Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

donderdag 18 februari 2010

Censuur internet in Venezuela

De vraag of het internet de langste tijd heeft gehad in Venezuela zoals de Venezolaan deze kent is momenteel de vraag die vele hebben. Op 4 februari schreef ik al dat met de komst van Valdéz uit Cuba het de vraag is of internet niet een verandering ondergaat. Ook dat Chavez het programma twitter een terroristisch iets vind is meer dan eens besproken.
Eigenlijk moeten we even teruggaan naar 2008 er is toen een wet aangenomen om de media aan te pakken. In deze wet zat ook de telefonie en internet gebakken. Het is een tijdje stil geweest maar met Valdéz en de G2 van Cuba en met de eerdere aangenomen wet, lijkt het erop dat internet ook aan de beurt is om gefilterd te worden.

De geruchten dat er plannen zijn worden wel heel erg hard ontkend door het regime. De ervaring is, dat als er enorm hard ontkent wordt dat er niets gebeurd, het meestal wel gebeurd.
Deputy, afgevaardigde Manuel Villalba van het regime in de NA ontkent dat er ook maar één ontwerp over de beperkingen van Internet is ingediend. De voorzitter van wetenschap, technologie en media zei gewoon dat het niet waar is dat er ook maar enige verandering zou plaatsvinden in het huidige internet.
Hij zei wel dat er sociale netwerken zijn die niet de waarde en normen hebben welke hij en het regime graag zou willen zien. Hij waarschuwde dat als er wetten/regels worden geschonden op een gewelddadige manier, zodat het destabiliserende werking heeft op het land dat er dan noodgedwongen ¨tools¨ (programma´s) wordt ontwikkeld om dit tegen te gaan. (vrij vertaald)

Aan de ene kant wordt het dus enorm hard ontkend en aan de andere kant laten ze open of ze niet iets ontwikkelen. Zoals gebruikelijk bij dit dictatoriale regime hanteren ze geen vrije meningsuiting, dus wat zijn hun normen?
De media is vrijwel voor 90% in handen van het regime, alleen 1 TV zender is momenteel nog in de lucht met echt nieuws. De rest wordt geheel gemonitord door het regime.
Internet wordt tot nu toe niet gemonitord door het regime, althans dat denken we.
Wel is het zo dat met de nieuwe wet van 2008 alle telefoongesprekken kunnen worden afgetapt en alle telefoonmaatschappijen in Venezuela moeten de gesprekken opslaan die worden gemaakt.
Er is dus al een controle door het regime en het ligt voor de hand dat ook het internet zal worden gecontroleerd. Zeker als er ondubbelzinnig en hard ontkend wordt, maar met een opening.


groet
Alpha

In het Spaans
Ejecutivo tiene ley para controlar Internet

4 reacties:

claco zei

Hallo Alpha,

Als alle telecommunicatiebedrijven staatsbedrijven zijn hoe wil je dan controle voorkomen? Je weet gewoon dat het er is en houdt er rekening mee. In de USSR kostte het je vroeger uren voordat er een telefoonverbinding tot stand kwam, als je een telex wilde verzenden was je soms dagen bezig, dacht je dan sturen we het 's avonds of 's nachts zijn de lijnen minder bezet, dan stond de telex uit bij het staatsbedrijf zogenaamd om papier te sparen. We hebben eens een weekend
geen telefoonverkeer kunnen ontvangen omdat de buitenlandse lijn uit Tirana ons na een gesprek bleef hangen, moesten we de PTT verzoeken de verbinding te verbreken. Probeer maar eens verbinding met Venezula te krijgen als er werkelijk iets aan het rommelen is tijdens demonstraties, dat was al voor de twittertijd. Het makkelijkste is om tijdens een gesprek van meerdere talen gebruik te maken, dan hebben ze wat om uit te zoeken.
In het huidige Venezuela is  elke ontkenning een feitelijke bevestiging.
Groetjes

