Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

maandag 8 maart 2010

Venezolaanse Ambassade op Tenerife, een nieuw paspoort aanvragen

Vandaag na een mentale voorbereiding in het weekend zijn mijn vrouw en ik naar de ambassade gegaan hier op Tenerife.
Het Venezolaanse paspoort moest vernieuwd worden.

Nu gaat dat niet zo eenvoudig en snel als in Nederland.
Voordat we naar de Ambassade konden om het paspoort aan te vragen moet er eerst via het internet op de Venezolaanse http://www.consulvene-canarias.org/ gegevens worden ingevuld.
Alleen dit gegeven al kost meer dan drie weken. De site is makkelijk te bereiken, maar zodra je je gegevens gaat invullen en dan het knopje enter indrukt, krijg je steeds te zien ¨niet beschikbaar¨.
Bij telefonische navraag (via de intercom op de telefoon, wilde wel even meeluisteren) bij de ambassade of het niet anders kan, wordt er gewoon gezegd, NEE!
Hierop zei mijn vrouw, maar de site werkt gewoon niet. Het antwoord was, gewoon blijven proberen. Dus ik zei, is er een tijd, wat gunstig is om te proberen? Nee, de site werkt gewoon, maar er zijn maar een bepaald aantal paspoorten die we per maand, per week, per dag kunnen uitreiken?
Mijn geduld werd wel heel erg op de proef gesteld zei nog wat dingen en waarschijnlijk hoorde de man dit aan mijn stem, dus heel zachtjes zei hij, de meeste kans maak je in het weekend.

Dit heeft dus drie weekenden geduurd. De pogingen om het internet-formulier in te vullen zijn niet te tellen. Ook hadden we al een uittreksel van het bevolkingsregister uit Venezuela opgestuurd gekregen.

Vol goede moed en met een mentale voorbereiding waren we vanmorgen even over 09.00 uur bij de ambassade. Er stonden geen mensen buiten en ik zei nog dat is een goed teken. Nou dat goede teken was als sneeuw voor de zon verdwenen toen we boven kwamen in de Ambassade. Een kamer van 10 bij 5 meter met aan beide kanten 9 stoeltjes die hun beste tijd ook gehad hebben en compleet volgepakt met Venezolanen. Een snelle telling van het aantal bracht me op 63 man en dat in zo´n klein kamertje.

Nu was de jongen van de receptie niet aanwezig en dat duurde een half uur voordat hij plaats nam achter zijn balie. Hij had een zware loden jas aan en dacht zeker dat het begon te sneeuwen. Hij hielp vrij vlot en hierna moesten we wachten en wachten en wachten en na een uur zei ik tegen mijn vrouw ik ga even wandelen, sigaretje roken want het is hier gewoon te heet en ik moet ergens zitten. Na zo´n 15 minuten kwam ik terug en het was nog drukker geworden. En we moesten wachten en wachten en het gevoel van Venezuela kwam weer geheel terug. Na ruim twee en half uur wachten gebeurde er iets. Één Venezolaan werd echt pissig, hij stond op liep naar de receptie (de man die daar hielp was niet aanwezig) en begon te schreeuwen hij sloeg met volle kracht op dat bureau en dat hielp, hij kreeg aandacht. Hij liep gewoon door en schreeuwde waar is de chef van personeelszaken en dat de persoon van de receptie nu direct hier komt om ons te helpen en sloeg met nog meer kracht op het bureau. Hierop kwam de vrouwelijke consul om de man te sussen en werd hij meegenomen in een kamertje.
Nu weet ik niet waarom de man daar was en of hij eerder geholpen werd. Het gebeurde vrij plotseling en was heel druk. Ook kreeg ik een lesje in nieuwe woorden, had al verschillende woorden geleerd maar er zaten nieuwe tussen.
Wat schetst mijn verbazing, binnen 15 minuten was hij klaar en kwam lachend terug, zei zo in het teruglopen, als je je maar druk maakt dan krijg je je zin.

En wij maar wachten en wachten en wachten. Natuurlijk maak je een praatje, je wordt altijd aangesproken door iemand. We schoven langzaam iets naar voren in de chaos rij en ineens stond ik voor de balie en er kwam een oud mannetje aan, sterk leunend op zijn wandelstok en ik schatte de man op zo´n 80 jaar. Hij vroeg aan een ambassade medewerker of hij een afspraak kon maken voor een nieuw paspoort. De baliewerker zei; ¨U moet op internet het formulier invullen en uitprinten.¨ De oude man keek mij aan trekt een grappig raar gezicht kijkt weer naar de baliewerker en zegt; ¨ik heb geen computer en ik weet niet hoe zoiets werkt, kan ik het ook mondeling aanvragen. Nee meneer dat kan niet, u moet dan maar naar een cybercafe als u geen computer hebt en het daar proberen. En als u er niets van begrijpt dan neemt u iemand mee die er wel verstand van heeft.¨ Botter kan gewoon niet, zelf begrijpen ze geen donder en om dan een oude man zo te behandelen.
Ik moest me echt inhouden, want ik stond al drie uur te wachten en ik dacht als ik me er mee bemoei, dan sta ik even later op straat. Gelukkig zei de oude man iets wat ik dacht.
De krasse baas zei; ¨is dat het socialisme van Chavez, nou goed dan... steek allemaal de moord.¨ Hij zwaaide met zijn wandelstok en vertrok.

