Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

donderdag 11 februari 2010

Chavez met decreet elektriciteit en Enelca wil zijn werknemers laten bidden voor regen

Edelca roept zijn werknemers op om te bidden voor regen. Edelca is de grootste Hydro-elektriciteit bedrijf van Venezuela. Het water voor de Guri Dam staat momenteel op 257,06 meter en is nog 17 meter van een totale collaps verwijderd. De vorige peiling gaf aan zoals we kunnen zien op de afbeelding 261,88 meter. In zo´n 6 weken is er dus 5 meter verbruikt. Het zou te makkelijk zijn als we dit gaan herhalen tot het kritieke punt van 240 meter. Hoe lager het water hoe sneller het waterpeil zakt. Het is niet een keurig vierkantje voor de dam, maar het loopt altijd schuin weg de diepte in, als een soort wijd uitlopende vaas. Voorspellingen zeggen dat het waterpeil nog voldoende is voor zo´n 60 dagen om elektriciteit op te wekken. Mijn bescheiden mening is al regent het bakstenen, dan nog komt er niet meer elektriciteit, wel zal er dan geen stop zijn op de elektriciteit, maar er is gewoon eer aan de hand.
Vandaar de noodkreet van Enelca om te gaan bidden voor regen. Volgens mij is het gewoon beter om te gaan bidden voor een andere president. Chavez is degene die schuldig is aan dit debacle van de energie crisis. Geen of weinig onderhoud aan deze dam en andere energie centrales. Ook is er maar verdomde weinig gedaan om te vernieuwen of nieuwe voorzieningen te treffen.
In 1999 was Venezuela het land waar de energie geen problemen kende en ook de toekomst met een bevolkingsgroei was rekening gehouden. Maar dat is dus na 11 jaar Chavez even veranderd.
Nu denk ik niet dat bidden helpt in het droge seizoen, het regenseizoen begint normaal gesproken in mei. Overigens heb ik even op de weerkaart gekeken en het zou kunnen gaan regenen in Venezuela op zondag (Sunday Chance of Rain. Scattered Clouds. High: 30 °C . Wind NW 10 km/h . Chance of precipitation 20% (water equivalent of 0.30 mm). Heat Index: 33 °C.) De link kan wel elke dag iets anders aangeven!
Nu zal de neerslag niet veel zoden aan de dijk zetten, als er op zondag 0,30 mm aan water neerdruppelt.

Maar Chavez heeft allerlei regels en zelfs een decreet bedacht om energie te besparen. Alle reklame welke verlichting hebben zowel binnen als buiten moet uit. Er was eerst een decreet uit gegaan voor Caracas om energie uit te sparen, maar het gaat nu ook gelden voor alle andere grote steden. Ik had gisteren al iets gezegd hierover en de regels voor de huishoudingen gaat als volgt.
Het regime gaat uit van een verbruik van 500 Kw per maand, wanneer je dit verbruikt betaal je een gewone rekening. Ga je meer verbruiken dan krijg je er een boete overheen. Wanneer je 10% meer verbruikt dan wordt de boete 100% over het totaal bedrag en bij een meer verbruik van 20% wordt de boete 200% over het totaal bedrag. Chavez heeft ook bepaald dat als je 10% minder verbruikt dat de korting op je rekening kan oplopen tot 25% van het bedrag, maar dan moet je wel 2 maanden 10% minder verbruiken.
Ook Chavez heeft maar eens een reclame spotje opgenomen, met hoe je makkelijk energie kan uitsparen. En we zien hem zelfs eens een lampje uit de fitting draaien. Ik vraag me af of ze in de barrios ook zo wonen?


