Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

zaterdag 9 januari 2010

Ook voor Chavez een ¨Zwarte Vrijdag¨ met de devaluatie van de Bolivar

Afgelopen vrijdagavond op het regeringskanaaltje van Venezuela kwam Chavez met wat mededelingen. Hij begon zijn rede dat Venezuela nog steeds groeit en sterker is geworden gedurende zijn administratie. Hierna kwam hij met de mededeling dat er een devaluatie is van de Bolivar Fuerte ten opzichte van de Dollar. De BsF gaat 2.15 naar 2.60 en er komt een Petro dollar welke komt op 4.30 BsF. een verdubbeling.
Er komen dus twee verschillende koersen.

De eerste koers (2.60 BsF) zal zijn voor onder meer Voedsel, gezondheid, machines en onderdelen voor de economische ontwikkeling, wetenschap en techniek, import voor publieke sectors, studenten overzee, gepensioneerde en andere speciale gevallen

De tweede koers de petro dollar van 4.30 BsF zal gelden voor alle andere sectoren zoals Auto´s Telefonie, Chemicaliën, Petrochemie, Elektronische spullen en Constructie.

Om het een klein beetje uit elkaar te halen wat wat is. Alles wat met luxe te maken heeft word 4.30 en de levensbehoefte wordt 2.60 (grof weg onderverdeeld)
Wat Chavez nu precies laat vallen onder de Petro dollar 4.30 en de andere koers, zal wel duidelijk gaan worden met de tijd.

Wat het gaat inhouden voor de Venezolaan is wel duidelijk. De verwachtte inflatie van ruim 30% voor 2010 zal met minimaal 21% verhoogd moeten gaan worden Oude koers 2.15 nieuwe koers 2.60 verschil is 0,45/2.15 = 0.209 oftewel 21%

De petro koers is gewoon 100%. 2.15/2.15 = 100%

Dit zijn nogal forse maatregelen om je salaris ineens de helft minder waar te zien worden. Ook Chavez begreep dit en vandaar dat hij het maar op één kanaal, het regeringskanaal bekend maakte. Als hij de diaree heeft doet hij dat in een cadena en wil hij iedereen bereiken, maar slecht nieuws wordt op 1 kanaaltje bekendgemaakt.

Zo´n dubbele koers welke Chavez nu gebruikt is niet nieuw voor Venezuela. Onder oud president Herrera en Jaime Lusinchi was er al een dubbele koers, de Recadi.
De aparte overeenkomst is dat toen ook de koers op 4.30 Bs. stond voor de petro dollar. en een andere overeenkomst is dat het ook op een vrijdag bekend werd gemaakt. het staat in de geschiedenis van Venezuela bekend als ¨Zwarte Vrijdag¨

Het systeem met een dubbele koers is enorm gevoelig voor de corruptie. De regering (Cadivi) gaat bepalen wat de koers wordt voor de producten. Ik kan me zo voorstellen dat de regering alles gaat kopen tegen de 2.60 koers en weer verkoopt aan het buitenland voor de 4.30 koers. Het brengt extra winst op. En het klootjesvolk zal alles voor de 4.30 koers moeten inkopen.

Maar wat is nu de totale devaluatie onder Chavez in 11 jaar.
In begin 1999 was de koers net iets onder de 500 Bs voor 1 dollar.
Voor eind 1999 t/m 2007 heb ik een grafiek gevonden en aangezien de koers gefixeerd werd in 2005 geld de koers tot afgelopen maandag.
Bolivar to US Dollar Exchange Rate Graph - Apr 12, 1999 to Dec 31, 2007

De grafiek laat zien dat de koers half 2005 op 2.15 werd gezet.
De devaluatie van de Bolivar is dus vanaf 1999 zo´n 100 keer in waarde verminderd in 11 jaar!!
Grafiek bedrag 556.9375 - met de drie nullen correctie van een jaar geleden wordt het 5.57 en nu is de koers gezet op 4.30.