Ik dacht ik blijf hier gewoon even staan en er kwam een vrouw met haar zoon aanlopen. De moeder liep vrij moeilijk met een kruk. Ze zeiden tegen de baliewerker dat ze in de buurt waren en in plaats van telefonisch een afspraak te maken wilden ze dit nu doen.
De baliewerker nog steeds in zijn zwarte loden jas zei; ¨dat kan niet... telefonisch is telefonisch en niet mondeling.¨ Moeder en zoon konden praten wat ze wilden en de oplossing was.... de moeder moet maar even naar het restaurant beneden om naar de ambassade te bellen voor een afspraak!!!!
Het volgende probleem van die moeder en zoon, ze wisten het telefoonnummer niet en vroegen het telefoonnummer. Antwoord, dan belt u thuis maar voor een afspraak, of U gaat vast naar beneden en dan zal ik zo het telefoonnummer geven aan Uw zoon. De man wist het nummer niet eens uit zijn hoofd!!
De jongen heeft nog ruim een kwartier gewacht op het telefoonnummer en kreeg deze uiteindelijk van een andere klant! De baliewerker was weer eens vertrokken.

Inmiddels had mijn vrouw een stoel bemachtigd en zowaar kon ik naast haar zitten. Ik kijk naar rechts en zie daar in volle glorie Chavez aan de muur hangen en er stond een vlag naast. nu is den man echt niet aantrekkelijk om te zien en zijn lippen waren ook nog eens met een vette laag lippenstift bewerkt, dus heel voorzichtig schoof ik de vlag voor het portret, niet in de gaten hebbende dat het plafond een uitbouw had naar beneden. Het gevolg was dat de vlag wel beneden over de grond schoof maar niet van boven. Gelukkig zag ik dat er iets mis ging en kon ik op tijd stoppen met schuiven. Maar zowel de vlag welke scheef stond als het portret wat scheef hing door de vlag was geweldig om te zien. Inmiddels was er 4 uur verstreken en waren we aan de beurt. Dat wil zeggen mijn vrouw en denk nu maar niet dat je even mee kan lopen naar binnen, want zo werken ze niet. Ze komt niet veel later terug en of we even naar de bank konden gaan om te betalen. Dus naar de bank BBVA, 64 Euro gestort een bewijsje en weer terug naar de ambassade. Dit keer kon ze gelijk doorlopen en het bewijs van storting afgeven. Hierop een papiertje teruggekregen dat er betaald is en dat het paspoort na 45 werkdagen klaar is.

We wilden weglopen uit de ambassade en ik zeg zo tegen mijn vrouw kijk zelfs Chavez kijkt scheef en je wordt hier werkelijk krom behandelt. Ze kijkt naar het portret kijkt me aan en zegt; ¨er is er maar één die dit kan doen.¨ Lachend zijn we weggelopen en de frustratie van deze luiwammesen en onbeschoft gedrag waren we een beetje kwijt.

Eigenlijk gebeurde er nog veel meer en de verhalen die we hoorden zijn ongelooflijk.
Maar het is duidelijk dat er Venezolaanse ambtenaren zijn die gewoon denken dat ze boven iedereen staan. Voor de eerlijkheid, ze zijn niet allemaal zo.
Ook de magazines, folders en ander propaganda materiaal is verbazingwekkend. Blaadjes met Che erop. Het is net of er propaganda gemaakt wordt van moordenaars.
Er is een wereld van verschil met één jaar geleden in dezelfde ambassade.


groet
Alpha

9 reacties:

annette zei

Dit hele verhaal doet me denken aan communistisch rusland .Was daar toen wel eens.
Ik weet dat er veel daar nog zo werkt.  Chavez is een heel dom mannetje. Dom trekt dom aan. Dus kun je van die ambtenaartjes niet veel verwachten.  Je gaat niet voor niets in een dergelijk baantje werken. is er dus een steekje aan je los.
Zo is het dus ook met de mensen rondom Chavez.
Als ik zie hier in El Salvador wat er achter die man aanloopt is dat het meest onnozele deel der natie.
net zoals iedereen altijd dacht dat er in Cuba goeie artsen rondlopen. Dat is ook een fabel. Hebben nog niet het niveau van een verpleegster.. ik heb dat van een uitgeweken arts uit Cuba. Hoe lang nog wil de wereld belazerd worden.??

Michel zei

Hey Alpha,

dat van de vlag en het portret van Chavez deed me denken aan de Venezolaanse Ambassade in Nederland. Ik moest daar met m'n vrouw naar toe om ons huwelijk ook in Venezuela geregistreerd te krijgen. Het eerste wat mij opviel was dat er maar zeven sterren op de vlag stonden toen we aankwamen. In some way was dat tof om te zien. Toen we alles geregeld hadden en weer naar buiten liepen, ging m'n oog gelijk weer richting de vlag....die er dus niet meer was...ze hadden de vlag weggehaald. Misschien hadden de medewerkers ons zien wijzen naar de 7 sterren?!

