Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

zaterdag 16 januari 2010

Chavez maakt van 15 januari BLOOPERS DAY en nog meer over El Niño + kleine update

In feite had ik vandaag iets anders willen schrijven, maar Chavez maakt de blooper´s van het jaar in zijn cadena van afgelopen vrijdagavond. Jawel blooper´s niet eentje maar meerdere.

15 januari kunnen we vanaf vandaag wel omdopen in ¨fools day¨. De dag dat het rekenwonder dictator Chavez zijn onnavolgbare kunsten in het intellect liet zien aan het volk.

Laten we eerst beginnen met de devaluatie van de Bolivar Fuerte. In maart 2007 kondigde Chavez aan dat er per 1 januari 2008 een Bolivar Fuerte zou komen welke drie nullen minder heeft dan de huidige Bolivar. Vandaar de Fuerte (sterk) achter de Bolivar. Nu kan je er twee keer fuerte erachter zetten, het had niets uitgemaakt. Zodra je niet zorgt dat je munt sterk wordt door een goede economie, plaats je een nieuwe munt in dezelfde positie. Oftewel een zwak geboren kindje zal in een belabberde omgeving nooit Hercules worden. Maar Chavez dacht het antwoord te hebben op de dollar. De socialistische munt moest mee groeien met het sterker worden van het socialisme van Chavez. Nu in 2010 ineens uit het niets vandaan, besloot Chavez de Bolivar te devalueren. Let wel, er was niet meer reden dan dat er al jaren was om dit te doen, alleen nu was de periode om het te doen enorm slecht uitgekozen.
Chavez deed dit stiekem op één kanaaltje i.p.v. met een cadena. blabla nieuws komt wel op alle zenders.
Blooper no.1
Gisterenavond verbijsterde de man zowat de gehele natie, door te zeggen dat de Bolivar Fuerte een revaluatie heeft ondergaan....... Ehhh.....Devaluatie.....is een Revaluatie?
Een revaluatie van een munt is exact het tegenovergestelde van een devaluatie, het is een daling van een vastgestelde wisselkoers
Nu denk ik dat hij gewoon als ongeletterde een woord heeft zien staan in de Venezolaanse Dikke v. Dale en zag dat revaluatie betekend ¨herwaardering¨ en dus dacht, dat heb ik gedaan!

In de cadena van gisterenavond maakte dictator Chavez ook de loonsverhogingen bekend voor 2010. Hij kwam op het gulle idee om 25% loonsverhoging te geven. De inflatie was 25,1 procent dus voor 2010 moeten ze dan maar niet zeuren. Verdeeld in twee verhogingen, de eerste loonsverhoging is 10% en gaat per 1 maart in en de 15% gaat in per 1 september 2010.
Wel is het zo dat de loonsverhoging wordt berekend over het huidige salaris en ook de 15% in september. De loonsverhoging van 2009 was 20% en de inflatie van 2008 was ruim 32%.
De Venezolaan komt dus nog altijd een 12% tekort en hobbelt achter de inflatie aan. En dan hebben we het niet over de cumulatieve inflatie die gewoon over de 100% zit per jaar.

Blooper 2.
Chavez zei dat door zijn administratie de armoede was teruggedwongen en dat ook de werkeloosheid was teruggedrongen. Nog niet zo lang geleden breed uit in de kranten dat de werkeloosheid was gestegen.

Blooper 3.
En volgens Chavez heeft de Venezolaan het hoogste salaris in Latijns Amerika. Is dat zo Chavez?
Het salaris is in dollars voor de Venezolaan 225 US$ maar voor de Colombiaan is het 252 US$ Het doet me denken aan 7x8 is 52. Of de man is dyslectisch, gevoel voor humor.... nee dat is het niet of het moet galgenhumor zijn, of cijfers zeggen hem totaal niets. Overigens in Argentinië is het salaris 392US$