Nu gaat de vraag natuurlijk op wat kan je nog aanzetten? Hoeveel is 500Kw?
klik voor vergroting op afb.
Ook wordt er belooft dat het verbruik per week wordt gecontroleerd. (Dat lijkt me een Utopie met deze regering, maar wie weet)
Er is zelfs een telefoonnummer die je kan bellen
Asimismo, anunció que el cliente puede llamar al 502-00-00 para saber la data de su consumo, si no llega mensualmente la factura de luz a su casa. Maar zoals ze zeggen als je niet maandelijks een rekening krijgt, helaas is dat meer regelmaat dan een uitzondering.
Voor wie werkelijk wil weten hoeveel een lamp van bijvoorbeeld 75 watt verbruikt per minuut, .uur, dag of per jaar of ander apparaat voer op deze link het verbruik in. Er zit ook een kostenberekening bij!
Een airco kan je wel vergeten, om deze nog regelmatig te gebruiken. Dan schiet je wel over de 500 Kw heen. Een aardige besparing lijkt mij om alo Presidente op zondag over te slaan op de TV, het spaart gemiddeld 5 uur elektra om leugens aan te horen. Eigenlijk best wel vreemd dat er dan geen stroom onderbreking is, met een cadena?

Nu is er ook nog steeds een douche beperking van drie minuten, er is ook nog een rantsoen van water.
Ik heb vanaf 29 januari, het moment dat het bekend werd dat er een aardig lekje was in een waterpijp gewacht of het misschien gerepareerd zou worden. Het lekje was er al een paar jaar, maar het was niet bekend. Het gaat over het drinkwater wat naar Isla Margarita gaat over de zeebodem. Het gaat maar over duizenden liters water per dag wat wegloopt, zo´n 80 liter per seconde. Nu kan je wel drie minuten gaan douchen of 2 minuten, maar een beetje onderhoud zou meer uitsparen. Tot nu toe heb ik niets vernomen dat het gerepareerd is.
De clip zegt genoeg als je onder water het drinkwater ziet wegstromen. Het ligt overigens maar zes zeemijlen uit de kust vandaan en het zijn twee lekken. Op 29 januari zag het er dus zo uit en wie weet zijn de gaten wel groter geworden! Zo rond de 50 seconden zien we beelden van het onderwater gebeuren.Groet
Alpha

8 reacties:

claco zei

Hallo Alpha,

Het is toch erg doe je een beroep op de Cubanen om je te helpen met het maken van regen, zij hebben tenslotte ervaring in het schieten op wolken, zijn er of geen wolken te signaleren of ze hebben toch de kennis niet heb je weer een leugentje openbaar gemaakt en de bevolking
jouw onkunde laten zien. kondig je met lijsten aan dat de energie gekort wordt ook in Caracas wordt het duidelijk dat het systeem op die uitgedachte manier niet werkt, weer een plan tijdelijk in de ijskast en je hoeft niks te regelen het licht valt automatisch her en der  voor uren uit soms voor dagen, maar dat is jouw schuld niet, jij hebt het niet gepland, als het licht maar aanblijft voor jouw tv uitzendingen. Vreemd toch
dat er dan wel iemand is die de schakelaar aan houd.
De Guri dam weer verwacht je hulp en komt er een belangrijke Cubaan je helpen het probleem op te lossen, hulp is gevraagd aan Brazilie en
Argentinie een aanfluiting voor de venezolaanse ingenieurs die de waarschuwingen al lang geleden hebben gedaan en plannen maakten voor de energie voorziening uitbreiding die al jaren nodig is, maar nee er komt geld op tafel  of is het onder de tafel en verder gebeurt er weer niets.
Ik was verbaasd  dat er zo weinig interesse was voor de breuk in de waterleiding bij Isla, schijnt ook helemaal geen probleem te zijn het loopt gewoon de zee in en een tweede geconstateerde breuk maakt het zoals ik las wel het water rond de stranden op isla helderder, wie moeten we daar voor vragen of het nog te repareren is?

