Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

maandag 11 januari 2010

2010 begint voor de Venezolaan als rampjaar, devaluatie en nog meer rampspoed

Hoe Chavez in het leven staat weet ik niet en ik betwijfel of de man wel met twee voeten op aarde staat. Even een paar uitspraken van de man herhalende en er is geen touw meer aan vast te knopen.
Was het volgens Chavez niet zo dat Venezuela niet in een crisis zou komen door de beschermende laag van het socialisme? Riep de man niet op om een oorlog voor te bereiden op Colombia en hij bedoelde hiermee om de vrede te beschermen? Was het niet zo dat het GDP met 4.5% gekelderd was en Venezuela voor de zoveelste keer ook met de inflatie koploper was in de wereld! En door dit feit kwam Venezuela in een stagflatie. Een nog ander feit, wat nog nergens besproken is en ik nog niet gelezen heb is dat Venezuela momenteel in een hyperinflatie verkeerd. Wanneer er drie jaar lang de cumulatieve inflatie over de 100% komt, kan men spreken van hyperinflatie. En bij mijn weten was deze het afgelopen jaar zo rond de 107%. (in drie jaar 321%) En dat hij met zijn kersttoespraak kon verklaren dat Venezuela gegroeid is en economisch sterker?
Nu is er een devaluatie van zijn geestes-kindje de Bolivar Fuerte en noemt het een economische impuls! (dit roept bij mij de brandende vraag op waarom dan niet direct een devaluatie van 10 Bolivar voor 1 Dollar, dan is Venezuela in één keer uit de branden is Venezuela in één keer koploper in de economie, dit zou dezelfde onzin zijn als wat er uit de strot rolt van Chavez.)
Maar we zijn er nog niet, de devaluatie van de Bolivar mag niet ten koste gaan van de consument, orders van Chavez! Waar komt de super-econoom mee aan dragen. De goederen mogen niet duurder verkocht worden dan wat deze voor de devaluatie kosten op straffe dat de winkel/bedrijf dan genationaliseerd wordt.


Het gaat inhouden dat het socialisme van Chavez gaat betekenen dat je moet werken voor je eigen faillissement.
Is iedereen er nog? Wie hier onze supereconoom alias manager van Venezuela onder de noemer dictator Chavez nog kan volgen die mag het zeggen.
Nu kan ik de man nog wel volgen, maar niet meer begrijpen. Wel als hij bedoelt dat Venezuela nog een heel klein zetje nodig heeft om in een terminale stadium te komen en voor de eerste tien jaar in coma verkeerd. Dan begrijp ik zijn opzet en wordt het socialisme ook ineens een stukje duidelijker. Waarschijnlijk bedoelt dictator Chavez dit ook en wil hij gaan wedijveren met Cuba wie nu de meest socialistische/communistische staat is.

Chavez verklaart waarom het gerechtvaardigd is om de Bolivar te devalueren.

Overigens heeft de burger in Venezuela vrijdagavond al begrepen dat er op de zaterdag ¨koopjes¨ te halen waren. De goederen zouden immers verdubbelen in prijs. Op zaterdag stonden er dus koopfiles op de stoep voor de winkels. Voornamelijk bij de audio winkels en witgoedwinkels was het extreem druk. Iedereen wilde nog even snel een TV, Audio apparatuur, IJkasten Wasmaschines enz.. enz.. aanschaffen.

Het is ook begrijpelijk dat iemand liever nu de spullen koopt dan het nog even uitstelt en dan twee keer zo veel betaalt. De burger is wat dat betreft een expert in het weten wat een devaluatie betekent. Het is niet de eerste keer dat het gebeurd.
Verschillende mensen hebben gewoon meer dan twee uur buiten in de rij gestaan voordat ze ook maar hun voet over de drempel konden zetten van de winkel. Veel van de kooplustigen herhaalde ook de de woorden van ¨zwarte vrijdag in 1983 en dat het nu een rode vrijdag was (de kleur van Chavez)¨. De regering van 1983 haalde hetzelfde stukje uit wat Chavez nu gedaan heeft. En ook de koers van 4.30 werd toen de wisselkoers. Overigens wordt de dictator pissig als hij vergeleken wordtmet de toenmalige president van de Copei.

Op maandag ging het gewoon door met het platlopen van deze winkels. De prijzen waren nog niet verhoogd dus ging de ¨uitverkoop¨gewoon door. Het vermoeden is dat de winkelvoorraad tegen de oude prijs verkocht wordt. Ook de winkelier zal toch, ondanks het verbod zijn prijzen moeten verdubbelen.
We hebben hier een clip van en er worden wat mensen ondervraagt. Gewoon een chaos en op 5.30 gaat de clip binnen verder.