En dan komt Chavez met zijn veroorzaakte chaos in de elektriciteit. Opmerkelijk was dat El Niño het natuurfenomeen niet werd aangehaald door hem.
Hij had het over de verschrikkelijke droogte waar het land nu onder zucht. En dat dit de enigste reden is van de maatregelen die hij moest nemen voor de rantsoenering van de elektra en watervoorziening.
Ik had even wat zitten wroeten in wat artikelen over wat el Niño voor effecten heeft. Er is ontzettend veel lectuur hierover te vinden op internet. Vooral op de Amerikaanse website´s van meteorologische en weerkundige instituten is er veel info. En zelfs voorspellingen over el Niño en el Niña. De voorspellingen en de effecten zoals een koude golf in Florida en in Cuba welke trouwens het leven heeft gekost aan 23 patienten in een ziekenhuis zijn effecten van El Niño.
Het verbaasde mij dat el Niño niet de droogte veroorzaakt in Zuid en Midden - Amerika. Het zou er nu meer en vaker moeten regenen. Nu is El Niño ook niet zo erg krachtig tot op dit moment, hij kan nog wel groeien. El Niño is momenteel een klein natuurverschijnsel en zoals op deze grafiek te zien is, is het momenteel niet meer dan laag gemiddeld verschijning.

Klik hier voor de website voor veel uitleg over El Niño.

Ook uitleg de effecten in de winter of zomer van el Niño

Ook een voorspelling van Enso Alert systems over El Niño van 7 januari 2010.
Deze zegt dat de voorspellende effecten van El Niño een significante invloed zal hebben op het weer in de komende maanden. Dus niet van de afgelopen periode waar Chavez zich over beklaagd had.
Het grafiek laat ook zien dat El Niño maar een kleintje is tot nu toe en dat Venezuela ergere en langere El Niño´s heeft gehad.
Het brengt me opnieuw tot wat ik laatst geschreven had. Deze info, met degene die ik gegeven heb op 14 januari laat maar één conclusie open. Het is niet de droogte maar de erbarmelijke toestand van de centrale, welke debet is aan de levering van elektriciteit.
Chavez zegt dat het de verschrikkelijke droogte is waardoor er te weinig water is om voor voldoende elektriciteit te zorgen bij de centrale van de Guri Dam. dan wil ik wel eens van Chavez weten waarom het waterpeil 15 meter hoger staat op 261 meter dan in 2003 met 246 meter en waarom er toen geen problemen waren met de elektriciteit.
Klik voor vergroting op afb.

El Niño kan het niet zijn want deze is maar een kleintje vergeleken met de gegevens van ENSO. Wanneer er nu problemen zijn, dan was het licht al lang uitgegaan in de jaren 80 en 90. En toen waren er geen problemen.

Om de blogpost niet te lang te maken nog één ding, ik heb soms moeite om te stoppen met schrijven.
Op 25 mei 2008 laat Chavez weten dat Venezuela een supermacht wordt met de energie.
Snuf komt op de proppen met 42 projecten voor de Hydro-elektrische sector en met de woorden dat deze al voor 20 jaar waren ¨verlamd¨ er zouden tientallen miljarden dollars per direct worden geïnvesteerd. In dit artikel wordt er precies uitgelegd waar, de hoeveelheid Watt´s en Mega watt´s de projecten in zonne-energie, noem het en het staat erin.
Ja.... het staat in het artikel en veel verder dan dat zijn woorden zijn geprint is er niet.

Het ontzenuwd ook dat hij van niets wist. Chavez was dus duidelijk op de hoogte van alle rapporten en waarschuwingen dat er geïnvesteerd diende te worden in energie projecten.
En in onderhoud van de bestaande faciliteiten.
In plaats van iets te doen, deed Chavez niets, er gebeurde gewoon niets en toen werd het donker door de schuld van Chavez.


Groet
Alpha

Ps. vanaf vandaag als er één cadena is dan springen alle kanalen op rood. Ook RCTV, CNN, Animal planet er is geen ontkomen meer aan. Zie voor uitleg in het Engels het blog van Daniel.
Dit geld ook voor de radio. Dus laten we maar zeggen op zo´n 70 TV kanalen Chavez en ruim 240 radio zenders.

