Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

donderdag 25 maart 2010

De vlucht van Venezolanen naar europa

Het is geen wonder dat veel Venezolanen het land uitvluchten vanwege allerlei omstandigheden.

Nu woon ik in Spanje op de Canarische eilanden en het viel me al direct op hoeveel Venezolanen hier wonen.
De een is gevlucht uit Venezuela voor de criminaliteit de ander vanwege politieke redenen, verlies van werkgever en niet meer an de bak komende vanwege de Tascon lijst. Alle Venezolanen die je hier spreekt hebben wel een duidelijke reden. Wel wordt ook iedere keer als er over meerdere redenen wordt gesproken de ongelooflijke criminaliteit aangehaald. Het is de nummer één reden voor de Venezolaan om het ergens anders te proberen. Ze zeggen bijvoorbeeld ik wil graag een toekomst opbouwen met een familie, maar wel in een plaats waarvan je weet dat je niet morgen vermoord wordt. Ook vluchten er volgens de krant vele die in aanraking zijn gekomen met geweld, zoals ontvoeringen of overvallen met vuurwapens

Vandaag staat het voor zover ik het goed heb, voor de eerste keer in de krant. De exodus van Europese-Venezolanen (Venezolanen met een dubbel paspoort is nu pas echt goed begonnen.

De Spaanse Consulaat in Caracas krijgt zo´n 1.500 bezoeken van Venezolanen per dag!!
Dit staat niet in de krant, maar vele zijn gewoon geboren in Venezuela. Een wet maakt het mogelijk om tot je overgrootvader/moeder terug te gaan om een Spaans paspoort aan te vragen.
Er wordt gesproken in de krant van zo´n 130.000 a 140.000 Spanjaarden die in Venezuela wonen. Wanneer je de ruimere regels toepast van oud familieleden die uit Spanje komen dan ligt het aantal vele malen hoger. Ook de ¨buitenlandse¨ Venezolanen uit Italië en Portugal zoeken hun heil in hun tweede vaderland.
Dit betreft alleen de grote aantallen in Europa. Wereldwijd zal het aantal echt enorm groot zijn. Jammer dat ze in de krant niet aangeven hoeveel dat is.

Het geeft ook aan dat inwoners van Venezuela, opgegroeid en gewend geraakt met de criminaliteit dat er toch een plafond is in de criminaliteit om deze te kunnen weerstaan.
Vaak zijn de ¨buitenlandse¨ Venezolanen een bedrijfje begonnen in Venezuela, als we alleen al kijken naar de panaderia´s die zijn voor 90% in handen van Portugezen. Het vertrek van deze Venezolanen is dus ook een aderlating voor de economie.

Groet
Alpha

Blogarchief