Ik kwam een lijstje tegen met de gunstige en niet gunstige uitwerkingen van deze devaluatie.
Ik zal alleen even de gunstige uitwerkingen noemen en ook die van de regering. Deze is gewoonweg het kortst, de rest wat vragen oproept behoort dus bij de slechte of minder gunstige uitwerking van de devaluatie. Ik doe het wel verkort.

1. De devaluatie zal het budget en de uitgave van de obligaties dit jaar dekken van de regering.
Er komen meer bolivars tegen minder dollars binnen. Gewoon 100% meer bolivars voor de dollar.
2. de regering denkt ook dat ze genoeg geld binnen krijgen om de sociale programma´s uit te voeren, vanwege de verdubbeling van de wisselkoers.
3. Een zwakke Bolivar stimuleert de niet-olie export.
4. De import wordt door de devaluatie sterk ontmoedigd, alles wordt twee keer zo duur.

Dat was het dus, meer ¨goed¨ nieuws is er niet en zelfs hier is genoeg over te zeggen en om over na te denken of zelfs twijfels bij te hebben.

Geen mens kan er om heen dat het een verdubbeling is van de Bolivar voor de dollar. Dus dat klopt wel. Ook dat het een stimulans is voor de binnenlandse economie om meer zelf te produceren en te exporteren, dit klopt ook. Maar...... er is geen economie. Alles ligt bijna plat en verschillende industrieën worden zelfs stilgelegd doordat er geen elektriciteit genoeg is. Dit probleem heeft Chavez ook en dit kan hem ook aangerekend worden. De productie van vee en landboeren is door de landhervorming of beter gezegd misvorming vrijwel tot stilstaan gelegd. Meer productie betekend eerst op nationaal niveau voor voedsel zorgen en misschien dan over een aantal jaar bij een goed beleid exporteren. Wel moet alles eerst worden geïmporteerd om de boer te voorzien van werkgereedschap en de zaden en meststoffen enz.. enz.. Dit geld eigenlijk voor alles. Het land en hoe rijk het ook is kan niet voorzien in zijn eigen behoefte. Er zullen dus fabrieken moeten komen en de machines moeten geïmporteerd worden.
Dus de theorie dat de export goedkoper wordt klopt maar gaat niet op voor Venezuela in de meeste gevallen. De import van Venezuela is meer dan 94% van wat er gebruikt wordt. De dollars zullen dus gebruikt moeten worden om bedrijven op te zetten en de benodigdheden te importeren. Daar valt dus al een flink gat in de hogere inkomsten voor de regering.

Dat de regering meer dollars heeft voor de missies dat klopt ook. Maar ik betwijfel of dit genoeg
is. Ook hier geld weer er is geen eigen productie van bijvoorbeeld medische apparatuur of medicijnen. Er worden wel medicijnen gemaakt, maar dit is nihil.

Ik vraag me ook af wat de loonsverhoging wordt dit jaar. Vorig jaar haalde de man aan dat de Venezolaan het hoogste salaris had van Zuid en Midden Amerika en dus kwam er een magere 20% loonsverhoging uitrollen. Deze loonsverhoging dekte niet de inflatie van het afgelopenjaar 32% en nu een inflatie van 25.1% en een devaluatie van de bolivar met een geschatte inflatie voor dit jaar van 51%. Het hoogste salaris was toen ergens wel waar al was de straatkoers een 6 BsF dus men kon niet echt ramen ingooien in het buitenland en nu met de 4.3 zit Venezuela onder de middenmoot tegen de staart aan met hun inkomen.

Dat waren dus de gunstige punten en ik kan er echt niets anders van maken. Er is elf jaar met een natte vinger geregeerd en het land is uitgezogen en is een terminale patiënt geworden wat steeds verder wegzakt in een coma

Er is wel een gunstig iets voor de dictator op te noemen. Het budget voor de propaganda voor de aankomende verkiezingen ligt 15 keer hoger dan de bestrijding van de criminaliteit. In totaal 382.113.031 BsF voor de propaganda en voor de minister van justitie 26.752.082 BsF om de criminaliteit te bestrijden.
Het is wel een teken hoe de president begaan is met de bevolking.