Er is ook op wikipedia een tabel te zien en een berekening met die grafiek komt nog slechter uit voor Chavez. Overigens is de koers op deze wikipedia al bijgewerkt, moet zeggen die zijn er snel bij

dan komen we nog heel eventjes terug op wat Chavez gezegd heeft voordat hij de devaluatie bekend maakte. ¨ Hij begon zijn rede dat Venezuela nog steeds groeit en sterker is geworden gedurende zijn administratie.¨


Groet
Alpha

11 reacties:

Macamba zei

Voor het complete volk in Venezuela en natuurlijk vooral weer de normale werkende personen gaat dit een regelrechte ramp zijn. Waarschijnlijk snapt een groot deel van de mensen het hele systeem niet en denkt men dat het ver van hun bed is, totdat ze volgende week iets in de winkel gaan kopen en de prijzen verdubbeld zijn. Voor het einde van de maand mag je er op rekenen dat bijna alles in de supermarkt gewoon 25% duurder is geworden.. logisch natuurlijk.
Dus al is per direct de Venezolaan nu de helft armer geworden en ben ik bang dat er een negatieve spiraal volgt.
Dit is zeker weten het meest opmerkelijke nieuws sinds jaren. Ik hoop voor de mensen daar dat hun levenskwaliteit nog menswaardig blijft en dat de regering met deze extra bolivares als inkomsten dingen terug gaat doen ter compensatie....

Jan zei

Hallo Alpha,

Wel komisch dat Venezuela in een wereldcrisis groeit en sterker is geworden! Hoe komt zo´n man als Chaves bij dit soort denkbeelden? Als het goed met het land zou gaan dan is het overbodig om twee geldkoersen te hanteren.

Dus het komt er op neer dat als je consumptiegoederen wil kopen je er meer dient voor te betalen? Tenslotte,   ´´Consumentisme is kapitalisme´´ , dit zou er wel mee te maken hebben. Wel omslachtig allemaal! Maar waarom niet een soort btw heffen? Natuurlijk onderschrijf ik niet wat Chaves van plan is, jan met de pet trekt toch weer aan het kortste eind!

Neem voedsel maar eens, dit is voor een grote groep al moeilijk te betalen, laat staan om luxe goederen aan te schaffen! De voedselvoorziening had Venezuela zelf er hand moeten nemen, invoeren kost tenslotte handen vol geld!

De man weet van gekkigheid niet wat ie moet doen?

Gr Jan

Alpha zei

Hoi Macamba,

Het is een hard gelag om wakker te worden en je ziet dat je ineens de helft gaat verdienen.
Al hun bezitingen zijn in één keer de helft waard geworden.
Met deze devaluatie voorzie ik nog grotere problemen dan ik al geschets had. Op zich was er een devaluatie te verwachten en het gekke is dat het toch nog plotseling kwam. Het houdt ook in dat de problemen bij de regering nog groter zijn dan wij wisten of vermoeden.
De corruptie met de koers zal ongekend zijn en Chavez zal hiermee enorme winsten maken en besteden voor zijn campagne voor de verkiezingen dit jaar.

We kunnen wel zeggen dat de bevolking hier enorm onder zal lijden. De armoede zal groeien, er zullen enorm veel meer werkelozen komen. De binnenlandse economie, wat er nog van over was, zal echt op sterven na dood zijn. De criminaliteit door de armoede en de stijgende kosten zal nog meer toennemen en ga zo het hele rijtje maar af.

groet
Alpha

Alpha zei

Hahaha Jan,

Welkom in de economische lessen van Chavez. En zo regeert de man al 11 jaar!!
Geen touw aan vast te knopen en vergeet de corruptie niet. Deze zal ongekend stijgen op regeringsniveau.

Het is de perfecte weg op naar Cuba, minder luxe en alleen nog maar eten kunnen kopen. De prive ondernemers zullen het enorm moeilijk krijgen vanwege een grote omzet daling en de economie stort nog verder in.

Dat de man zegt dat venezuela sterker is geworden en is gegroeid is complete onzin, maar was om de burger vertrouwen te geven. Er saat momenteel zovelel onzin in de kranten, dat is niet bij te houden. een opmerking las ik dat het goed is voor de economie!!!
Voorbeeld:Ipv een broek voor importeren met de petro dollar zal de Venezolaan zelf moeten produceren met de grondstoffen die Venezuela heeft?? Dan denk ik welke grondstoffen alles ligt plat en wordt geimporteerd!!

Het zijn clowns en blijven clowns en momenteel is het gewoon lachen met het nieuws. Alle Chavista´s in de regering kunnen vertellen dat de devaluatie een goede zaak is voor Venezuela??