Alpha zei

hoi Claco,

Ik kan het artikel niet snel meer terug vinden. ik had ook even gezocht op het geven van een ¨ping¨ naar CANTV.
Voor zover het staatsbedrijf aangeeft dat er geen problemen zijn, blijkt de enorme hoeveelheid vragen over het geven van een ping naar CANTV enorm. Zelfs mensen die een verbinding hebben met CANTV in andere staten hebben dezelfde problemen op exact hetzelfde moment. De ping komt of niet aan of ze krijgen pas een half uur later een respons terug. De verbinding is dan zo goed als waardeloos en is gewoon een dikke stroop.
Wanneer ze dan bellen naar CANTV wordt er gewoon gezegd dat er geen werkzaamheden zijn en dat de verbinding goed is.
Voor de cyber techneuten die op de forums te vinden zijn, die met nog meer voorbeelden komen aanzetten is er maar één logische oplossing en dat is dat ze aan het testen zijn, bezig zijn om het internet te controleren.

Ik heb verschillende contacten in Venezuela die nu mail versturen geheel gecodeerd. Er is angst dat hun mail met pittige woorden wordt onderschept. En ik denk dat het heel terecht is dat ze bang zijn.

Je hebt gewoon gelijk als je zegt dat een ontkenning in het Venezuela van nu al gelijk staat met een bevestiging.
Er zijn hiervan voorbeelden in overvloed.


Groet
Alpha

Anonymous zei

Hallo Alpha,

Ik en velen vragen zich inderdaad af wanneer internet gereguleerd wordt door de Venezolaanse overheid. Eigenlijk kon je er gif op nemen dat dit een keer zou gaan gebeuren. Op zich niet opmerkelijk voor een land dat voor 90% de media controleert. Het verbaast me wel dat het niet eerder gebeurd is? Chaves ziet natuurlijk het vrije internet, lees het vrije woord als een bedreiging voor zijn imperium. 

Alleen ben ik wel ben benieuwd op welke wijze? Hierbij denk ik gelijk aan China met zijn internetpolitie. Zou het ooit zo ver komen, ik denk niet dat ze er de middelen voor hebben.

Weet je ook hoeveel vaste internetverbindingen er zijn en wat de gemiddelde snelheid is? Ik kan niet anders zeggen dat ik op Isla Margarita de verbindingen vrij snel vond.

Gr Jan

Alpha zei

Hoi Jan,

Persoonlijk denk ik dat er al veel ¨bekeken¨ wordt met wat er verstuurd en gezegd wordt. Er wordt al van alles opgeslagen en bewaard.
De hoofd prioriteit voor Chavez is de gewone media, dus de TV, Radio en de kranten. Nu is bijna alles in zijn controle en wordt de andere media aangepakt. zoals de Telefoon, mobiele telefoon en internet. Zeker met de Valdés van Cuba zal het wel iets sneller gaan dan iedereen denkt.

Middelen om de internet aan te pakken is voor Chavez geen probleem. Deze worden gewoon aangeschaft vanuit Cuba en China en valt onder het potje ¨defensie¨uitgaven.

Hoeveel vaste internet verbindingen er zijn weet ik niet, maar voor een aantal jaren geleden was het gewoon enorm laag, momenteel groeit het aantal fors, vandaar dat het nu aandacht krijgt van Chavez.

Ik kan nu niet zeggen dat de snelheid van het internet geweldig is. Een youtube filmpje downloaden duurde of enorm lang of het lukte gewoon niet. Ik had ook problemen met het openen van website´s in Venezuela. Een chat met de familie in Nederland verliep ook niet altijd geweldig met een webcam. Of het beeld bevroor of de verbinding werd verbroken.
Ik eerst CANTV in Venezuela en met programma´s kon je exact zien wat de snelheid was en ik heb nog nooit de snelheid gekregen met wat ze beloofden. CANTV heb ik na de nationalisatie van het regime direct overboord gegooid en ik nam telecable, was iets beter, maar later kreeg ik daar dezelfde problemen mee als met CANTV.

Ik had van beide providers de ¨beste¨ verbindingen genomen.

Hier heb je een link waar je de snelheden mee kan testen. Test de verbindingen maar met Venezuela of die met Duitsland of waar dan ook ter wereld.

Groet
Alpha