En tot slot de regering heeft de begroting gezet op een inkomsten van de olie op 45 dollar een vat.
momenteel is de prijs van een vat zo rond de 76 dollar voor Venezuela.
De regering houdt nog steeds vol dat er 3.2 miljoen vaten worden geproduceerd en kondigt nieuwe olievelden af waardoor ze meer zouden kunnen produceren in de toekomst.
Nu weet iedereen wel zo langzamerhand dat Venezuela de 3.2 niet meer produceert en dat er een quotum is van wat er geproduceerd mag worden om de prijs te consolideren.
De OPEC heeft ook een grafiek gemaakt van wat elk land volgens hun gegevens produceert.
Hoelang zal Ramirez nog vol kunnen houden dat er niets aan de hand is met de productie.
Spaanse bedrijven verliezen door devaluatie 1.4 miljard dollar.
Een goed artikel is deze van Tal Cual en hij laat geen spaan heel van Chavez.


groet
Alpha

3 reacties:

Jan zei

Leger Venezuela sluit winkels

Militairen in Venezuela hebben zeker zeventig winkels tot sluiten gedwongen omdat die hun prijzen hebben verhoogd. De regering van de linkse president Hugo Chavez had de Nationale Garde gevraagd in te grijpen wegens ''onregelmatigheden'', meldt het staatspersbureau ABN.
<!-- ad start rectangle --> GA_googleFillSlot("spitsnieuws_in_artikel"); <!-- ad end rect angle-->


Chavez had winkeliers eergisteren gewaarschuwd de drastische waardevermindering van de nationale munteenheid bolivar niet te misbruiken voor extreme prijsverhogingen. Met de devaluatie van de bolivar hoopt Chavez de openbare financiën op orde te brengen. Zo gaat de verkoop van olie aan het buitenland meer bolivar opleveren.
De oppositie vreest dat vooral de bevolking onder de ingreep gaat lijden. De verwachting is dat vooral geïmporteerde goederen fors duurder worden. Vorig jaar kampte Venezuela met 25,1 procent inflatie.


Chavez is een pathologische leugenaar, Venezuela is een land aan de rand van de afgrond. Hier is veel te lezen over de harde venezolaanse werkelijkheid: free-opinion-venezuela.blogspot.com... . In Venezuela worden mensenrechten regelmatig geschonden, vooral politieke gevangenen lopen gevaar.
<span>Nijntje-09</span> <span></span> | 12-01-10 | 09:37

http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2010/01/leger_venezuela_sluit_winkels.html

Jan zei

<span style=" "><span style="">Devaluatie van de bolivar kost Telefónica $1 miljard
</span><span style="">
</span><span style="">Op zwarte markt zakt munteenheid nog dieper
</span><span style="">
</span>       CARACAS — De beslissing van de Venezolaanse president Hugo Chávez om de nationale munteenheid te devalueren komt de Spaanse telecomgigant Telefónica op een schadepost van meer dan $1 miljard te staan. Het concern had meer dan $2 miljard aan contanten in bolivars in Venezuela uitstaan. Desondanks handhaaft Telefónica, het grootste telecomconcern van Europa, zijn winstdoelstelling voor het lopende boekjaar op €2,10 per aandeel.
        Analisten toonden zich gisteren sceptisch over de het handhaven van de winstdoelstellingen en het verdere verloop van Telefónica’s activiteiten in Latijns-Amerika. „Het is moeilijk in te zien hoe Telefónica zijn doelstellingen kan halen na de Venezolaanse devaluatie”, stelt Georgios Ierodiaconou, een analist bij ING. Volgens de analist zal de devaluatie Telefónica 4% van de omzet kosten en 10% van de nettowinst.
       Vrijdag maakte president Chávez bekend de officiële koers van de bolivar ten opzichte van de dollar te halveren van 2,15 bolivar per dollar naar 4,30. Dit om weer enigszins grip te krijgen op de overheidsfinanciën en de economische groei in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in september dit jaar te stimuleren.
       Om het armste deel van de bevolking, voor het overgrote deel aanhangers van de president, tegen de gevolgen van de stap te beschermen kondigde Chávez de creatie van een andere wisselkoers van 2,6 bolivar per dollar aan voor de import van voedsel, geneesmiddelen en andere essentiële goederen.
       Het ingewikkelde nieuwe wisselkoerssysteem illustreert de steeds moeilijker wordende positie van president Chávez. Gedurende de meer dan tien jaar dat hij aan de macht is, heeft hij belangrijke industrieen genationaliseerd, allerlei prijsmaatregelen doorgevoerd en de overheidsuitgaven enorm opgevoerd. Maar nu de olieprijs niet meer op recordniveau staat, heeft het land te kampen met hardnekkige inflatie en is de economie in een zware recessie beland.