Bij Enelca moet het personeel gaan bidden voor regen  en voordat het gebed gehoord kan worden offeren een aantal wijze mannen wat je verwacht in een kabinet om 's avonds een spelletje te gaan spelen met volop het licht aan. Hoe kun je je onderdanen vertellen om zuinig met
de energie  om te gaan en spaarlampen te gebruiken, met een zaklantaarn naar de wc toe te gaan en hier gaan een stelletje maloten een
balletje slaan in kunstlicht, kunnen die kinderen het niet overdag doen ? Ze mogen toch alleen maar in de ochtend werken om energie te sparen is ze verteld, ik geloof eerder dat het gewoon arbeidsverkorting zou  heten in elk ander land waar de crisis heeft toegeslagen.
Hij   ging niet naar de unasur en nog iets vanwege de problemen intern en die los je op door dit stompzinnige gedrag wachtend op de protesten van de bevolking over de verspilling van energie het is uitlokken van onrust zodat je kunt ingrijpen . De bedoeling is dat je iedereen
aan je kant krijgt om over te stappen op nucliaire energie centrales.

groetjes claco

Alpha zei

Hoi Claco,


Een sterke reactie heb je geplaatst!
Chavez heeft alle contact verloren met de Venezolaan en ik vermoed zelfs met moeder aarde. Alles wat uit Cuba komt is voor hem per definitie gewoon briljant.
Nu wordt ik er al moedeloos van als ik zie welke figuren er het land binnen worden gehaald om iets op te lossen, laat staan als je daar woont. Het is gewoon te absurd voor woorden om uit dat land hulp te vragen en dan zeggen dat de revolutie van Castro alle problemen heeft opgelost.

Overigens heb ik nog niets gehoord van de Brazilianen die al vanaf woensdag in Venezuela zouden moeten zijn om de Guri Dam te redden.

Ik heb expres gewacht met het bericht van de pijpleiding met drinkwater. Maar in twee weken tijd is er nog niets gebeurd om het te verhelpen. Misschien zijn er geen kikvorsmannetjes in Cuba die ook nog kunnen lassen.

Ik las het dat Chavez zijn vriendje gelukwenste met het nucleaire gedoe. En dat Chavez dit ook wil voor Venezuela.
Het is niet te hopen dat er onder Chavez een nucleaire oplossing komt voor het energie probleem. Het lijkt me dat dan iedereen moet gaan bidden voor geen fall-out.

Groet
Alpha

claco zei

Hallo  Alpha,

Als het net zo gaat als met de Venesat en andere projecten  hoeft niemand zich ongerust te maken
groetje

Alpha zei

Nou claco,

Die Venesat komt over een niet al te lange tijd weer naar beneden, lijkt me niet prettig als je dat ding op je dak krijgt.
En alles mislukt wat Chavez doet. Wat goed bedoelt is eindigt in een flop en zo´n kernreactor zal dus ook floppen of moeten we zeggen ploffen.
Het vooruitzicht lijkt me niet echt iets om naar uit te kijken. Nu zijn er ook projecten van Chavez die niet verder komen dan die tijdens het uit-zuchten van zijn adem een woord of zin bevatten. Laten we hopen dat dit zal zijn over kernenergie.

Ik zou in ieder geval jodium tabletten kopen als ze beginnen met bouwen.

Groet
Alpha

Jan zei

Hallo Alpha,

In Israel zijn ze zeewater aan het ontzouten om het geschikt te maken voor drinkwater, misschien een idee voor Chaves? De ´´goede man´´ zou wel geen idee hebben dat er ook andere middelen zijn om drinkwater te maken. Het is natuurlijk een dure oplossing,maar het is beter dan niets.

Citaat. Claco, breuk in waterleiding Isla Margarita? En toch geen problemen? Wist jij dat? 

Dam
Wat zullen de Braziliaanse technische medewerkers opgekeken hebben in wat voor staat de dam verkeert? Is instaat van ontbinding van toepassing? 

Ik ben in Brazilië geweest en moet zeggen dat er wel degelijke verschillen zijn tussen de landen. Dit land staat op een hoger pijl dan Venezuela. Neem het verkeer maar eens, in de stad Salvador krijg je een bekeuring als je te hard rijdt, e.e.a gaat via de radar. Venezuela heeft nog een hele lange weg te gaan. Of het ooit nog goed komt met het land?

