Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

dinsdag 15 december 2009

Hongerstaking Petroboscán arbeiders, Zulia

De hongerstaking of het gaan in een hongerstaking begint razend populair te worden in Venezuela.
De aanzet en bekendheid van dit middel is veroorzaakt door de burgemeester van Caracas, Antonio Ledezma.
Zelfs Morales, de president van Bolivia heeft al een hongerstaking achter de rug, nu was dat meer een soort uitzending van wie is de grootste looser en het sloeg helemaal nergens op.
Onlangs de studenten van Venezuela en nu zo´n 60 werkers in Zulia van het bedrijf Petroboscán (PDVSA).
Nu is het niet de eerste keer dat personeel van de staat in een staking gaan of een protestdemonstratie houden. Vaak gaat het om salarissen die niet uitbetaald worden en hoe gek het ook klinkt soms werken de mensen jaren zonder een salaris te ontvangen met wat er afgesproken was. Iedere week is er hier of daar in het land wel een actie vanwege het salaris of de werkomstandigheden.
De chavista staat en dat kunnen we zonder morren wel zeggen is een hele slechte werkgever.

Nu is het wel zo dat ik eigenlijk weinig schrijf als er een staking is in de olie bedrijven van de PDVSA. Maar maak nu even een uitzondering. Het is een heet hangijzer de PDVSA. Na de coup in 2002 van een paar uur heeft Chavez zo´n 13.000 man de straat opgeschopt van de PDVSA en in de jaren wat volgde is dat aantal opgelopen tot zo´n 22.000 man. Chavez heeft nooit enige vergoeding uitlaten betalen, wat wel in de arbeidsovereenkomsten stond. Hij heeft ze gewoon zonder een cent eruit getrapt en er nooit meer naar omgekeken. De rechtszaken staan nog steeds open!!
De chavista´s stonden te trappelen om de opengevallen plekken in te nemen. Het waren degene die op Chavez gestemd hadden en die dit al de navolgende jaren gedaan hebben.
Dus er heerst altijd een gevoel van eigen schuld dikke bult, je moest zo nodig , ga nu maar op de blaren zitten. Er zijn maar heel weinig bloggers te vinden die hierover schrijven.

De 60 werknemers van Petroboscán zijn tot de actie gekomen omdat ze niet de kerst/vakantie uitkering krijgen die normaal is en dat hun collega´s welke ontslagen zijn niet meer welkom zijn in het bedrijf.

Nu is het zo, dat in Venezuela en ik denk eigenlijk in heel Latijns Amerika (zelfs hier in Spanje) dat het de gewoonte is om een uitkering te geven van zo´n 4 maanden salaris (het kan anders zijn per land). De werknemers rekenen hierop en met deze extra kunnen ze dan op vakantie en de kerst vieren.
Ik weet uit ervaring met mijn eigen bedrijfje in Venezuela dat dit wettelijk geregeld is.
En als een privé bedrijf zo´n uitkering niet geeft, dan heeft en krijgt hij de grootste problemen.
Maar met Chavez als werkgever gebeurd het herhaaldelijk dat er niet uitbetaald wordt en er gebeurd niets! Ik zie dit nu bijna ieder jaar gebeuren.Nu hoop ik ook wel dat zo´n hongerstaking voor deze mensen lukt. Chavista of niet, ze hebben een jaar gewerkt voor hun staatsbedrijf en ze moeten volgens de wet gewoon hun geld krijgen.
Laat Chavez en Ramirez maar lekker door het stof gaan en ik hoop dat ze hun geld krijgen.
Ook hoop ik dat zij en al die andere die het hele jaar door voor acties hebben gezorgd eens gaan nadenken en dat hun comandante niet zaligmakend is.

Groet
Alpha

Blogarchief