Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

maandag 7 september 2009

Wordt voedsel of eten een luxe in Venezuela

Het afgelopen weekend stond in het teken van de demonstratie ¨No Mas Chavez¨ met veel foto´s en er was ook een demonstratie in Venezuela op zaterdag, één dag na de wereldwijde demonstratie. Ik wil er niet veel verder op ingaan dan alleen een site te geven waar foto´s staan van deze demonstratie. De demonstratie is zonder enig probleem verlopen en dat is wel het vermelden waard.

Wel zal er foto´s te zien in dit artikel maar dan van de prijzen van voedsel in Venezuela.
We kunnen wel schrijven wat iets kost, maar wat spreekt meer dan een foto met een prijskaartje van het artikel.
Afgelopen jaar hebben we kunnen constateren dat de olieprijs met meer dan 100 dollar per vat naar beneden ging. De wereld raakte in een monetaire crisis, de vraag naar olie nam af en de economie wereldwijd ging naar een dieptepunt.
Alleen Chavez vanwege zijn geniale revolutie verzekerde dat Venezuela er geen last van zou krijgen. En Venezuela zou gespaard blijven van een imperialistische crisis. Chavez sprak al van een ineenstorting van het kapitalisme en zag al wereldwijd rode ballonnetjes omhoog gaan met zijn postzegel erop als de redder van de mensheid.

Ik als non-econoom gaf na de val van olieprijs een paar opties met wat Chavez zou kunnen doen om zijn nek te redden. Ook gaf ik een voorspelling met een optie die bij hem zou opkomen en dat het meer een gok was dan economisch denken, maar dat de Venezolaan dit zou moeten bekopen in oktober en november. Laat deze man nu van gokken houden. Het hield in dan hij gewoon zou doorgaan met waar hij bezig was en de olieprijs zou zich gewoon heel snel moeten herstellen. We hebben de gevolgen gezien, de Cadivi moest inbinden met contracten waarmee de economie geholpen zou zijn. De Venezolaan werd gekort op zijn creditkaart en internet aankopen. Soms werd het geheel plat gegooid en stond de Venezolaan in het buitenland zonder een cent, omdat de Cadivi geen stuiver kreeg van de lagere opbrengsten uit de olie en dus geen geld naar de banken kon sturen. De PDVSA kreeg een schuld van 8 miljard dollar en werd er dus maar besloten om te nationaliseren. Momenteel krijgen ze geen leveranties meer waaronder onderdelen om onderhoudt uit te voeren. De crisis zal in Venezuela nog erger worden wanneer er hier en daar wat platforms uitvallen die de olieproductie verzorgen of raffineren.
Door de mondiale crisis werd ook het voedsel duurder. Er werd minder geproduceerd en er ontstond een grote vraag waardoor al het voedsel duurder werd.
Ondertussen ging Chavez nog steeds door met zijn financiering van de Robolucion in andere delen van de wereld en bleef hij Castro gewoon de olie gratis geven voor het restant Cubanen welke als dokter zouden werken in Venezuela. Dit zijn er al lang geen 30.000 meer!!

De inflatie en de werkeloosheid in Venezuela is veel groter dan de cijfers die de regering geeft. Prijzen van voedsel rijzen de pan uit. En als de voorspellingen zich niet drastisch wijzigen, krijgt Venezuela wederom te maken met een schaarste van goederen en voedsel en een sterk oplopende werkloosheid. Er zal flink door het regime geschoven worden met de cijfers van formele en informele arbeiders. Wanneer je de informele arbeider bij de werkloze zou bijtellen is er een werkloosheid van ruim 60%. Informele arbeider als voorbeeld is de koffiedame die met een thermosfles over de weg schuifelt als er een file opduikt.

De voedselmand was al met 400% in 2 jaar tijd gestegen. En volgens de laatste berichten zal het niet lang duren als deze door de grens heen schiet van 4.000 BsF. Vergeet niet dat het minimum salaris op bijna 1.000 BsF staat.
De consumptie goederen worden wekelijks en in sommige gevallen bijna dagelijks verhoogd en iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat dit een uiterst slechte ontwikkeling is. Ik wil het niets eens hebben over luxe artikelen, zoals computers, TV´s en auto´s. Zelfs de onderdelen van auto´s zijn vrijwel niet meer op te brengen. Nog eventjes en het is goedkoper om een reis te ondernemen en je onderdeel zelf te kopen in een ander land.

Wat prijzen in de beloofde foto´s. Voor de eerlijkheid van het artikel moet ik er wel bij zeggen het is geen PDVAL of Mercal. Wat deze voor prijzen rekenen weet ik niet, maar ergens moet toch wel het gesubsidieerde bedrag uit de olie opbrengsten vergoed worden. Wat ook inhoud dat er steeds minder geld is voor import.
klik op de foto voor vergroting.Ruim een maand geleden schreef ik dat Caracas op de lijst van Mercer met de duurste steden ter wereld, met stip naar plek 15 was gestegen.
Maar in het artikel wat ik vandaag te zien kreeg, zit er voor volgend jaar zeker een plek bij de eerste 5 in. Ik denk dat Moskou en Osaka en Tokyo voor hun top drie noteringen moeten gaan vrezen.

Even iets over de luxe artikelen, laten we maar zeggen de Middle Class als deze nog bestaan in Venezuela. Een Zwitserse Emmentaler kaas, 1 kilo kost nu 93 Dollar. De duurdere ham soorten 1 kilo 80 dollar. Een etentje voor twee personen met een fles wijn in een semi luxe restaurant kost al snel 200 Dollar.
Ook de bakkerijen hebben een dagelijkse aanpassing gemaakt op hun producten, welke met dezelfde explosie omhoog gaan. Een noten croissant voor 9 dollar, een stuk cake met Caramel voor 10 dollar.
Nu zijn er ook nog artikelen voor hygiëne, natuurlijk kan je ook een soort VIM kopen om je tanden te poetsen, maar dat geschuur is niet zo gezond. Dus een normaal merk wat vroeger 2 dollar kostte, kost nu 5 a 6 dollar. Een crème van 7 dollar kost nu 14 tot 26 dollar.
Een baby krijgen is leuk, maar de kosten voor wegwerpluiers zijn wat minder prettig. Deze zijn bijna onbetaalbaar geworden van 30 dollar naar 50 dollar voor een pak.
Er staat nog meer in het artikel, het grootste gedeelte heb ik vermeld. Maar waar gaat dit naar toe!! De prijs explosie die momenteel aan de gang is in Venezuela lijkt onhoudbaar en zeker onoplosbaar voor de briljante econoom Chavez. lees net dat hij 20.000 vaten olie per dag gaat leveren aan Iran. Jawel Iran, zelf een van de grootste producenten van olie.

Leve het socialisme, leve dictatorschap, leve de armoede.

Een niet echt nieuw, maar tot op de dag van vandaag nog actuele song van J. L. Guerra is misschien een redelijke afsluiting van dit artikel.
Het zingt over corruptie, onderdrukking, dat alles maar duurder wordt, dat de normale mens te lijden heeft door de inflatie, fraude, oorlog noem maar op. En hij zegt in dat liedje misschien is het dat niemand ons verstaat, wij spreken geen Engels of Frans, dus wie hoort ons!!!
Ook al versta je het niet, de beelden zeggen genoeg. En het wordt geweldig vertolkt door hem, misschien wel iets te goed.
groet
Alpha

Blogarchief