Gr Jan

Alpha zei

Hoi Jan,

Op 29 januari werd de breuk naar Isla wereldkundig gemaakt. Vanaf dat moment wist ik het dus. De clip laat ook duidelijk zien dat het een flinke breuk is en ook de tweede breuk wordt getoont in de clip.

Ik heb geen idee wat de Brazilianen er van vinden. Ik kan nergens info vinden en misschien zijn ze wel huilend weggerend. Het is vaak zo, dan worden er deskundigen gehaald en voor de rest hoor je niets meer!

Vroeger was het wel even iets anders, toen stond Venezuela zonder twijfel op de eerste plaats als meest ontwikkeld Zuid-Amerikaans land. Nu in elf jaar uitholling en met een beetje geluk komt Venezuela nog net niet op de laaste plaats terecht.

Ik merk het hier op Tenerife, al het drinkwater komt uit zee. Ook het water wat uit de kraan komt, komt uit zee. maar alles is geschikt gemaakt. Je kan het water hier drinken, alleen raad ik dat niemand aan. maar we koken erin en zetten koffie met het leidingwater. In Venezuela is dat onmogelijk, soms was het water gewoon bruin zwart wat eruit kwam. zelfs te vies om te douchen. Alleen als je het een tien minuten liet doorlopen werd het wat helderder.

Bekeuringen in venezuela? Ik heb wel eens gehoord dat iemand een bekeuring kreeg, maar volgen mij moet je eerst achteruitrijden op de snelweg met een vaartje van 100 kilometer en dan ook nog flink dronken zijn, wil je een bekeuring krijgen. Ik reed gewoon door rood heen, ook al stond er een politie wagen stil of reed er eentje achter me. Bestuurders rijden gewoon over de stoep of door perken heen om de file te ontlopen en geen agent of GN stopt ze. Zelfs bij een file op de snelweg gaan bestuurders over (als er geen vangrail is) tot het rijden op de andere weghelft en vervolgens worden ze ingehaald door iemand die nog sneller wil. Het verkeer wat er aankomt moet dan wel helemaal naar rechts. Regels zijn er wel maar geen mens houdt zich aan de verkeersregels.
het is ook uitermate gevaarlijk om in Venezuela op de weg te zitten.

groet
Alpha

Jan zei

Dag Alpha,

Iemand legde mij eens de verkeersregels uit op Isla Margarita.

Nieuw gaat voor oud, groot gaat voor klein, duurder gaat voor goedkoper. Wel komisch moet ik zeggen, maar of het zo is? Misschien valt het wel onder het ´´gewoonterecht´´. In Nederland was het vroeger de gewoonte dat huur werd opgehaald, dit viel ok onder het ´´gewoonterecht´´. Kortom ongeschreven rechtsregels.

Iets anders. Hoe staat het met de prijzen van levensmiddelen?

Gr Jan

Alpha zei

Hoi Jan,

Ik denk dat het iets anders gaat in Venezuela, uiteraard doet de staat van je auto wel mee. Een clio gaat geen voorrang nemen op een Cherokee. maar de grootste aso´s hebben voorrang. Het is ook niet moeilijk te zien wie je voorrang moet geven. Dat leer je in een half uur als je in Venezuela besluit om te gaan autorijden.

De prijzen zijn uiteraard weer omhoog gegaan. dat kan niet missen met een devaluatie en de inflatie over de maand januari was 1.7 %. Dat de prijzen rap zullen stijgen is haast niet meer te voorkomen. De schappen in de winkels beginnen aardige lege trekken te vertonen.
Hondenvoer, mijn herder is nog in Venezuela, of het is er niet of de prijs is verdriedubbeld. Nog even en ik moet geld overmaken naar de familie om hondenvoer te kopen. Het wordt onbetaalbaar voor ze, omdat het gewone voedsel ook maar steeds duurder wordt.

Geloof me, bij Albert Hein in Nederland ben je stukken goedkoper uit dan in Venezuela.

groet
Alpha