Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

vrijdag 15 januari 2010

Haiti aardbeving met de verwoestende kracht van 35 keer de atoombom op Japan.

Vandaag wil ik toch even hebben over Haïti. Niet dat er niets te melden valt uit Venezuela, want de waanzin van Chavez gaat gewoon door, opnieuw 3 fabrieken genationaliseerd en de bevolking is enorm boos over dat Caracas nu wel gewoon elektriciteit krijgt. De gevleugelde zin van de Caraqueños; ¨Por que Caracas es Caracas y lo demas es monte y culebra¨ vertaling ¨Omdat Caracas is Caracas en de rest is bos en slangen¨ gaat over ieders lip.

Vandaag dus ook even kort iets over Haïti.
Het eiland wat midden in de carribean ligt en gedeeld wordt met de Dominicaanse republiek is nu niet één van de meest gelukkigste eilanden in de wereld. Als het land niet geteisterd wordt door een dictator, dan komen er wel een paar verwoestende orkanen langs per jaar. De weg die de Hurricanes afleggen gaat over Haïti heen.
En nu zijn ze getroffen door een zware aardbeving welke de kracht had van 35 keer de atoombom die op Japan was geworpen.

De verwoestende werking van de aardbeving heeft volgens het Rode Kruis tussen de 45.000 en 50.000 levens gekost. Het aantal aan gewonden ligt drie keer zo hoog. Er zijn schattingen dat er 3 miljoen mensen dakloos zijn geworden. Zo´n 150.000 mensen zijn zoek!! Er staan nog maar weinig gebouwen overeind en wat er nog overeind staat, daarvan kan de helft als verloren beschouwd worden.
De hulp verlening komt langzaam opgang, maar nog steeds slapen de gewonden tussen de doden op straat.
Het is gewoon horror als je de beelden ziet. Alles wordt bemoeilijkt doordat de wegen ook flink beschadigd zijn. De VS bewaakt momenteel de hulpgoederen die aankomen op het vliegveld van de hoofdstad in Port Au Prince. Er is een complete chaos. Door de rottende lijken bestaat het gevaar op uitbreken van ziektes. Er is te weinig schoon water, te weinig voedsel en een enorm gebrek aan medici en medische spullen. Ook breken er overal rellen los, iedereen wil drinken en eten en hulp. Ergens kan ik me dat wel voorstellen, als je kind drinken nodig heeft en gewond is.
De overlevingsdrang is groter dan de regeldwang.
In feite ligt het hele land plat en de wereld regeert momenteel redelijk met hulp geven, na de zeer trage start van hulp. Van alle kanten wordt hulp aangeboden en gegeven. Ook wereldbekende sterren starten een hulplijn of doneren flinke bedragen.

Er is een clip van een bewakingscamera die de eerste momenten van de beving geregistreerd heeft. de clip is niet lang, want ook de camera stopte ermee.
Het gebouw wat je ziet, stort volledig in. Een video enthousiast heeft geprobeerd om duidelijk te maken hoe hevig de beving was en ook de orginele opname is er te zien.En wanneer je de foto´s ziet dan is de hulp ook hard nodig. Voor vergroting klik op foto, de laatste foto is het paleis van Haïti.


Video clip van Reuters over de te late hulp en rellen.


Op deze link een complete fotoreportage van de Boston.com.


Groet
Alpha

4 reacties:

Jan zei

Dag Alpha,

Verschrikkelijke toestanden op Haiti.  En het land is al verschrikkelijk arm.

Vele landen hebben hulp toegezegd, ik weet dat Venezuela de nodige problemen heeft, maar heeft het land Haiti ook hulp aangeboden?

Claco gaf op het Venezuela prikbord een aarbeving aan in Venezuela? Het is te hopen dat de beving er goed afgelopen is.

Note: ik kan nu direct posten zonder de melding van gmail

Gr Jan

Alpha zei

Hoi Jan,

Deze comment komt normaal binnen van je.

