Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

dinsdag 22 september 2009

Zelaya terug in Honduras. Een absurd spel van regeringen die niets te zoeken hebben in een ander land

Gisterenavond zag ik hier op de Spaanse TV een nieuwsflits over Chavez dat hij met zijn mobieltje aan het praten was met Zelaya. Chavez was in een school met kinderen of zoiets en VTV was daar weer eens heel toevallig bij. Het ging om het feit dat Zelaya even Chavez kon melden dat hij in Honduras zat in de hoofdstad Tegucigalpa en op een veilige plek zat. Niet veel later kwamen er allerlei berichten binnen dat Zelaya daadwerkelijk gesignaleerd was in Tegucigalpa.
Ik denk dat het heen en weer vliegen met het vliegtuig van Chavez van land naar land om steun te vragen niets opleverde. Chavez die de media weet te bespelen zal hem wel in zijn oor gefluisterd hebben dat hij de Ambassade van Brazilië moest gebruiken. Dat zou ook een beetje de schijn weghouden van een directe hulp aan Zelaya wanneer hij de Venezolaanse ambassade zou gebruiken.

Het vreemde van alles is, is dat Zelaya daar als vluchteling zit en niets meer. Hij heeft geen reden om daar te blijven als hij geen politiek asiel aanvraagt. De ambassade zou hem om die reden gewoon kunnen uitleveren aan de regering van Honduras, ware het niet dat Brazilië de interim regering niet erkent. Een ander opmerkelijk feit is dat een ambassade meestal gebruikt wordt om het land te ontvluchten. Bij Zelaya ligt het anders hij vlucht naar de ambassade om in het land te blijven. Ik denk dat dit de eerste keer is dat zoiets gedaan wordt.

Micheletti heeft al aan Lula van Brazilië gevraagd of ze Zelaya asiel willen verlenen. Maar volgens Lula is daar nog geen sprake van. En Micheletti heeft Lula gevraagd om Zelaya dan uit te leveren aan de regering van Honduras vanwege de verschillende misdaden die hij heeft begaan.
De Braziliaanse minister van buitenlandse zaken heeft Micheletti al gewaarschuwd om het niet eens te overwegen om de Ambassade aan te vallen. Dit zou tegen alle internationale rechten ingaan. nu zie ik dat ook niet zomaar gebeuren, daar is Micheletti te slim voor.

Het normale verloop zou volgens mij toch zo moeten zijn dat Zelaya politiek asiel zou moeten aanvragen en dus Lula redelijk in de problemen helpt, of wist Lula hier van af!!
Dat zullen we de aankomende dagen wel te weten komen.

Volgens de berichten zit Zelaya daar met een flinke groep aanhangers in de ambassade. Er wordt gesproken van 300 personen waaronder ook een flink aantal kinderen. Er wordt gesproken van 10 of 12 kinderen.
Dit zijn nu echt laffe streken en doen me denken aan hoe de Palestijnen hun wapens en munitie verbergen in normale huizen van burgers en van daaruit de Israëliërs onder schot nam en hoe Saddam Hoessein vanuit scholen en ziekenhuizen de Amerikanen onder vuur nam met lichtgewicht raketten. Wie neemt er nu kinderen mee in een ambassade om ze bloot te stellen aan gevaar. Alleen personen die laf zijn en geen donder geeft om andere. Kinderen zijn zo een gemakkelijk iets om te gebruiken en dat moet een president onwaardig zijn om dit te doen. Want dit is wat Zelaya weer wilt zijn, president van Honduras. Ondertussen heeft de regering volgens de berichten de waterkraan dichtgedraaid en wordt er geen voedsel meer verstrekt. Al het water en voedsel zou al verbruikt zijn en Zelaya klaagt hierover. Hij zal wel zielig gaan doen dat Micheletti niet de kinderen kan laten verhongeren of ze laten uitdrogen.

Zelaya kwam overigens naar buiten met een nieuwe slogan: patria, restitución o muerte (Vaderland, Herstellen of Moord) Zelfs dit soort slechte en goedkope kopietje van Chavez met de nieuwe slogan zegt genoeg over de afwezigheid van een eigen identiteit van Zelaya.

Micheletti heeft ook flink uitgehaald naar Chavez en zegt dat dit alles de schuld is van Chavez. Zelaya is volgens Micheletti gestuurd en gesponsord door Chavez en doordat hij ook andere landen sponsord en oproept om Zelaya te steunen is er een verkeerd beeld ontstaan.
Hij deed ook een oproep aan Venezolaanse volk om niet langer vernederd te worden door Chavez en om afstand te nemen van hem en Chavez kwijt te raken.
Ik denk niet dat Micheletti de enigste is die er zo over denkt.

Overigens zijn er aardige rellen geweest voor de ambassade met aanhangers van Zelaya en het leger. Er wordt gesproken over 1 dode over drie doden en over alleen een paar gewonden. Helaas is er nog geen echt rapport te zien over de juiste berichten.
Wel een opmerkelijk feit en dat is dat er vermoedelijk vanaf de Braziliaanse Ambassade met stenen is gegooid op het leger van Honduras. Het is een clip van Telesur en misschien wel per ongeluk uitgezonden als staatszender.Op deze site een fotoreportage van het optreden van zowel het leger als de Zelaya aanhangers. Om slachtoffers te sparen heeft het leger gebruik gemaakt van een hele hoge toon, waardoor ze wel op de vlucht moesten gaan.

Hoe nu verder, het begint meer te lijken op een schaakspel met pionnen vooruitgeschoven door Chavez en de tegenzetten van Micheletti. Maar nu is Brazilië er ook in verwikkeld en ze zullen toch iets moeten doen. De regering van Brazilië heeft de ambassade geopend voor Zelaya en dus geholpen en dus bemoeienissen van Brazilie in een ander land. De ambassade zit zonder voedsel en drinken en er zijn ook kinderen bij dit absurde spel betrokken door Zelaya. Al met al een zeer absurd spelletje met een land welke voor 85% achter het ontslag stond van Zelaya. Wat is democratie als je een grondwet niet mag respecteren van andere landen.

De vraag hoe Zelaya in de hoofdstad en in de ambassade is gekomen is geen raadsel meer. Zelaya heeft het vliegtuig van Chavez gebruikt, is tegen alle waarschuwingen geland in El Salvador en heeft een boete gekregen van 30.000 dollar (zal wel betaald worden door Chavez) en via via met ondersteuning van een hele kleine groep is het Zelaya gelukt om aan de ogen van de Hondurees te ontsnappen. Het hele verhaal kan hier gelezen worden van een analyse van de BBC.Groet
Alpha

Blogarchief