7 reacties:

Jan zei

Dag Alpha,

Ik meende een keer iets gelezen te hebben dat Venezuela plannen zou hebben om zich ook toe te leggen op kernenergie, maar ik lees dat niet terug in je eerdere comments? Het lijkt me wel gevaarlijk als dat land over kernenergie zou beschikken omdat ze het niet zo nauw nemen met de veiligheidsvoorschriften.

Gr Jan

Alpha zei

Hoi Jan,

Volgens Chavez zijn er afspraken gemaakt met Iran en Rusland om kernenergie te ontwikkelen. Venezuela heeft de Uranium maar niet de kennis.
Zodra Chavez met deze nucleaire energie zou beginnen, dan wil hij ook meer. En Iran weet exact hoe ze dit moeten verbergen.
Ja dan wordt het wel heel gevaarlijk en dan heb ik het niet over de veiligheidsvoorschriften voor het opwekken van energie. maar gewoon over atoombommen.
Een kerncentrale met het zooitje chavista´s, dat wordt zonder meer ook een enorm probleem.Ze kunnen nu nog niet eens een stuk asfalt onderhouden of een waterleiding.
Rampen zijn dan volgens mij ook niet uitgesloten. Het hoofdstuk veiligheidsvoorschriften daar hebben ze nog nooit van gehoord.
Het zou werkelijk een ramp zijn als Chavez mag beginnen met kernenergie. Ik moet je dus ook volledig gelijk geven als je zegt dat het je gevaarlijk lijkt.
Momenteel is het rustig over het nieuws over kernenergie, maar dat wil niet zeggen dat het idee weg is. Er zou achter de schermen hard aan gewerkt kunnen worden
We kunnen ook zeggen dat hij nu druk bezig is met het opruimen van de puinhopen van zijn land, maar zo zit Chavez niet in elkaar. Het interesseert het echt niet of er nu een puinhoop is.

groet
Alpha

annette zei

Vandaag stond hier ook weer een artikel in de krant..We kunnen nou wel blijven volhouden dat die man gestoord is en dat alles wat ie zegt gelogen is maar wie zijn er nu gestoorder?? Ik denk al die mensen die nog naar hem blijven luisteren. Venezuela in de eerste plaats. Die laten hem zitten dus moet je ernstig twijfelen aan de verstandelijke vermogens van de Venezolaan. Verder is de "wereld" dus ook niet bij machte de man een toontje lager te laten zingen of nog beter uit de weg te ruimen..
Dus heb ik vastgesteld dat de rest van de wereld die deze psychopaat zijn gang laten gaan gestoord is.Ik woonde destijds in Chili toen Allende daar de baas was. Die man was net zo gestoord (geworden) onder invloed van Castro.  Het land ging volledig naar gort. Eten hadden we niet meer. Inflatie giga.  Russen en Oostduitsers kwamen er nog en die mochten ook alleen maar eten hebben in het hotel..Toen waren er ook linkse mafkezen in de wereld die Allende nog bleven verdedigen. En dat soort volk is er nog. Falta mucho criterio entonces.
Harde hand heeft V nodig want het land heeft nog nooit veel voorgesteld. Ik kom al vanaf 1971 in LA en hoorde nog nooit iets positiefs over V. Blijf er ver van .. was het enige advies dat ik vele malen kreeg.
In Chili ging rijk en arm de straat op en vroeg om ingrijpen van het leger....
Dat is wat er moet gebeuren. Alleen begrijpt naief links nederland cs daar niks van..

Kepler zei

Annette,
Een coup is niet de oplossing, Pinochet heeft te veel pijn gedaan, het Argentijns leger heeft duizende mensen vermoord. Zoiets hebben we niet nodig.

