Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

dinsdag 2 februari 2010

Ook op Tenerife is het niet altijd mooi weer

Geen Venezuela deze blogpost, maar eens iets van Tenerife!

Gisteren op Tenerife, ik had al wat kennissen van mij gemaild, was het hier enorm regenachtig, oftewel er was een tropische storm.
Gisterenmiddag bij het ophalen van mijn dochter op school kwam ze met de mededeling dat er geen school was in de middag, vanwege de regen die ze verwachten. Die meid allang blij, lekker een middagje vrij en ik had zo van oké het zal wel. Dacht nog rare jongens die Spanjaarden, beetje regen en geen school.
Ik kwam thuis en mijn vrouw had al een telefoontje gehad van school dat er geen les zou zijn, vond ik heel netjes, maar vond het nog steeds vreemd. Ik was nog geen 30 minuten thuis en het begon echt te regenen. De putdeksels van de straten vlogen in de hele straat omhoog. Er kwam een rivier hier voor de deur wat me deed denken aan Valencia met een tropische storm. Het werd wat minder en we hoorden iets beneden van het overigens nieuwe flatgebouw. Dus even kijken wat er nu aan de hand was. Zeldzaam wat ik zag, er was ongewild een soort kinderzwembad ontstaan in het portaal, dus direct de handen uit de mouwen en met andere bewoners van het flatgebouw het water zo goed en kwaad als het ging de garage in getrokken. En toen begon het opnieuw te regenen, het leek wel of er een schuif werd weggehaald en in ¨no time¨ was wat we gedaan hadden ongedaan gemaakt. Het regende zelfs uit het plafond vandaan. De gehele eerste verdieping stond blank. De kracht, de druk op de riolen van het water was zo groot dat het op de eerste verdieping uit de badkamers kwam. De lift schacht stond vol water en er liep zelfs water uit. De straat was één schuimende rivier en de stroom begaf het. De kelders stonden vol met water en het stopte met regenen. Een half uurtje later zagen we ook de tijdelijke Orinoco voor de deur verdwijnen en het waterpeil zakte.
Nu woon ik op de tweede verdieping en alles wat vanaf de tweede verdieping en hoger woonde had gewoon elektriciteit. de straten waren in deze buurt wel geheel in het donker gehuld.
We konden ook de ravage bekijken op de TV wat deze storm had gedaan in de rest van Santa Cruz, Tenerife en op Gran Canaria.
Nu zijn het maar kleine eilandjes maar het werd al snel duidelijk dat het noorden van de eilandjes het hards getroffen waren.
De autonome regering liet via de TV weten om vandaag niet de weg op te gaan. Er liggen overal rotsblokken op de wegen en veel keien en er zijn zelfs stukken weg hier en daar weggeslagen door het water. Een beeld op de TV van een vuilniswagen die geheel verdween in de weg en drie meter lager lag, gaf aan dat ze geen gein maken. Overigens komt nu, net na de 12 uur ´s middags het normale leven weer en beetje op gang. De zon schijnt weer, de natuur is groener dan gisteren en hier in de buurt waar ik woon lijkt alles normaal. De schade van het water bij ons in de opslag is miniem.
Er wordt gerefereerd naar de storm van maart 2001. Nu is mijn kennis van dit eiland stukken minder dan wat ik weet van Venezuela, maar in 2001 moet het hier ook zo tekeer zijn gegaan.

Foto´s zeggen denk ik meer dan woorden, dus wat foto´s die vandaag in de krant stonden.

Ik heb ook wat video clips. Doordat hier ook alles bestaat uit bergen is de meeste last downtown.
De clip begint rustig, maar ze gaan op reis met de camera.

Groet
Alpha

10 reacties:

theo zei

<span>Sneeuwtekort op Groenland

en op La Palma werden auto's door kolkende watermassa's de zee in gesleurd. Scholen op de Canarische Eilanden hebben hun deuren gesloten.

