Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

donderdag 30 juli 2009

Chavez's idee om de economische handel aan te pakken met Colombia, gaat verkeerd uitpakken

Wanneer Chavez werkelijk zijn "bevriezingsverschijnselen" doorzet met Colombia op economisch gebied wordt het toch wel een doodsteek voor de regio en het land Venezuela op de "nodige" import van Colombia.De grafiek zegt eigenlijk veel meer dan we zo op het eerste gezicht denken te zien.
Het geeft een decennia aan aan import en export met Colombia. En we kunnen alleen al aan het grafiek zien hoe bizar slecht de export is van Venezuela.

Het is frappant om te zien dat in tien jaar de export van Venezuela aan Colombia is afgenomen. Alleen in 2006 werd er iets meer geëxporteerd naar Colombia.

De nodige onlusten in 2002 en de staking bij de PDVSA is ook duidelijk te zien met een flinke daling aan import en export met Colombia.

In 2006 zien we een explosieve groei aan import vanuit Colombia. Het was het begin van de enorme expropriations (onteigening en nationaliseringsdrift) van Chavez. Het was ook een periode waarin de vastgestelde prijzen voor goederen, voornamelijk voedsel, onder druk kwam te staan. Er moest toen van Chavez gewoon geleverd worden van de bedrijven voor het vastgestelde bedrag en als dat onder de productie kosten lag, was het dan jammer voor het bedrijf. Veel bedrijven zagen zich dus noodgedwongen om zich te focussen op andere producten en er kwamen tekorten. Ze hadden weinig keus of failliet gaan of een ander product produceren wat niet op het lijstje stond van Chavez.
Dus de import groeide explosief met buurland Colombia vanaf 2006.
Ook al die nationaliseringen werkten voor geen meter en er werd gewoon minder geproduceerd. Geef een chavista een goedlopend bedrijf met vooruitzichten en binnen een paar jaar is het bedrijf een vervallen en ontoegankelijk gebied geworden.

Het houdt in dat Chavez wel heel snel moet gaan kijken of de bevriezing niet ontdooit kan worden. Er zal namelijk een enorm tekort aan goederen komen. En er zal duur geimporteerd moeten worden uit andere landen en dat betekend ook duurdere goederen in de winkels.

Voor de Colombiaan betekend het een enorm verlies aan inkomsten en ze zullen gewoon met grote spoed andere afzetgebieden moeten vinden om niet failliet te gaan.

Het is in mijn ogen makkelijker om andere afzet gebieden te vinden dan andere exportlanden voor de producten die het land nodig heeft. Ook gezien het kostenplaatje en de stijgende inflatie wat onrust brengt in het land. Chavez heeft zijn eigen economie de nek omgedraaid en om een productielijn cq fabrieken op te zetten ligt niet in de eigenschap van een Chavista. kijk nu wat er allemaal is genationaliseerd. Ten eerste brengt het geen extra werk op. Wat er al is, is er al!
En de kennis ontbreekt om het een goed vervolg te geven.
Het grote voorbeeld is wel de PDVSA 3.2 miljoen barrels per dag in 1998 en nu met de dubbele bezetting aan werknemers bij de PDVSA wordt er 2.2 miljoen barrels per dag geproduceerd!

groet
Alpha

Blogarchief