Ja Haiti het is werkelijk een enorm drama. Veel direct hulp van Venezuela heb ik nog niet vernomen. Cuba zend dokters en in Venezuela hebben zich nu zo´n 700 vrijwilligers gemeld voor hulp. Dat is het enige wat ik momenteel vernomen heb.

De toestand verslechterd zienderogen in Haïti. De lijken beginnen nu in de warmte flink te ontbinden en de lucht moet ondragelijk zijn. De wegen zijn nog ernstiger beschadigd dan was ingeschat. De mensen zijn nu alleen bezig met overleven en de rellen breken overal los, voor water, eten en zelfs benzine. Een groter drama en chaos kan je je niet voorstellen.
De naschokken meer dan 60 stuks en allemaal meer dan 4.5 of 4.6.

De aardbeving in Sucre, Venezuela schijnt gelukkig mee te vallen, maar morgen weten we meer.

groet
Alpha

renevers zei

Beste alpha, Haiti en venezuela zullen in de toekomst steeds meer op elkaar gaan lijken wat betreft energie voorziening: Haiti is namelijk het land zonder centrale energie opwekking. Als ik de allarmerende notities van Caracasgringo mag geloven zal Venezuela in enkele maanden door stuwmeerwater te kort geen electriciteit meer kunnen leveren, nu al staan de stuwmeren uitzonderlijk laag en de droge tijd moet nog komen!!
Indien men 2 jaar geleden 4 miljard euro had uitgegeven als investering in electriciteits centrales had men nu 2000 MW( 2000 euro/kW)  thermisch kunnen produceren uit de zware venezuelaanse olie of de ruim voorradige eigen steenkool , dan was er voldoende reserve stroomproductie potentieel. Het venijn zit echter in de staart: olie installaties hebben electriciteit nodig en de schade aan productie verlies in de olie productie kan vele miljarden bedragen. Wie weet halveert de olie productie dan als gevolg van dit energie tekort. Wie weet kan Colombia nog wat leveren aan Venezuela, maar door de sfeerbederving van Chavez en de gammele munt en lullige betalingsfilosofie van Venezuela is het nog maar de vraag of men dat gaat doen in colombia. Ook dit is een gevaarlijk punt in de politieke  spanningopbouw tussen Venezuela en Colombia. Een vraag naar electriciteit en NIET levering door Colombia kan Chavez zo razend maken dat hij militair in actie zou kunnen komen. Overigens heeft Colombia net wat werken afgerond voor een nieuw stuwmeer met hydro -stroomopwekkings faciliteiten. In Colombia laat men deze sector niet versloffen.

http://www.geni.org/globalenergy/library/national_energy_grid/colombia/EnergyOverviewofColombia.shtml

Alpha zei

hoi Renevers,

Ik betwijfel ten sterkste of het waterpeil de oorzaak is van de tekorte op de elektriciteit. De waterkrachtventrale heeft te veel problemen met de turbines die nooit onderhouden zijn door het regime. Er is te veel mis met de centrale om voor elektriciteit te zorgen. Iedere keer wanneer er iemand van de regering het heeft over de ta lage waterpeil wordt er nooit een woord gerept over de problemen. Het waterpeil wat zo enorm laag moet staan dooe het natuurfenomeen El Niño is maar gedeeltelijk waar.
De laatste meting van het waterpeil was 261 meter en een paar centimeter. Deze werd bekend gemaakt door de presidetn van Corpoelec-Edelta.
Wanneer we teruggaan in de tijd en wel naar 2003 met een El Niño dan was er op dat moment een waterpeil van 246, 71 meter. (dezelfde periode)
Er was toen geen paniek dat de elektriciteit zou uitvallen en er was geen rantsoenering. Nu met een waterpeil wat 15 meter hoger staat is er wel een rantsoenering.
Vertel mij nu maar dat het extreme lage waterpeil van nu ¨15 meter hoger¨ de oorzaak is van de rantsoenering. Ik denk dat het gewoon gezocht moet worden in de miserabele toestand van de centrale. Maar daar komt het regime niet mee.

groet
Alpha

Blogarchief