Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

woensdag 5 augustus 2009

Opinie Keller, meer dan de helft van de bevolking vind Chavez een Dictator

Voor wat het waard is er zijn wat polls bekend over hoe de bevolking denkt over H. Chavez.
Er zijn vele polls en ieder half jaar komen ze met de uitslagen. Nu is voor mij de meest betrouwbare de poll van A. Keller. Het ziet er ook altijd iets professioneler uit en ze vragen altijd iets meer dan andere opiniepeilers.

Laten we eerst een andere opiniepeiler nemen die van "Consultores 21". Zou graag willen dat deze gelijk zou hebben. Helaas geeft de man geen cijfers, hetgeen inhoud dat we niets weten. Volgens deze Venezolaanse Maurice de Hond is meer dan de helft tegen Chavez en is het verlies van Chavez onherroepelijk. Vooral dat laatste wat hij zegt is erg aantrekkelijk. Maar cijfers en procenten geeft hij niet.

Dan de Keller opinie en dat is heel wat anders. Ook de vragen die gesteld zijn, zijn aardig gedurfd.
Keller geeft aan dat meer dan de helft van de bevolking Chavez een dictator vind. 51% zegt Chavez is een dictator en 47% zegt van niet en 2 procent heeft geen mening.
Op de vraag of er corruptie is zegt maar liefst 78% dat er corruptie is. 3% onthoud zich van een mening, 1% zegt totaal geen corruptie en 18% zegt een klein beetje.

Over het onteigenen van prive eigendommen zegt maar liefst 72% dat ze hier op tegen zijn, 15% keurt het goed en de rest onthoud zich van een mening.
Voor de onteigeningen van de grote industrieën is maar liefst 74% tegen en 18% voor de rest onthoud zich van een mening.
Dat zou je toch niet zeggen als je de VTV en telesur kanaaltjes ziet met een onteigening. Dan blijkt het zwart van de mensen te zien

Wat ik ook interessant vond was de vraag of de Venezolaan nu voor het socialisme is of tegen. Dat zijn de dingen die enorm spelen. Chavez zegt dat het volk deze revolutie steunt.
Voor een verenigd socialistisch land zegt maar 36%, tegen een verenigd socialistisch land is 54% de rest heeft geen mening. Toch wel apart te noemen deze uitslag.

Momenteel ramt het NA de nieuwe schoolwet erdoor en iedereen krijgt dan "rode" lessen. Chavez zegt dat dit goed voor het volk is, maar denkt het volk er ook zo over?
Tegen deze controle van de nieuwe rode schoolwet is maar liefst 56% en maar 28% is voor deze wet, de rest heeft geen mening.

De vraag of Venezuela richting Brazilie gaat met het systeem wat Chavez hanteert of richting Cuba.
54% zegt Cuba en 28% zegt Brazilie, 17% geen mening. De vraag of het socialistisch systeem werkt zegt maar liefst 54% nee en 32% een ja, 14% geen mening.

Dan toch ook nog een heet hangijzer "Globovision" Moet deze sluiten daarop zegt 65% een nee op en voor 28% mag Globo verdwijnen.
Dan de vraag of er vrijheid moet zijn voor de media 60% is van mening voor vrijheid en 25% zegt dat er controle moet zijn, 15% heeft geen mening.
Toch wel een opvallende uitslag voor globovision en daar zal Chavez het toch wel moeilijk mee krijgen om Globo het zwijgen op te leggen, net zo als de nieuwe wet van Conatel.

Er staan nog veel meer cijfers in de opinie van Keller en deze is hier te lezen veel is duidelijk gemaakt met grafieken.

Het mag duidelijk zijn dat Chavez veel "goodwill" is verloren en dat hij nu zeer zeker niet de meerderheid van de bevolking achter hem heeft staan. Ik denk dat Chavez nog lang niet op het dieptepunt zit met zijn aanhang, maar dat het er wel staat aan te komen.
Het is me opgevallen dat er nog een hoop te winnen is voor de oppositie om de "geen mening" stemmers naar de goede kant over te halen. Ik zie dat als een makkelijkere keuze dan de harde kern zonder verstand over te halen.

Keller geeft niet echt een uitslag hoe de stand van zaken er voor staat met een percentage voor of tegen. Ik denk dat het ook niet nodig is. Op deze manier krijg je een redelijk goed overzicht en het maakt de mensen ook wakker. Ze zullen zich makkelijker vinden als ze zien dat er zoveel stemmen waren die de misdaad een probleem vinden of dat Chavez een dictator is.

Maar zoals altijd een poll is een momentopname en geeft een overzicht van een korte periode en is niet te vergelijken met een stemronde. De poll van Keller geeft wel wat moed aan de burger.

Groet
Alpha

Blogarchief