Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

donderdag 25 maart 2010

Venezuela en welkom bij de economie van H. Chavez

Er zijn nog steeds voelbare gevolgen voor de winkels die met de devaluatie hun spullen hadden verhoogd. Ook na de decreet van Chavez waren er winkels die hun spullen in de verkoop gooiden met ¨nieuwe¨prijzen.
Op de tropische eilanden Nueva Esparta waaronder het moorddadige paradijs Isla zijn er 409 zaken gesloten. Dit zal wederom een klap veroorzaken in de toch al wankelende economie. In ieder geval de mensen die moeten leven van hun kleine onderneming.
Ook op Isla zijn er rantsoenen in het water en de elektriciteit. En nu net voor de paasvakantie zullen ze er niet blij mee zijn. Het aantal toeristen is al drastisch verminderd en dan kan je in een hoog seizoen niet eens open.
Ook de rantsoenen op het vaste land veroorzaakt veel slachtoffers onder bedrijven.
Het regime heeft bepaald dat er 20% bezuinigd moet worden in de elektriciteit. Eerst wordt er een waarschuwing gegeven en de volgende actie van het regime komt te staan op een afsluiting van elektriciteit voor 24 uur en een boete in de vorm van een verhoging van de prijs boven het meer verbruikte. Afgelopen maandag werden 42 zaken voor 24 uur afgesloten van de elektriciteit, maar het totaal wat een straf moet ondergaan ligt op 96 zaken.


Maar het kan nog erger!
We weten allemaal de problemen van Sidor de metaalfabriek. Eerst in april 2008 genationaliseerd. En na de nationalisering loopt het voor geen meter meer in die fabriek. Er waren al veel stakingen voordat er genationaliseerd werd. maar na de nationalisering lag Sidor vaker plat dan dat er gewerkt werd. Hierna een wereldwijde crisis (behalve in Venezuela volgens Chavez) en de metaal en staalmarkt stortte in. Schulden werden opgebouwd en de beloofde verbeteringen werden niet uitgevoerd en het onderhoud werd vaker niet toegepast.
Op het moment dat de markt voor staal weer een beetje aan het terugkrabbelen is kwam de energie voorziening van Venezuela in de problemen.
Een onderdeel van Sidor is CVG Venalum , een aluminium fabriek. Het artikel is door de ND overgenomen uit Tal Cual. Deze was vroeger net zo belangrijk als de PDVSA en bracht honderden miljoenen dollars op met de productie van aluminium. Mismanagement van het regime en dat begint dus al bij de nationalisering en ook de Guri Dam met de waterkracht centrale zijn debet aan de vermoedelijke bankroet van CVG.
Door het rantsoen van de elektriciteit werd er al bijna niets meer geproduceerd. De schulden lopen torenhoog op. En de werknemers zijn nu in staking en het bedrijf is zo goed als stilgelegd.
De werknemers zijn boos, ze worden niet betaald, de meer dan schandalige werkwijze en de waardeloze productie en ze krijgen niet hun aandeel betaald in het bedrijf. Door het rantsoen en de verplichte bezuiniging werd er al een verlies geleden van 1.420.000 dollar per dag, het bedrijf produceerde al 47% minder per dag.
Ik dacht dat er in totaal 18.000 man werken bij CVG Venalum in geheel Venezuela.
Het zijn de indirecte gevolgen van het mismanagement van het regime en volledig op het conto te schrijven van H. Chavez.

En als toetje nog maar een economisch veroorzaakt probleem door de regering.
Een klein artikel in dezelfde ND overgenomen uit de Notitarde, een echte kwaliteitskrant, over aardappelen en landonteigening.
Deze onteigening werd ineens de 24ste een feit in de staat Carabobo, Chirgua. Vijf aardappel bedrijfjes op een stuk grond van in totaal 78 hectare groot werden ineens onteigend.
de velden waren productief en er leefden 500 mensen van de opbrengt van de aardappelen.
in 2009 zei de toenmalige minister en nu vice president Elias Jaua dat de boeren niet bang hoefden te zijn vooronteigening omdat de grond productief is. Het is een net zo groot drama als al de voorgaande in dit artikel en op het blog. Je zal zo´n bedrijfje hebben, de gehele dag ploeteren in de grond, maar je bent tevreden met wat je doet en je doet er alles aan om het zo goed mogelijk te doen. en zo heb je een bezit wat van jezelf is en de volgende morgen is het staatseigendom. Je recht wordt geweld aangedaan zelfs onder de nieuwe criminele wetten van Chavez en je kan er niets aan doen. Bijkomende factor is dat er ineens 500 mensen zonder baan en inkomen staan.
Welkom bij de economie van Chavez.

Het zijn maar een paar voorbeelden wat vandaag en gisteren wat in de krant stonden, het is niet eens alles. ik kan nog 7 van zulke gevallen opschrijven tot en met stakingen aan toe en demonstraties. Soms denk ik wel eens wat heeft het voor zin dat ik dit meld op mijn blog. Dan denk ik aan de Venezolaan, de familie, kennissen die momenteel in een land leven waar het met de minuut slechter wordt. En dat dit alles maar aan één man te wijten is, de huidige dictator H. Chavez. De man die geheel Venezuela terug brengt naar het jaar 100 met zijn vernieuwde socialistische staat.


groet
Alpha

Blogarchief