Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

vrijdag 21 augustus 2009

Lula vraagt via een brief, Chavez wanneer ga je betalen!!

Onlangs hebben we kunnen lezen dat Argentinië nieuwe contracten afsloot voor de export van goederen aan Venezuela. Beide partijen hadden een glimlach van oor tot oor en waren zeer positief.
Alleen denk ik dat als C. Kirchner nu leest in de krant dat Lula van Brazilië een brief geschreven heeft naar Chavez wanneer hij nu eindelijk eens afkomt met geld, dat ze de boerenbond in Argentinie al hoort protesteren.
Ze zal nu wel denken aan het haar wat ze nog op haar hoofd heeft zitten en nog niet uit frustratie er vanaf getrokken heeft. Om haar positie te verstevigen heeft ze maar alvast belooft dat er binnenkort een gratis voetbal kanaal (in het Nederlands) komt voor het knotsgekke voetballand.


Lula heeft verzocht aan Chavez dat hij nu maar eens betalen moet voor de goederen die geëxporteerd worden naar Venezuela.
De totale handel op jaarbasis wat naar Venezuela wordt geëxporteerd was in 2008 zo´n 5 miljard dollar. Voor het lopende jaar 2009 is het bedrag al meer dan 2 miljard dollar.
Lula beklaagd zich bij Chavez dat de achterstand van betaling al 8 maanden is!!!
Ook zegt Lula dat de bedrijven in zijn land in flinke problemen komen en dat vooral de kleine ondernemer zeer ernstige problemen heeft.

Wederom laat Chavez zien dat het een zeer onbetrouwbare handelspartner is. We kunnen de schuld wel op de CADIVI schuiven, maar is het niet zo dat de CADIVI handelt naar de opdrachten van Chavez. De Cadivi wil zo spoedig maar liefst 65% van de uitstaande betalingen voldoen. Mijn vraag en de rest? Of is er geen rest meer!!

We hebben ook al de problemen gezien met de toeleveranciers voor de PDVSA. Deze liep op tot meer dan 8 miljard dollar. De oplossing voor Chavez en Ramirez was om alles maar te nationaliseren. Weg was de schuld en de schuld bleef over voor al de ondernemingen die de PDVSA bevoorraadde.
Nu denk ik niet dat Chavez Brazilië eventjes kan ¨Nationaliseren¨ of beter gezegd annexeren. Ook zie ik niet dat er tien bataljons naar de grens worden gestuurd. Er zal dus betaald moeten worden en hoe dat zal een probleem worden. De bevolking zal het wel zoals altijd voor de kiezen krijgen.

Maar hoe gaat Chavez dit allemaal betalen, contracten afsluiten is één ding, betalen het andere.

Er stond vandaag ook in de krant dat de economie een flinke krimp te verwerken heeft gehad.
Vorig jaar stond deze nog volgens de BVC op 7.1% groei en nu op 4.7% (als ik het juist heb uitgerekend) De teruggang in de groei is voor niet olie activiteiten 1.6% en voor de inkomsten uit de olie 4.2%. Om het rekensommetje te maken voor de rekenaars onder ons de inkomsten uit de olie bedragen 93% van het totaal aan inkomsten.
Volgens de krant die Rodriguez van de BVC quote heeft Venezuela wel last van de crisis, maar is Venezuela nog niet beland in een recessie. Ik betwijfel dat Venezuela nog niet in een recessie is beland.
Chavez kon op 5 augustus nog verklaren dat Venezuela geen last van de mondiale crisis heeft en dat de groei dit jaar op nul of er net onder zou komen. Geen groei is voor mij duidelijk een recessie, maar de BVC kan dit niet zonder toestemming van Chavez bekend maken. En het socialisme moet als stukken beter worden gepropagandeerd.

Ook weer of opnieuw beloftes om huizen te bouwen en nu wel zo´n 100.000 tot 200.000 huizen!! En dat staat in hetzelfde stukje van Rodriguez, ja bij slecht nieuws moet je even goed nieuws plaatsen.
Het is de zoveelste belofte van Chavez om huizen te bouwen. We hebben tot nu toe moeten constateren dat over zijn gehele periode als president met beloftes om veel huizen te bouwen dat er niets van terecht is gekomen een gemiddelde bouw van zo´n 30.000 huizen per jaar is bedroevend laag. De beloftes om minimaal 70.000 plastic huizen te bouwen per jaar heb ik ook nog niet geconstateerd. Ik denk dat de bouwdozen van lego hem een verkeerde indruk gaven.

Al met al weer beloftes en een schuld aan het buitenland. Vergeet ook niet dat Chavez nog steeds een lening heeft van zo´n 6 miljard dollar heeft uitstaan aan Japanse ondernemingen. En dan de problemen met de Bolivar. Ze willen niet devalueren, maar gaan extra belastingen heffen aan ondernemingen die importeren.
De inflatie zal met zo´n geweldige oplossing alleen nog maar harder oplopen.

We kunnen gewoon stellen dat Venezuela aan de rand van de afgrond staat en dat met een ongekende explosie aan olie inkomsten in voorgaande jaren.
Zaken doen met het huidige Venezuela is zoiets als met een blinddoek met een auto door Caracas rijden, ver kom je niet.

Groet
Alpha

Blogarchief