Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

dinsdag 11 augustus 2009

Chavez en C. Kirchner tekenen 22 overeenkomsten

We weten dat Chavez alle banden bevroren heeft met Colombia en ook de handelsbetrekkingen zijn op een nul punt beland. Dit heeft voor beide landen een nadelige invloed. Colombia exporteerde de eerste vijf maanden voor zo'n 2.25 miljard dollar aan goederen naar Venezuela, per jaar ruim 5.4 miljard dollar. (er worden verschillende bedragen genoemd en zelfs meer dan 7 miljard door verschillende kranten, maar ik heb gekozen voor Reuters wie het echt weet mag het zeggen)
Uribe heeft al gezegd om nieuwe afzetgebieden te vinden in zowel Noord Amerika, Midden-Amerika en Europa.
We kunnen gerust stellen dat het een economische ramp is voor Colombia als er geen afzet meer is. Venezuela exporteerde niet echt veel naar Colombia maar op jaarbasis bedroeg dit ook zo'n miljard dollar.

Dit is nu volkomen stilgelegd door H. Chavez en zijn oorlogszuchtige gedrag tegen Colombia.
C. Kirchner, presidente van Argentinië was dinsdag 11 augustus op bezoek bij Chavez in Venezuela en zij hebben 22 overeenkomsten getekend voor de levering van goederen. Zowel de levering van 10.000 auto's als van veel voedsel. De eerste slag lijkt nu gewonnen door Chavez, maar dit is gewoon schijn. Mijn bescheiden mening is dat Chavez zich enorm verrekend en dat alles veel duurder uitvalt dan hij denkt en het is bij lange na niet genoeg. De overeenkomst met Argentinië bedraagt in totaal een bedrag van 1.1 miljard dollar. 80.000 ton aan vlees, 18 miljoen aan eieren en kippen, 18.000 ton aan melk, 100.000 ton aan mais en 9.000 ton aan bonen en dan de auto's die ik al eerder genoemd heb.
Ik ga het nu niet hebben over zijn binnenlandse economische beleid, maar het zijn goederen waarin Venezuela vroeger gewoon zelf in voorzag en zelfs exporteerde!!

Er is nog meer. Chavez is ook van plan de olieleveranties (goedkope olie voor de grensstreek) stil te leggen en misschien is dat intussen al gebeurd. We moeten niet vergeten dat dit eenzijdige beslissingen zijn van Chavez. Verschillende contracten zijn zelfs opgesteld vorig jaar toen Uribe in Venezuela was. We praten ook over contractbreuken. Hoe dit gaat uitpakken weet ik nu nog niet. Maar het lijkt mij dat als je ambassadeur in Colombia zit en er geen staat van oorlog is dat je niet zomaar een internationaal contract door de WC kan spoelen.
Ook ben ik van mening dat een boot die duizenden kilometers over zee moet varen met bemanning duurder uit gaat vallen dan een paar honderd kilometer over land met een vrachtwagen. En dan de werkeloosheid die optreed aan de grensstreek. Chavez mag dan wel blij en opgetogen zijn, maar ik heb mijn twijfels.
Ook C.Kirchner was blij met de overeenkomst. Nu heb ik ook al niet zo'n hoge pet op van Christine en ze zal nog wel een keertje achter haar bevallige oortje krabbelen als de problemen opduiken met de CADIVI.
En ze hebben in Argentinië ook een boerenbond die niet zo mals is als het vlees uit Argentinië. De boeren hebben het haar al moeilijk gemaakt in 2008 en als ze geen centen zien, dan zit en Venezuela zonder voedsel en Kirchner met een enorm probleem. Dit zal ongetwijfeld niet spelen het eerste jaar, zo slim is Chavez nu ook weer wel (denk ik).

