Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

woensdag 2 december 2009

Mr. Arepa zorgt voor chaos in banken systeem Venezuela

Momenteel krijg ik mail op mail over de banken in Caracas en of het nog wel safe is om geld op de bank te laten staan.

Het is zeker geen onwil geweest om niet over de banken te schrijven. Helaas ontbrak me gewoon de tijd om alles in gewoon Nederlands uit te leggen.

Ik zal het in het kort uitleggen en verwijzen naar andere bloggers welke dit tot op de detail kunnen uitleggen. En eerlijk is eerlijk zij zijn daar beter in dan ik.

Het gaat momenteel om 4 banken die zijn omgevallen (Confederado, Bolivar, Banpro and Canarias). Deze vier banken waren in handen van Ricardo Fernandez Barrueco.

Wie is Ricardo Fernandez Barrueco?
Dit is een man die exact aanvoelt waar je in deze corrupte revolutie van Chavez het geld vandaan moet plukken. Het is een man die buiten deze vier banken een scala aan bedrijven heeft.
Van een kleine vissersvloot tot aan het inpakken van tonijn, tot het transport van de PDVAL en Mercal. En dus later in de bankenwereld zijn slag sloeg.

Hij kon tot zijn vrienden rekenen, Chavez, de familie Chacon, Cabello en noem maar op!
Alle vrienden van hem zaten op hoge posten in de regering. Chavez heeft Barrueco zelfs geprezen in een alo Presidente in 2006. Dit was doordat hij ervoor gezorgd heeft dat de Mercal aan rijst en bloem kon komen en voor transport zorgde. Barrueco werd ook wel hierna genoemd Mr. Arepa.

Het mag duidelijk zijn dat Barrueco heel lang ongestoord zijn gang kon gaan en dat er niet of nauwelijks naar hem gekeken werd.

Wat ging er dan fout?

Barrueco gebruikte het geld uit de bank voor zijn eigen bedrijven of bedrijven die hij ging opkopen. Maar dit alles zonder ook maar een stuiver rente terug te betalen aan de lening die hij nam uit zijn eigen bank. Ook waren het risico volle projecten. Barrueco belegde ook geld in aandelen en dat bracht echt geld op. Je koopt deze met de Bolivar en verkoopt deze tegen dollars en dan op de zwarte markt werd er een miljoenen winst verkregen.
Het begon pas echt goed op te vallen toen hij zei een paar weken geleden dat hij per direct ruim 1 miljard dollar had op zak om gewoon uit te geven.
Dat schoot bij verschillende rode vriendjes in het verkeerde keelgat. Je kan wel zeggen dat je rijk bent, maar niet dat je meer geld heb dan de corrupte Chacon, Cabello en noem maar op
Hierop kwam een heel kort onderzoekje naar de praktijken van Barrueco en binnen twee dagen zat de man in de gevangenis.

Note: Caracas Gringo legt gewoon extreem gedetailleerd uit wat er mis ging en vraagt zich af of dit de eerste domino steen is die omvalt.
Caracas Gringo is een blogger die griezelig nauwkeurig is met zijn info. De man moet een heel leger in dienst hebben en overal bij kunnen komen.

Men kwam erachter dat de banken van hem zo goed als bankroet waren. Laten we maar zeggen een ¨soort¨ DSB spelletje, maar nu van de regering Venezuela. (note: dit is mijn opinie).
Er gaan nu ook geruchten in het rond dat de banken met opzet failliet verklaard zijn??

Blijft het alleen bij deze banken?

Dit is moeilijk te zeggen. De regering zegt dat het niet de andere banken aantast en dan begin ik altijd te twijfelen. Het is hetzelfde als dat er twee weken geleden werd gezegd dat de banken van Barrueco overeind zullen blijven en dat niemand zijn geld er vanaf hoeft te halen. Momenteel is elke transactie met deze banken onmogelijk. De rekeninghouders krijgen alleen toestemming om 10.000 Bsf van de bank te halen en dat is dan dat. Niets meer dan dat bedrag.
De woorden van dit regime zeggen altijd het tegenovergestelde.
Een ander probleem is dat de salarissen die Ledezma als burgemeester moet uitbetalen, gestort zijn door de regering op deze banken.
Er zijn 2.223 medewerkers van twee banken die op straat komen en zo´n 725.000 rekeninghouders die een serieus probleem hebben. hoe het gaat aflopen met de twee andere banken staat nog open.

Ook is er een probleem met de bevoorrading van de Mercal, maar volgens het regime gaat dit tijdelijk overgenomen worden door privé bedrijven.

Zijn er nog banken in Venezuela die nog ¨Safe¨ zijn.

Laten we niet al te pessimistisch zijn. Er zijn nog banken die ¨nu¨ het sein groen krijgen. Maar het blijft altijd de vraag of dat zo blijft. Ik haalde al in 2008 direct al mijn geld van de bank in Venezuela.
Ik zal even de banken vermelden die volgens ¨Venepiramides¨ het predicaat ¨groen¨ krijgen. Venepiramides noemt het Refugio/Onderdak

Bancos Refugio: 1.-Banco Venezolano de Crédito, 2.- Banco Exterior, 3.- Citibank, 4.- Banco Provincial BBVA, 5.- Banco del Caribe, 6.- Banco Mercantil, 7.- Banco Plaza

Er zijn ook nog wat banken volgens dezelfde schrijver die een predicaat ¨oranje¨ heeft.
hij gebruikt het woord NiNi een anders Spaans woord voor dit is Dudoso/twijfelachtig

Bancos NiNi: 1.-Banesco (Outlook negativo, pendiente investigación OFAC), 2.-CorpBanca (Outlook negativo, pendiente fusión e investigación OFAC), 3.-Banco Fondo Común, 4.-100% Banco, 5.-Banco Nacional de Crédito, (Outlook negativo, pendiente venta e investigación de la DEA al Caracas International Banking Corp.) 6.-Banco Caroní (Outlook negativo, pendiente investigación OFAC), 7.- Banco de Venezuela (Outlook negativo, pendiente desarrollo nueva gerencia)

Zoals jullie lezen zijn er wat onderzoeken naar deze banken en ook de DEA onderzoekt deze banken. Er is dus rook en waar rook is moet er ergens vuur zijn.

De rest van de banken en geloof me die zijn er volop zijn volgens hem Zombie banken.

Ik ga niet zeggen stort je geld lekker op een van de 7 banken die groen hebben en dat je dan met een rustig gevoel achterover kan leunen.

Banken lenen onderling geld uit naar elkaar en in hoeverre zitten ze verstrengeld met elkaar.
Onrust bij de bevolking waardoor ze al hun tegoeden weghalen veroorzaakt een soort domino effect bij de banken. Chavez heeft bij lange na niet genoeg reserves om dit tegen te gaan.
We kunnen ook zeggen dat een herhaling van 1994 in Venezuela tot de mogelijkheden behoort.

Voor meer info een artikel van Miguel (econoom) op zijn blog The Devils Exrement.
Of bij de link en linken op het blog van Caracas Gringo.
Link voor Foto´s van de onmacht bij het personeel en klanten voor de bank.

groet
Alpha

Blogarchief