<span style=""><span>Volgende kolom</span></span><img src="http://1.1.1.2/bmi/telegraaf-i.telegraaf.nl/daily/2010/1/12/TE/TE_2S_20100112_23/articles/TE_2S_20100112_23_54_1_thumb.jpg" border="0" alt="undefined"/><span style="">Topdrukte bij een elektronicawinkel in Caracas. Venezolaanse burgers zijn bang dat importgoederen te duur worden.</span><span style="">FOTO: AFP</span>
       Chávez gokt er nu op dat de voordelen van een zwakkere munt de hogere inflatie kunnen compenseren. Volgens minister van Financiën Rodriguez zal die als gevolg van de devaluatie met vijf procentpunten stijgen tot 32%. De regering krijgt in ieder geval meer armslag omdat er per geëxporteerd vat olie meer bolivars binnenkomen. Daar staat tegenover dat volgens economen de diepere problemen van de Venezolaanse economie door de devaluatie niet opgelost worden. Slechts weinig investeerders zijn vanwege de prijsmaatregelen en de altijd dreigende nationalisaties bereid geld te steken in het land.
       Op de zwarte markt, voor economen een belangrijke maatstaf of bedrijven en consumenten vertrouwen hebben in het nieuwe wisselkoersbeleid, is de bolivar inmiddels gezakt tot ongeveer 6,25 per dollar.</span>

Alpha zei

Hoi Jan,

Ik zag vanmorgen op Globovision dat er 77 winkels in geheel Venezuela waren die toch hun producten verhoogd hebben. Het leger heeft ze voorlopig gesloten voor 24 uur. Chavez heeft het idee dat wat je ingekocht heb voor de lage koers ook moet verkopen zonder het te verrekenen met de devaluatie van de Bolivar.
Inderdaad hij heeft zijn woorden wat bijgeschaafd met de eerste uitlatingen. De nieuwe aanschaf van goederen tegen de 4.30 mogen dan later wel verkocht worden tegen de dubbele prijs. Ik zie dat als een langzame dood van veel winkeliers. Wanneer de winkelvoorraad op is kunnen de winkeliers nooit het assortiment aanvullen met de opbrengst van wat er verkocht is. Met een beetje mazzel kunnen ze net de helft aanschaffen. En dan koopt geen mens nog iets in de winkel als de prijs verdubbelt is.

Het was beter geweest als Chavez beter op zijn zaakjes had gelet en niet het land in een economische dood had ingejaagd. Totaal overbodig is de devaluatie op dit moment. Een slechtere periode had Chavez niet kunnen uitzoeken. En dat met een record aan opbrengsten van de olie. Alleen de olie opbrengsten waren in 11 jaar meer dan één biljoen dollar en dat buiten de belasting opbrengsten om en de non olie opbrengsten. Dat bedrag is zo om en de nabij een 450 miljard dollar in 11 jaar, waarvan de belasting het meest heeft opgebracht.
Waar het geld gebleven is en wat er voor gedaan is, is onbekend. Alleen één brug en één viaduct is er gebouwd in 11 jaar en er is veel geld uitgegeven voor militaire wapens en geld aan bevriende naties. De Veneziolaan heeft er niets van gezien. In feite zou de binnenlandse economie explosief gegroeid moeten zijn en iedere Venezolaan zou gouden deurknoppen moeten hebben. Er is alleen van de olie geleefd en importeren was makkelijker en ook goedkoper dan zelf produceren. Nu met het terminale stadium van Venezuela is er maar één man verantwoordelijk en dat is dictator Chavez.

Het jaar is voor de Venezolaan nog nooit zo desastreus begonnen als in 2010 en dit is pas het begin van de ellende. De verwachting is dat binnen vier weken het halve land zonder elektriciteit zit. De onrust die er nu is zal dan pas echt goed losbreken.

Ik zie dat het blog genoemd wordt bij de comments van de Spits. Ik ben er wel enigszins door verrast. Het blog is in korte tijd in veel magazine´s en kranten genoemd. Natuurlijk ben ik er enorm blij mee. En ik hoop dat het de vervormde opinie bij de Nederlanders, mede door het zwakke buitenlandse beleid van de regering in Nederland, wat kan rechtzetten. Venezuela heeft te maken met een rasechte dictator en met grensoverschrijdende verlangens.

groet
Alpha

Blogarchief