Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

woensdag 18 november 2009

Venezuela, stagflatie is een feit

We komen er niet onderuit om over de economie van Venezuela te schrijven. Brrr... het is nu niet één van mijn geliefde onderwerpen, gewoon omdat ik geen geweldige econoom ben.
Ik zal proberen om het leesbaar te houden en verschillende termen kort uitleggen die ik gebruik.
Zelf hou ik er ook van als iets leesbaar is, zonder gebruik van ongebruikelijke woorden.
En..... wat moet de regering doen om hier uit te komen en waarom ik er een hard hoofd in heb dat dit niet gaat lukken. Ook een simpele uitleg wat nu stagflatie is.

De BCV (Centrale Bank van Venezuela) heeft de resultaten bekend gemaakt van de PIB (Producto Interno Bruto), oftewel het BBP (Bruto Binnenlands Product).
Het was meer dan schokkend nieuws en deze is min 4.5% in 2009. Er wordt nog wel een draai aan gegeven door de BCV dat het met 2.2% is afgenomen, maar dit is gewoon volksverlakkerij. Met getallen kan je altijd goochelen, het is alleen hoe interpreteer je de cijfers op de juiste manier. Niet vergeten dat we uitgaan van de cijfers die de BCV ons verstrekt. Zelf heb ik het idee dat het nog erger is dan deze cijfers. Vooral als we in ons achterhoofd het rapport hebben zitten dat Venezuela een land is wat behoort tot de minst transparante van de wereld en dus enorm corrupt is.
klik op foto voor artikel met rechtermuisknop voor openen nieuwe tab.

En Venezuela zit bij de laatste tien landen waar de minst economische vrijheid is.
Deze vermeld ik even, omdat als je ooit uit deze recessie wil komen, je toch de ondernemers nodig hebt. En buitenlandse investeringen!Zowel in de olie industrie was er een krimp van 9,5 % als in de niet gerelateerde olie industrie min 3%.

De niet olie gerelateerde cijfers zijn ronduit tranentrekkend. Er zijn wel wat plusjes te vinden in het rijtje wat ik ga opnoemen, maar niet alle plusjes zijn bevorderlijk. Deze zullen negatief zijn voor de bestrijding van de stagflatie.

De niet olie activiteiten:
In de niet-olie-activiteiten aandacht voor de groei van de toegevoegde waarde van de producenten van de overheid diensten (+2,3%), en de gemeenschap, sociale en persoonlijke diensten (+3,5%), elektriciteit en water (+4,0%), bouw (+4,3%) en communicatie (+11,4%). Onder de activiteiten die geen plusjes vertonen: verwerkende nijverheid (-9,2%), handel (-11,5%), Real Estate Services (-3,2%), mijnbouw (-18,3%) en vervoer (-11,1%).

Er zijn nog meer cijfers in het rapport van de BCV, maar dit zijn toch in mijn ogen de belangrijkste, onder voorbehoud dat ze kloppen.

We zien de groei voornamelijk in diensten voor de burger en het verbruik van water en elektriciteit bijvoorbeeld. Dat wat momenteel op zijn reet ligt en enorm veel geld gaat kosten om
dit te herstellen. Maar economisch gezien ligt het plat.

Nog niet zo lang geleden, kan niet zo snel het artikel vinden, kon Chavez ons vertellen dat het BBP rond de nul lijn zou schommelen, maar dat Venezuela beschermd was. Het was iets wat ik steeds als nonsens heb afgedaan. En daar wil ik het bij laten.

Stagflatie??? wat is dat!
Door deze nieuwe cijfers is er dus sprake van Stagflatie.
Stagflatie is niets anders dan een benaming als de economie stagneert en dat er gelijktijdig een inflatie is , deze moet dan meer zijn dan 2%.
De BBP is ook niet meer dan een gezondheidsmeter voor de economie. Aan de hand van deze cijfers kan je zien of de patiënt gezond is of ziek en in het geval van Venezuela is de patiënt doodziek.

