Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

dinsdag 12 januari 2010

Elektra op rantsoen en nog wat devaluatie cijfers en er is weer een wereldrecord voor Chavez

Momenteel kan je geen krant openslaan of de devaluatie van de Bolivar is voorpagina nieuws en als je de krant openslaat dan knallen de getallen en procenten eruit.
En getallen werk is niet echt mijn hobby en het maakt het lezen van een artikel saai. Dan bedoel ik niet de getallen freaks, die lezen met gemak een heel telefoonboek.
We gaan nog maar even wat getallen opnoemen en ik zal het kort houden. En het zal duidelijk worden dat Chavez toch wel de slechtste president is die Venezuela ooit gehad heeft.

Zoals ik afgelopen week al vermeld heb, is de waarde van de Bolivar in de periode van Chavez enorm afgenomen. Ik zat dan wel iets te hoog en het hoofdrekenen heeft me iets in de steek gelaten en ik wist niet de exacte koers van elf jaar geleden. Ik had vermeld dat de waarde van de Bolivar in 11 jaar met zo´n 100% was verminderd. De waarde is verminderd met bijna 90% ik zat er dus zo´n 10% naast. El Pais heeft het over 87%. In hetzelfde artikel ook de opmerking dat de olie is vermenigvuldigd met 8 en de munteenheid/waarde is gedeeld met 9 onder het beleid van Chavez.
We kunnen wel aan de 100% komen maar dan moeten we naar de laatste zwarte vrijdag gaan in 1983. De dag dat de koers van de Bolivar ook op 4.30 werd gezet. Tussen deze twee data´s en dat is dus een periode van 27 jaar is de koers met 99,9% afgenomen. We kunnen dus wel zeggen dat Chavez in 11 jaar meer vernageld heeft aan de koers (90%) dan zijn voorgangers (9,9% in 16 jaar). In 1983 werd het zwarte vrijdag genoemd en was de devaluatie maar 28%.

Er is uitgerekend dat het leven voor de burger 62,3% duurder is geworden ten opzichte van afgelopen zondag. Op maandag werd de nieuwe koers ingevoerd. De berekening is de 20,9% van de 2.60 koers en de 41,4% komt af van de 4.30 koers de overige 58,6% van de 100% zijn dus artikelen die niet echt nodig zijn. In de ¨zogenaamde luxe artikelen¨ zitten goederen die voor normaal huisgebruik nodig zijn. De berekening volgens analysten en economen komt hierdoor op 62,3%.
Wat nog niet meegerekend is, is de verwachtte inflatie. De inflatie voor 2010 wordt geschat op en rond de 30%.
Hetgeen dus gaat inhouden dat het levensonderhoud bijna verdubbeld, namelijk met 92,3%
Overigens is Venezuela het enige land ter wereld die drie koersen heeft. Volgens El Pais is dit een wereldrecord!! Er is nog een paralelle koers ook en deze koers loopt zelfs iets op. De straat koers is nu 6.25 voor 1 dollar en was 6 Bolivar voor 1 dollar. Er komt wel een verscherpte controle op de straathandel van de dollar en de Euro, maar dat roept Chavez al jaren. Ook het vermelden van de straat-koersen in kranten blog´s en waar het ook maar mogelijk is al verboden, maar geen mens stoort zich eraan.
Het enige wat zou kunnen helpen om de parallelle koers weg te krijgen is als de Cadivi de regels heel soepel gaat maken om dollars of euro´s aan te kopen. Maar dat zal niet direct gebeuren, waardoor er altijd een straathandel blijft bestaan. De vraag is groter dan het aanbod.

Er was ook nog een bevel van de comandante dat de winkeliers geen devaluatie berekening mochten doorvoeren op hun producten. De winkel zou dan wel een genationaliseerd kunnen worden. Toch zijn er volgens de krant 70 winkels betrapt op verhoogde prijzen, waaronder ook Exito, dit is een onderneming in Colombiaanse handen met een sterk Frans tintje. Zelf had ik vanmorgen gehoord op globovision dat het er 77 waren.
Het regime heeft het leger op een soort klopjacht gestuurd en onder aanvoering van Indepabis (controle op de juiste prijzen van goederen) is er momenteel meer controle in de winkels dan op straat. Voor Chavez is het belangrijker om de onvermijdelijke prijsstijging tegen te houden dan de explosief groeiende misdaad met 20.000 moorden per jaar. Het voordeel is wel dat je veilig je boodschappen kan doen als de winkel volstaat met militairen welke met volautomatische geweren de prijsjes nakijkt.


Nu zijn er de afgelopen dagen veel TV´s gekocht en Audio apparatuur, nieuwe wasmachines en ijskasten.
Maar nu gooit de regering wat roet in het kijk of gebruikersplezier. De voorzitter van de Cooperatie Nationale Electra (COPOELECC), Javier Alvarado komt met een schema aan voor het gebruik van de elektriciteit. Om de dag wordt de elektriciteit voor 4 uur stilgelegd. Je zal voor je werk een computer hebben gekocht of voor je personeel. Het terugverdienen van je investering kan je dan wel vergeten. Er kan op die uren gewoon niet gewerkt worden. En je bent verplicht om het personeel door te betalen!!
Er zijn hele schema´s en Caracas is bijvoorbeeld in 6 blokken verdeeld:
** BLOQUE A y B: 12am a 4am
** BLOQUE C y D: 8am a 12pm
** BLOQUE E y F: 12pm a 4pm
En er staat een website bij van Electricidad de Caracas. en de website http://www.laedc.com.ve/
Je kan op die website dan info krijgen wat niet vermeld is in de krant. Je wilt toch weten in welk blok je woont. Bij het intikken van de website komt er dan te staan. ¨You are not autorized to view this page.¨ Gelijk 80% van de bezoekers grijpt naar zijn hoofd en denkt wat is dat nu wat staat er!!
Het valt me mee dat Chavez nog niet in een cadena verschenen is en heeft gezegd dat het door de CIA komt en dat ze aan het saboteren zijn.

Misschien gaat dit op voor mensen die buiten Venezuela wonen. Ik kan in ieder geval niet de website bezoeken. wel kan hier het schema in pdf vorm gedownload worden.

Of het water werkt dat komen we morgen wel te weten. Het zou kunnen zijn dat ze de waterpompen wel van elektriciteit voorzien.
Het zou ook kunnen dat de rantsoenering van het water gelijk valt met de elektra-stop of andersom het is maar hoe je het bekijkt.

De Venezolaan heeft het momenteel hard te verduren en ik zou niet graag nu in hun schoenen willen staan.

groet
Alpha

Blogarchief