Ik lees het net, maar na regen komt weer zoneschijn wees daar maar niet bang voor.
</span>

Alpha zei

Hoi Theo,

Het zonnetje is er en de temperatuur is ook goed.
Ik zie wel steeds meer beelden op de TV en er is toch wel een enorm ravage aangericht  door deze storm.
Zo´n 16.000 gezinnen zitten zonder stroom, er waren plekken waar het water in enkele secondes ruim 5 meter steeg, huizen in tweeen en maken nu deel uit van een berg, veel winkels in Santa Cruz gewoon een ravage, dierenwinkels met verdronken dieren, wegen compleet verwoest. Op Gran Canaria exact hetzelfde. Vooral de regenbui hier omstreeks 17.00 uur was gewoon een genade klap, kan ook iets later zijn geweest. Maar net voordat het donker werd en dan de tweede rond 23.00 uur heel kort maar hevig als een soort toetje. Wel bizar als je dan de volgende morgen alles zo op de TV ziet wat er is gebeurd. Vandaag was het een feestdag op het eiland,dat is geheel afgelast. Ook de voorbereidingen voor Carnaval en de kermis alles heeft een enorme schade opgelopen.
Als ik naar buiten kijk is het net of er niets is gebeurd, althans waar ik woon. Als ik de zee zie dan weet je gewoon dat het heeft gestormd, hoge golven en allerlei kleuren in het water.

Morgen maar eens kijken in het centrum van Santa Cruz

Groet
Alpha

claco zei

Hallo Alpha,

Het spijt mij maar ik moest wel even denken wat een water op een eiland tegelijkertijd vroeg ik mij af hebben jullie geen uit de koers geraakte vliegtuigjes gezien die met wat spul de wolken bestoven, ze zijn nalemijk wel eens meer de weg kwijt zou YV op moeten staan.
Jullie hebben regen en wij sneeuw, daarna is alles weer lekker fris en schoon gewassen.
Groetjes

Alpha zei

Hoi claco,

Vliegtuigje gezien en gespot richting Fuerteventura. Momenteel zou het volgens de inlichtingendienst daar op dit moment stormen.

Één buitje van wat wij gekregen hebben, als dit boven de Guri valt dan loopt het water daar over de rand.

Dit was geen El Niño, maar meer een <span><span>abuelo enojado.</span></span>

groet
Alpha

Herman zei

toch nog een beetje venezuela gevoel.

groet
Herman

Jan zei

Hallo Alpha,

Wat een neerslag he? Ik zag de beelden op RTL-4. Gelukkig mankeren julie niets!

Als je mag kiezen welk klimaat heb je dan liever, het in Venezuela of dat van Tenerife? Het scheelt zeker heel wat graden, zeker in de ''winter''. Wat is de hoogste temp welke je hebt meegemaakt in Venezuela?

In Porlamar heb ik een keer een temp tegen de 43 graden meegemaakt! Verschrikkelijk, ik ben destijds mijn hotel ''ingevlucht''.

Gr Jan

Alpha zei

Hoi Jan,

Met ons gaat alles goed. De flats onder ons hebben nu al 2 dagen geen elektriciteit, ook de garage en kelderboxen zitten nog zonder stroom.
Was vanmorgen in het centrum van Santa Cruz en de straten daar liggen nog vol met puin en modder. Er zijn hele stukken weg in de bergen weggeslagen en er zijn kleine dorpjes compleet geïsoleerd geraakt van de buitenwereld. Toch zijn ze enorm hard aan het werk om alles weer begaanbaar te maken. Het was vanmorgen op de motor wel enorm glibberig.

Moet eerlijk zeggen dat de temperatuur hier op Tenerife me wel aanstaat. Het is eigenlijk constant lente en dan zomer. Vandaag wordt het ook weer 23 graden volgens het weervrouwtje op de TV. De avonden zijn nu wel fris, het kan echt afkoelen tot 15 graden en kouder in de bergen. En als er sneeuw ligt op Pico del Teide en de wind staat even verkeerd dan kan het overdag zelfs 11 graden zijn.  In Venezuela is het gewoon anders, de temperatuur is hoger en vooral in de avond is het dan gewoon lekkerder. Maar er zijn ook dagen en dan vooral rond Pasen dat het gewoon te heet is. De hoogste temperatuur zal ongeveer ook zoiets zijn geweest rond de 43 graden. Gelukkig gebeurd dat niet vaak. Er zijn wel andere gedeelte´s in Venezuela waar het warmer wordt.
<img></img>

Groet
Alpha

Stef zei

Hey Alpha,

eerst en vooral, blij om te lezen dat alles goed is met jullie na die "regenbui/storm" !

