Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

dinsdag 29 september 2009

Een bezorgde lezer over de expansie drift van Chavez

Vandaag als artikel een E-mail die ik ontving. En ik heb toestemming gevraagd en gekregen van hem om het te plaatsen op mijn blog.
De laatste tijd zien we een expansie van Chavez om zijn ideologie uit te breiden over Latijns Amerika. We zien dat Chavez een enorme belangstelling toont voor nucleaire energie en kennis. Deze kennis wordt hem aangeboden door Iran en Rusland.
Ook hoeft het bijna geen tekst te hebben hoe de Nederlandse regering maar gewoon blijft doorslapen. Het lijkt wel of de winterslaap van het kabinet Balkenende al drie regeringen doorslaapt.

De mail die ik kreeg en er spreekt wel bezorgdheid uit, belicht een kant die nog niet echt is besproken. Net als de Falklandeilanden en Engeland is de mogelijkheid dat er hetzelfde gebeurd met de ABC eilanden en Nederland.
De mail,

Hallo Alpha,

Hier wat ¨invallen¨ over het militaire aspect van de opname van de drie Eilanden in de Caraïben als deel van Nederland.

Omdat Bonaire binnen niet al te lange tijd een Nederlandse gemeente wordt gemaakt zal Nederland aan Venezuela komen te grenzen. Er wordt in Nederland te weinig gerealiseerd wat het betekent om aan een agressief ideologisch totaal verschillend land te grenzen. Bij een overval van Venezuela op Colombia zou ook Nederland in het conflict betrokken kunnen worden. Omdat Nederland een Nato verdragspartner is grenst een Nato land aan Venezuela. Dat kan een zekere geruststelling zijn omdat daarmee de veiligheidsgaranties van de Nato over Bonaire van kracht kunnen zijn. Maar hoe zal Bonaire worden verdedigd? Zal Nederland fregatten, patriots en land militairen stationeren om een verrassing invasie te kunnen counteren?

Het heeft er alle schijn van dat buurland Venezuela bij gebrek aan economisch succes zijn militaire poot uitvergroot met alle gevolgen vandien voor de balans van militaire kracht evenwichten in de regio.

Er is ook een concept mogelijk van een totale collaps van Venezuela door de inzakkende economie bij gebrek aan oliegelden en de vergrote chaos. Dit zou vluchtelingen stromen vanuit Venezuela op gang kunnen brengen met de problematiek die daarbij voor de buitenlandse politiek van Nederland van belang kunnen zijn. Ik heb over deze problematiek nog niets gelezen in onze kranten. De toestand zou vergeleken kunnen worden met de Val van Cuba onder Batista en de miljoenen van vluchtelingen naar de VS en de omringende landen in de eerste jaren van het Castro regime. Een zekere voorzorg planning daarvoor lijkt me zeker op zijn plaats. Hoeveel capaciteit ,waar onder te brengen? Nederland zou duizenden Venezuelanen onderdak moeten verschaffen als land van eerste aankomst. Krijgen deze vluchtelingen dan onderdak in Nederland zelf?
Op zich denk ik dat Nederland die taak wel aan zal kunnen, maar het zou kapitalen gaan kosten. De infrastructuur van Bonaire kan tot 100.000 vluchtelingen wel aan met hotelcentra omgebouwd tot vluchtelingenkamp. Maar er zal wel noodopvang geregeld moeten worden door middel van tentenkampen.

Nederland-Bonaire staat ook direct onder dreiging van Venezolaanse Sukoy bommenwerpers.

Wat te doen bij een eventuele geslaagde bezetting van de eilanden: gaan we de eilanden terugveroveren zoals de Engelsen met de Falklandeilanden hebben gedaan? Bij eventuele agressieve bedoelingen van het Chavez regime zouden de radar installaties van Curaçao direct bedreigd kunnen worden, omdat deze de informatie voorziening van troepen bewegingen op de belangrijke punten voor de aanval tegen Colombia bijvoorbeeld met een mars op st. Marta en de belangrijke havenstad Baranquila voorzien. Een oud zeer van de Venezolanen ten aanzien van het verlies van het Guajira schiereiland in een vorige oorlog zou daarmee ongedaan gemaakt worden. Daarnaast zouden de belangrijke belangrijke olievelden en kolenmijnen, transport-en export installaties in de Cesar bedreigd en veroverd kunnen worden. Ik kan geen ander doel van de nieuwe tanks van Chavez zien dan in een dergelijke opmars met deze doelen voor ogen. Een opmars met die tanks door de oerwouden van Meta naar het westen richting Bogota lijkt me door de slechte bodem condities voor zware voertuigen en de gebrekkige infrastructuur zowel op Venezolaanse als Colombiaanse territoria onwaarschijnlijk.

Bij een conflict van Venezuela met Colombia zou Nederland dus betrokken kunnen raken, waarbij we direct geallieerden zouden worden met Colombia omdat we door een gezamenlijke vijand worden bestookt. Worden er voor dat geval al afspraken gemaakt met Colombia of laten we dat over aan de Amerikanen? Omdat de Amerikanen de radarinstallaties van Curaçao bedienen zouden ook de Amerikanen onmiddellijk in oorlog zijn. Dat is iets wat Chavez zal afschrikken, maar een kat in het nauw maakt rare sprongen en met Chavez weet je het nooit. Een en ander hangt natuurlijk af van de steun die Chavez politiek in Zuid Amerika heeft, met name van Brazilië en Argentinië. Mocht die steun er komen op enig moment dan kan Bonaire een punt van spanning gaan vormen vooral indien Brazilië de invloed van de Amerikanen op Zuid Amerika zou willen gaan ondermijnen. Vooral de relatie tussen Brazilië en de VS is dus van belang voor de veiligheid van Bonaire. Zonder die steun kan Chavez niets.

Een punt is ook dat de radar installaties op Curaçao formeel niet onder Nederland vallen. Bij een aanval daarop kan Nederland zijn kop nog in het zand steken. Maar wat als de Amerikanen dan solidariteit van Nederland volgens Nato regels staan en verzoeken om een extra basis op Bonaire? Startbanen liggen er al en veel gebruikt worden zal de luchthaven daar niet in de toekomst( lees artikel in NRC van vandaag za 27-9).

"Leuke" stof om over te fantaseren, maar ik hoop dat onze generaals dat ook doen.

Note: ik denk dat er genoeg is om eens echt serieus over na te denken. De Generaals??? het is mooi wonen in Gelderland en dat is zo ver weg van Venezuela!!!

Minister van industrie Rudolfo Sanz verklaarde dat Venezuela al bezig is met Uranium om het uit de grond te halen samen met Iran voor gebruik.
Het is de eerste keer dat een minister van dit regime iets loslaat over Uranium. Dit gaat ongetwijfeld een staartje krijgen. Voorheen werd er alleen ontkennend geantwoord. Koppel alles aan elkaar en we zien iemand die wil heersen. En Nederland rust zacht en droom maar lekker verder.

Met dank aan de persoon die verder onbekend wenst te blijven.

groet
Alpha

1 reacties:

Willy zei

Hoi Alpha,

Lees ook dit maar eens: http://www.oneworld.nl/index.php?page=_contentfilter&contentFilterType=UitDeMedia&articleId=22897

Blogarchief