Tot in de 20ste Eeuw dacht men dat deze twee niet samen konden gaan. De Brit Iain Norman Macleod kwam in 1965 voor het eerst op de proppen met het woord stagflatie. Hij zei toen we hebben nu aan de ene kant inflatie en aan de andere kant stagnatie van de economie, we hebben stagflatie.

Het is het doemscenario voor de economen en het regime van Venezuela staat voor deze opgave.
Waarom is het een doemscenario? Als je de inflatie wil tegen gaan dan stimuleer je de BBP om nog verder weg te laten zakken. Wanneer je maatregelen neemt om de economie/BBP op te krikken, dan stimuleer je nog meer inflatie.
Er moeten dus maatregelen genomen worden en men spreekt over Deflatoire maatregelen voor de inflatie en Inflatoire maatregelen om het BBP weer omhoog te krikken.
Deze twee staan haaks op elkaar. Zie Deflatoire maatregelen op wikipedia en je moet de tegenstellende maatregelen dan nemen om het stagneren van de economie tegen te gaan. Venezuela heeft een inflatie van 27% voor dit jaar. Het is geen geheim dat de werkelijke inflatie in 10 jaar en 7 maanden al meer bedraagt dan 700%!!! De inflatie welke berekend wordt over alle goederen, producten en diensten!

Wanneer we de deflatoire maatregelen nemen welke Wikipedia opgeeft, dan zien we punten staan welke Chavez nooit zal toepassen. Na jaren van nationalisatie en het niet creëren van nieuwe banen, maar gewoon geld nemen van de PDVSA als er verliest optreed in het bedrijf en dan zeggen het bedrijf is gezond, zal zijn uitwerking krijgen in vele werkelozen. De vaste prijzen voor producten is ook zoiets wat nu zijn uitwerking krijgt en de Mercal winkels welke op een ongelooflijke steun kon rekenen om de producten tegen een lagere prijs aan te bieden dan waar het voor gemaakt kon worden. Onder andere door deze idioterie ligt de economie nu op zijn reet.
Vorige week stond er al in de Venezolaanse krant dat de BCV extra geld aan het drukken is. Deze is ongunstig en zal de inflatie alleen maar opjagen.
Nu zie ik niet dat er een maatregel genomen gaat worden door Chavez welke zeer gaat doen voor de bevolking. De verkiezingen staan gepland in september van 2010 en de populariteit van Chavez is aan het wegebben. Chavez al zich dus wel twee keer bedenken met een vervelende maatregel.
Tevens heeft Chavez met zijn regime geen enkel benul hoe ze de economie moeten stimuleren, laat staan om het land vlot uit deze stagflatie te halen.
Het enige wat voor Chavez de pijn kan verlichten is een olieprijs van over of rond de 100 dollar. En hij moet dan met de extra inkomsten de binnenlandse economie opbouwen. Nieuwe banen scheppen en proberen om investeerders te krijgen. Nu zullen de investeerders niet echt springen en juichen om in Venezuela te beginnen. Venezuela staat momenteel op de hoogste plek van de meest risico volle landen welke in opkomst zijn, volgen de zakenbank J.P Morgan.
Wat ook de pijn tijdelijk kan verlichten is de belasting naar beneden. Het werkt alleen niet op lange termijn en zeker niet als dat de enigste maatregel zou zijn van het regime.

Misschien is dit wel de uitgelezen kans om Chavez op een zijspoor te zetten. Er staat Venezuela trouwens nog een bubbel te verwachten. Dat zijn de schulden, de aandelen bubbel met de PDVSA obligaties en noem maar op.

Terugkijkend naar zijn verkiezingscampagnes eind jaren negentig en dat hij beloofde veranderingen door te voeren en vaak scandeerde in zijn speeches; ¨Jullie willen veranderingen, ik zal Venezuela veranderen.......¨
Hier heeft hij dus wel gelijk in gekregen!!

Overigens is elk land wat in een stagflatie terecht kwam er weer uitgekomen, dit varieerde van maanden tot jaren. Dat is het enigste lichtpuntje en houvast voor het regime.

groet
Alpha

Blogarchief