Colombia heeft al gevraagd aan Venezuela om niet de olieleveranties te bevriezen voor de grensstreek, omdat dit tot nog meer smokkel gaat leiden. Momenteel wordt er al voor zo'n 10 miljoen vaten per maand gesmokkeld en de verwachting is dat het gaat stijgen tot zo'n 13 miljoen vaten. Ik noem dat geen smokkel meer maar gewoon een soort geheime pijplijn met hoge druk en met directe levering. We kunnen wel zeggen dat Venezuela dit wil gaan aanpakken, maar ze zijn daar al jaren mee bezig. Een verhoging van de smokkel wil ook zeggen dat er minder benzine is voor de Venezolaan en deze zal net als vorig jaar weer weken zonder benzine komen te zitten in en rond de grensstreken, zelfs ik had er vorig jaar last van in Carabobo. Nu wil Tareck el Aissami dit gaan aanpakken. Jawel de man die ook al zegt dat de moorden in Venezuela door de oppositie media overdreven wordt. We kunnen nu al stellen dat alle smokkelaars een flinke slok whisky nemen en proosten op Tareck. Dit gaat faliekant mislukken de man is ook al een jaar bezig om de misdaad te bestrijden en..... Venezuela stevent weer af op een record aan moorden, veel vertrouwen heb ik dus niet in Tareck.

Wat houdt de bevriezing nog meer in, heeft Colombia dan niet iets wat bevroren kan worden. Jawel en dat is gek genoeg een olieproduct. Colombia exporteert gas naar Venezuela en deze is bestemd voor de elektriciteitscentrales.
Het gekke is dat Ramirez, de directeur van de PDVSA, zegt dat als er een interruptie komt in de levering van het methaangas er direct word overgeschakeld naar vloeibare brandstof. Volgens zijn zeggen zou er dan geen storing komen in de elektriciteitsvoorziening. Nu kunnen ze niet eens zorgen voor de elektriciteit in het eigen land. Er is bijna 1 keer per maand een storing, zowel groot als klein in Venezuela, vorige week zaten ze uren vast in de metro van Caracas, maar zijn woorden moeten gerustheid brengen in het land en als grote baas van de PDVSA kan hij niets anders zeggen. Ik voorzie flinke "blackouts" en met vloeibare brandstof wat een andere werking heeft zelfs erger. Ramirez verklaard dat Venezuela momenteel 6300 kubieke meter gas per dag produceert en wil dit verdubbelen voor 2013 en in 2014 zelfs exporteren. Ja...... dan..... als er gelooft wordt in dit sprookje dan heeft Venezuela genoeg voor zijn eigen elektriciteitsvoorziening. Volgens Ramirez wordt er nog steeds 3,2 miljoen vaten olie geproduceerd, terwijl de OPEC hele andere cijfers heeft.
En volgens het laatste bericht is de olieproductie weer afgenomen in Venezuela met 88.000 vaten per dag. Nu weet geen mens meer wat er geproduceerd wordt, de OPEC zegt 2.4 miljoen vaten per dag en daar wil ik het bij houden. In ieder geval is de productie minder dan in 1998 toen stond het op 3.4 miljoen vaten per dag volgens de OPEC.
We hebben al met al reden om aan te nemen dat Ramirez niet echt de waarheid spreekt.

De problemen zijn voor Chavez niet echt de wereld uit. Zijn "eerste" slag die hij denkt uitgedeeld te hebben is geen overwinning. Er blijft nog een tekort van zo'n 5 miljard aan goederen. De werkeloosheid zal enorm groeien. De bevolking zal nog meer klagen en de armoede zal stijgen. Ook de inflatie zal wederom toenemen de goederen die van ver geïmporteerd worden vallen altijd duurder uit. Het is geen speelgoed uit China, maar levensmiddelen waar in de wereld een tekort aan is. Zijn buitenlandse image zal nog verder zakken. Volgens mij pleegt Chavez ook nog eens contractbreuk en zal zijn reputatie alleen versterken dat handel drijven met Venezuela een groot risico is. De Russen hebben trouwens zo hun bedenkingen voor leveranties van de geavanceerde Militaire Tanks. Ze vinden de kredietwaardigheid van Venezuela beneden pijl en de mogelijkheid dat de FARC wapens kan krijgen vanuit het leger kunnen ze niet echt pruimen.
En dat allemaal omdat de Amerikanen in Colombia tegen de drugshandel willen vechten. Het is geen legerbasis of zelfs 7 stuks, maar getrainde opsporings eenheden van het leger om de drugshandel te stoppen. Dat Chavez dit ziet als een gevaar en zelfs een aanval op de soevereiniteit van Zuid-Amerika is meer dat hij zijn droom ziet wegspatten van een groot Colombia en dat hij niet S. Bolivar kan evenaren of zelfs overtreffen. En er speelt nog steeds mee dat hij ook zijn inkomsten als drugsbaron kwijt zal raken en dus niet zijn terroristen vrienden de FARC kan ondersteunen.

groet
Alpha

Blogarchief