Het is triest en enorm diep triest dat er zo´n regering is.

groet
Alpha

Lars zei

Dag Alpha,

het is alweer een tijdje geleden dat ik gereageerd heb (zat zelf in Venezuela de afgelopen weken), maar dit slaat natuurlijk weer nergens op. Het is helaas jammer dat de gemiddelde (Arme) Venezolaan ongetwijfeld Chavez zal geloven als hij zegt dat dit alles niet zijn schuld is maar dat het door de Amerikanen komt bla bla.
Ik merk wel dat de sfeer een beetje begint om te slaan, mensen worden iets cynischer over zijn bewind. Afgelopen weken had hij een wet aangenomen om energie te besparen (hot item..) en de winkels mochten alleen tussen 11 en 9 open zijn en absoluut niet langer. Dit zorgde voor veel commotie en een week later was de wet alweer ingetrokken...

Het zal nog lang duren maar er komt een moment dat de leugens van Chavez zelfs door zijn aanhang niet allemaal meer geloofd worden

groet
Lars

Alpha zei

Hoi Lars,

Hij mag dan van de week alles veranderd hebben, maar ik heb opnieuw een nieuwtje over elektriciteit en het besparen.
Chavz heeft afgekondigd dat de publieke kantoordiensten gaan werken van 08.00 uur tot 13.00 uur.
een soort werktijdverkorting.

De ene maatregel na de andere en het is allemaal natte vinger werk. Er zit niets logisch in.

Hoop dat je verblijf goed verlopen is .

Groet
Alpha

JanJ zei

Mijn Venezolaanse vrouw had in december  2 vriendinnen uit Caracas over de vloer, de dames kochten van alles hier in Europa (kleren , electronica etc) omdat het allemaal al goedkoper is dan in Venezuela!! Nou dat gaat snel, dat was enkele jaren geleden wel andersom.
Het vreemde is dat er wel veel geld nog steeds vloeit daar, schijnbaar loopt echt iedereen daar nu met een blackberry telefoon.

grt

JanJ

kiwi zei

Waarom "petro-dollars" ? Zou het betekenen dat je zelf voor een dollar Bs. 2,60 krijgt (voor betalen met credit/debit kaart of opbrengst van exporten), maar dat PDVSA voor de oliedollars, die ze verplicht moeten wissen, Bs. 4,30 krijgt ???? Kiwi

Alpha zei

Hoi Kiwi,

Er is maar één soort dollar voor de Venezolaan en deze komt van de olie inkomsten af en wordt petro dollar genoemd.
Voor de Venezolaan is er alleen maar de Bolivar. Het is niet zo ls als in Nederland dat je even een bank binnenwipt of wisselkantoor en dan een andere muntsoort koopt. Dit bestaat niet in Venezuela.
in Venezuela kan een Venezolaan dus niet betalen met een debit of credit kaart waarop dollars staan. Deze wordt niet geaccepteerd en is gewoon onmogelijk. De Cadivi bepaalt voor de Venezolaan wat hij kan en mag besteden en dan alleen in het buitenland. je moet dan wel eerst alles kopen voor de prijs die er voor staat en dat is nu 4.30 BsF.
Het importeren als je een bedrijfje hebt en het ligt er nu dus aan wat je importeerd zal gaan tegen de koers 2.60 of 4.30.
Voor de PDVSA ligt de koers op 4.30 BsF en wordt geregeld door de staats bank van Venezuela. Deze ontvangt de dollars.

Ik hoop dat het een betje duidelijk is en vraag gerust als het niet zo is.

groet
Alpha

claco zei

Hallo Alpha,

Vandaag zijn een aantal winkels gesloten om balans te maken en om te prijzen, bij electronica winkels was het druk iedereen probeerde
nog luxe spullen te kopen voor maandag. Het wordt dringen om de websites van o.a. luchtvaartmaatschappijen van nieuwe prijzen te voorzien.
Groetjes Claco 

renevers zei

Beste Alpha, je rekende verkeerd. Het is een waarde vermindering met een factor van ongeveer 8.6  in plaats van 111, op basis van 500 bfs naar 4300 bvs per dollar. Maar dat is ook genoeg lijkt me. En dat zijn de officiele wisselkoersen, op de zwarte markt is de Bsf nog minder waard, bijvoorbeeld 6000 per dollar. Dat impliceert een factor  van 12 aan waarde verval in 11 jaar onofficieel


groeten
Rene

Blogarchief