aangehaald.
De sociale onlusten nemen alleen maar toe en dus speelt Chavez zijn troeven uit en laat iedereen focussen op de spanning met Colombia en Amerika. Het houdt ook in dat Chavez weer een duivel heeft om alles de schuld te geven. Binnenkort zal de man wel weer ergens zwavel ruiken.

Groet
Alpha

Blogarchief