Peter zei

<span><span>


<span><span>Beste Alpha,</span></span>
<span><span>Geheel kan niet in 1 keer gepost worden ondanks < 5000.</span></span>
<span><span>Natuurlijk is de elektriciteit crisis een kwestie van mismanagement, zeker gedurende de laatste 10 zou er veel moeten gebeuren aan het elektriciteit netwerk, dammen, etc. Ik ben zelf in de periode 1993 – 2006 enige malen in Guri geweest voor problemen met de constructie. Als sinds mijn<span>  </span>eerste bezoek is er gesproken over gaten in de dam bij o.a. de inlaat (daar waar het water vanuit het stuwmeer wordt ingenomen en naar de turbines wordt geleid. De gaten waren in 1993 ter grote van een grote bestelbus, in 2006 werd er gesproken over een behoorlijk groot gat aan de voet van de dam. Recentelijk wordt in een aantal documenten en proceedings van congressen gesproken over een gat aan de voet van de dam van enige honderd m en 55 m diep. In deze gehele periode is er jaarlijks gerepareerd aan de zo genaamde overlopen (als het water te hoog staat in het stuwmeer wordt dit afgevloeid). In de recente jaren zouden er door diverse bedrijven gewerkt zijn aan de besturing, er zouden camera’s geplaatst zijn, generatoren gewisseld zijn, de inlaten zijn voorzien van staalplaten als slijtage bescherming (?) en het netwerk en onderdelen gerepareerd/gereviseerd of vervangen zijn. Hierbij zijn grote bedrijven betrokken geweest en de vraag is wat werkelijk is gedaan gezien het betalingsgedrag. Dit soort gaatjes kunnen de structuur van de dam nogal verzwakken als ze niet goed zijn/worden gerepareerd. Afwijkende vibraties van de generatoren, losliggende vloeren in de generator hal, etc. zouden hiervan de gevolgen kunnen zijn. Voor een dam, eigenlijk voor het stuwmeer, zijn er twee problemen namelijk te weinig of teveel water. Teveel water kan over de dijken vloeien en deze verzwakken (tekst 1) (om dit te voorkomen moet er water worden afgevloeid door de sluizen en/of overlopen) en te weinig water(tekst 2) kan resulteren in vermogensreductie van de generatoren maar ook in het uitdrogen van de dijken waardoor ze poreus worden (the collapse phase). </span></span>

<span><span>Tekst 1:</span></span>
<span><span>http://www.bnamericas.com/news/electricpower/Heavy_rains_force_Edelca_to_open_Guri_sluice_gates_again</span></span>
<span><span>http://www.bnamericas.com/news/electricpower/Edelca:_Caruachi_to_start_full_operations_in_Mar</span></span>
<span><span>Ook in 2008 is er 4 maal overtollig water via de zo genaamde spillway over de dam gevoerd (tekst 2).</span></span>
<span><span>http://vheadlinevenezuelanews.blogspot.com/2008/10/patrick-j-odonoghues-round-up-of-news_16.html</span></span>
<span><span>Tekst 2:</span></span>
<span><span>http://www.thefreelibrary.com/Venezuela+:+A+total+of+1600+MW+must+be+saved+to+ensure+operability+of...-a0216456607</span></span>
<span></span>
</span></span>