Roy zei

Walgelijk! Dit doet me denken aan de ontelbare keren bij de Onidex of allerlei andere kantoortjes waar je uren in de rij staat en waar die mensen geen kloot uitvoeren. Echt het is als een soort Venezuela syndroom dat je na een paar jaar in dat land er gewoon al vanuit gaat dat je alles eerst 5x moet proberen en heen en weer moet gaan, andere keer terugkomen.. No hay luz, no hay sistema, solo lus lunes.. la persona no ha llegado.. bla bla bla bla ik KOTS gewoon op dat systeem.
Het voelt zo GOED om in een beschaafd land te wonen na jaren die ellende hebben moeten doorstaan.. 
Om een kort voorbeeld te geven.. de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd voor mn vriendin was makkelijker geregeld dan een gelegaliseerde geboorte akte daar in Cuba ehh Venezuela.
Ik ben er echt HELEMAAL klaar mee, op een gegeven moment knapt er iets in je en dan kan je beter maken dat je heel snel vertrekt uit dat land voordat je iemand iets gaat aandoen.

Hey maar Alpha als jij getrouwd bent met je vrouw of een samenlevingscontract hebt, kun je nadat je 3 jaar samenwoont in de EU een NL paspoort voor je vrouw aanvragen. Wat moet je nou met zo'n Bolivariaans paspoort? Informeer je eens bij het Nederlands Consulaat en op internet, het staat zelfs op de site van de IND.

Anonymous zei

 Ik had niet anders verwacht !!! ☺

Alpha zei

Hoi Roy,

We vragen over twee jaar een EU paspoort aan. De reden dat we voor mijn vrouw nu het paspoort gingen vernieuwen of nieuwe aanvaag is. je weet nooit of mijn vrouw eens even snel terug moet. Er kan van alles gebeuren waardoor ze even terug moet. Ze kan met haar tijdelijke verblijfsvergunning gewoon in Europa reizen.

Ja het was weer even terug in de tijd op die ambassade. Geloof me, ik raakte aardig gestressed. Vorig jaar was het echt anders, we moesten toen ook daar wezen maar het was zo gepiept, goed geholpen en in 10 minuten stonden we gewoon weer buiten. Nu ruim 4 uur in dat muffe lokaaltje en dan de narigheid die je ziet en hoort, hoe andere worden behandelt. Gewoon te grof voor woorden. Wat ik ook al zo belachelijk vond is dat er een bepaalde hoeveelheid paspoorten zijn per dag! En dat we ook nog eens 45 dagen moeten wachten. Al met al voelde ik me helemaal terug in Venezuela. En gelukkig was dit maar voor 4 uurtjes.

Groet
Alpha

Alpha zei

Hahaha dat kon wel eens heel snel gebeuren voor het hele land.
Geweldige afbeelding.

Groet
Alpha

Alpha zei

Hoi Michel,

Ik moest wel even grinniken hierom.

Op de vlag heeft hij Guyana al geannexeerd en als 8ste ster erop geplakt.

Het is een het hangijzer, maar het is inderdaad grappig dat de vlag even snel werd weggehaald. Altijd een prachtige anekdote voor later.


groet
Alpha

Alpha zei

Hoi Annette,

Ook ik heb in Rusland gewoont. Het gaat er in grote lijnen exact hetzelfde aan toe als in het Venezuela van nu. Alleen werd er nog meer met papiertjes gewerkt die later zo vergeelde dat er niets meer op te zien was. En dan de fouten die ze daar maken in je naam. Zelfs in de Russische letters kreeg ik een naam die als je dit ging vertalen naar het Engels of Nederlands een compleet andere naam was. Het verschil was enorm.
Maar ook met reclameren werd je gewoon hetzelfde behandeld, je stelt niets voor en zij hebben altijd gelijk.
Een Cubaanse arts en zelfs specialist wordt niet eens door Fidel geraadpleegt, die laat gewoon artsen overkomen uit andere landen. toch een teken aan de wand dat er iets niet goed zit met de opleiding van een Cubaanse arts.


groet
Alpha

claco zei

Al maanden zijn er klachten van venezolanen in het buitenland, met problemen voor het vernieuwen van het paspoort. Men dacht dat het probleem minder zou worden na de aanvraag via de website te doen, gevolg dat de site bijna nooit te bereiken is. Een aantal mensen hebben de moed opgegeven en hebben gelukkig al een ander paspoort, in Miami werd aangeraden naar andere vertegenwoordigingen te gaan, maar ook daar hetzelfde probleem.
Helaas wij gaan er van uit dat elke verandering een verbetering moet zijn, in de gebieden ver boven de evenaar lukt dat vaak, rond de evenaar gebeurt het tegenover gestelde. Jammer genoeg is elke voorgestelde verandering geen verbetering.

Een ambassade ( en ambassadeurs ) behoren het visitekaartje en spiegel te zijn van het land de rest van deze zin mag ieder voor zich aanvullen.....................
groetjes

Blogarchief