Heb een vraagje .... nu je de vergelijking kunt maken tussen Tenerife en Venezuela, zou je ooit nog teruggaan naar Venezuela, wel te verstaan, onder de voorwaarde dat Chavez niet meer als een idioot ligt te regeren? Heb jij de periode meegemaakt voordat Chavez aan de macht kwam?
Ben in totaal al 3 keer in Venezuela geweest (binnenkort de 4de keer), op bezoek bij vrienden/familie in Maracaibo, Puerto La Cruz, Tucacas, Merida, Barquisemeto, Cabimas en om eerlijk te zijn .... Merida was zowat de enigste plaats waar ik me "rustig en enigszins veilig" voelde.

Greetz
Stef

PS: bij het reageren op een reactie, welke identiteit kan ik best kiezen ?

Alpha zei

Hoi Stef, Volgen een andere prikker krijgt hij steeds andere comment schermen. Wanneer hij niet met zijn google ID reageert komt de reactie via het Echo systeem binnen. Ik krijg wel een mail binnen van alle reactie´s, maar het blijft altijd aardiger voor je zelf, als de reacties die je zelf plaatst ook zelf terug ziet, zonder dat ik het moet kopiëren.

Je reactie,
Hey Alpha,

eerst en vooral, blij om te lezen dat alles goed is met jullie na die "regenbui/storm" !

Heb een vraagje .... nu je de vergelijking kunt maken tussen Tenerife en Venezuela, zou je ooit nog teruggaan naar Venezuela, wel te verstaan, onder de voorwaarde dat Chavez niet meer als een idioot ligt te regeren? Heb jij de periode meegemaakt voordat Chavez aan de macht kwam?
Ben in totaal al 3 keer in Venezuela geweest (binnenkort de 4de keer), op bezoek bij vrienden/familie in Maracaibo, Puerto La Cruz, Tucacas, Merida, Barquisemeto, Cabimas en om eerlijk te zijn .... Merida was zowat de enigste plaats waar ik me "rustig en enigszins veilig" voelde.

Greetz
Stef

Alpha zei

Hoi Stef,

De wens is wel om ooit terug te gaan, als Chavez van het toneel is verdwenen. Maar.......niet voordat de criminaliteit met minimaal 300% is teruggebracht.
De vraag is natuurlijk hoelang dat gaat duren, alles ligt op zijn gat in Venezuela en zonder economie zal de criminaliteit niet makkelijk te stoppen zijn. Het zal jaren duren voordat Venezuela de puinhoop van Chavez enigszins te boven komt. Ook zal er een mentaliteitsomslag moeten vinden. Nu houden ze bij de missie hun hand op en hoeven ze niet te werken. Chavez heeft ervoor gezorgd dat de bevolking afhankelijk is geworden van hem. Hoe krijg je dat eruit! Alleen een goede binnenlandse economie zou helpen, zodat er werk genoeg is en dan de scholing voor de jeugd van Venezuela.
Voorlopig vind ik het hier enorm prettig op Tenerife. Een vergelijking met Isla Margarita, dit eiland is twee keer zo groot en twee keer zoveel inwoners, met een toerisme die vier keer zoveel is als op Margarita en er waren twee moorden afgelopen jaar en deze vielen in de catagorie Crime passion.

Ik ken Venezuela voor het tijdperk Chavez niet. Toch kan ik een verschil maken voor de periode Chavez en nu met Chavez.  Het verval in het land, de omgeving, verwaarlozing, allerlei tekorten, publieke services werden met de jaren erger. Er is niet één positief punt te noemen. Alleen de afbraak kon je in het dagelijkse leven, door de jaren heen, voelen en zien.

Ik wens je een veilig en aangenaam verblijf in Venezuela, met je aankomende trip. En pas ontzettend goed op, voordat je op een ¨veilige¨ plek ben, moet je wel reizen.

groet
Alpha