<span><span></span></span>

Peter zei

<p><span><span><span>Volgens de brochure Guri 1963 – 1986 van Edelca (GVG Edelca 1992) zijn de hoogten als volgt: Niveles de operacíon del embalse: Máximo: 271,60 msnm; Normal: 270,00 msnm; Mínimo 240,00 msnm </span></span></span>
</p><p><span><span><span>Dit lijkt te kloppen met de tekst 1.</span></span></span>
</p><p><span><span><span>Ook even voor alle duidelijkheid, in Venezuela wordt het gehele proces van de GVG (ijzer, aluminium, etc.) verdeeld over een aantal grote bedrijven gedaan met elektriciteit (?) geproduceerd door Guri. Er zijn ruim 36.000 dammen in de wereld maar dammen kunnen bezwijken en er zijn nogal wat voorbeelden van en ook recentelijk in de laatste 10 jaar<span>  </span>zijn er dammen bezweken in Indonesie, Colombia, China, Pakistan en is de Mosul dam in Irak nog steeds een risico. <span> </span>Ik heb niet de weerstations van de laatste jaren gecontroleerd en ik weet niet of er überhaupt date te vinden is van het weer van de afgelopen jaren in Venezuela maar als het nog behoorlijk geregend heeft in 2006 en 2008 kan ik me niet voorstellen dat er in de tussen tijd (artikel 1 en artikel 2 beginstand) veel is gebeurt voor wat het weer betreft. In januari 2009 was het niveau 270.95 dus boven normaal en bijna maximaal. Dus het niveau is pas echt naar beneden gegaan in 2009 zonder dat er echt maatregelen zijn getroffen en er is geen water bijgekomen? Is het water verdwenen door verdamping of door lekkage? Het stuwmeer heeft een capaciteit van 135.000 x 10<sup>6 </sup>m<sup>3 </sup>. Hebben de rivieren dan geheel droog gestaan in 2009? Wat leveren de andere dammen dan? Ik kan mij eerlijk gezegd niet voorstellen dat de rivieren in Bolívar droog staan dus mismanagement, achterstallig onderhoud en wellicht grotere problemen met de dam en/of dijken? Objectieve data is moeilijk te vergaren, waarschijnlijk mag dit momenteel niet worden vrijgegeven. </span><span>Ook interessant om het jaar report van Edelca te lezen, de laatste op de website is van 2007: Edelca ahora unida a la Corporación Eléctrica Nacional simboliza el esfuerzo, la moral y la dedicación de una Empresa dispuesta a trabajar al servicio del Estado venezolano para la construcción de una sociedad Socialista, libre, justa y soberana.<span>  </span></span></span></span>
</p><p><span><span>http://www.edelca.com.ve/publicaciones/pdf/informe_anual_2007.pdf</span></span>
</p><p><span><span><span>Helaas, voorheen was ook Edelca een goed georganiseerd bedrijf met zeer capabele medewerkers. Wat data is ook hier te vinden, kijk vooral eens naar de groei van medewerkers in de periode 2000 – 2009. </span></span></span>
</p><p><span><span><span> </span></span><span>http://www.edelca.com.ve/publicaciones/pdf/cifras_espanol_2008.pdf</span></span>
</p><p><span><span><span>Mvg</span></span></span>
</p><p><span><span> </span></span></p>

Alpha zei

Hoi Peter,

Ik ben ontzettend blij met je reactie.

Vooraleerst door je expertise als deskundige en de uitstekend onderbouwde uitleg met wat de problemen zijn.

Je bent ook degene die het met eigen ogen gezien heeft. Je uitleg doet mij nog meer huiveren dan wat ik kon vinden over de Guri op internet.
Ook lees ik in je reactie dat er wel onderhoud is geweest, maar dat dit meer betrekking had op het repareren van een enorme schade aan de dam.
Je reactie geeft mij ook de indruk dat het niet echt meer safe is. Ik had al gelezen van vreemde trillingen in de constructie en jij geeft aan dat wanneer het niet goed gerepareerd is, dat dit de constructie van de dam verzwakt. Er zijn dus trillingen geconstateerd.

De info die ik vond op internet en nu met de naadloze bevestiging van jou is er werkelijk geen andere conclusie mogelijk. Het onderhoud wat niet werd uitgevoerd en wat wel werd gedaan was gewoon van een belabberde en goedkoop niveau. En is nu debet aan de desolate toestand van de centrale en de Dam. Het heeft dus niets te doen met een eventuele droogte. al gaat het nu bakstenen regenen dan nog kan er niet meer vermogen opgewekt worden. Wel valt er dan te vrezen voor een dambreuk.
De situatie is gewoon rampzalig.

Nogmaals enorm bedankt.

Groet
Alpha

Blogarchief