Welkom bij Free Opinion Venezuela

De berichtgeving in de Nederlandse kranten over Venezuela is nogal erg mager en berust vaak niet op exacte gegevens. Free Opinion Venezuela wil hier iets aan veranderen door de recente ontwikkelingen te volgen in Venezuela. Dat Hugo Chavez en zijn regering er niet altijd goed van af komt ligt meer aan hun optreden, dan aan iets anders. "De comments worden gemodereerd"

La información sobre Venezuela en los periódicos holandeses es mediocre y no siempre está basada en hechos reales. Free Opinion Venezuela quiere hacer un cambio con respecto a esto siguiendo el desarrollo de los acontecimientos en Venezuela. El hecho de que Hugo Chávez y su Gobierno se encuentren en una posición comprometedora se debe más que nada a sus acciones y no a otra razón. ''Los comentarios seran moderados previamente''.
Groet
Alpha

vrijdag 26 maart 2010

Zuloaga voorlopig vrij in een land zonder rechtspraak

De bedoeling was om een update te geven over Guillermo Zuloaga. De update zou dan groter zijn dat wat ik al geschreven heb, vandaar toch maar een nieuwe blogpost.
Er is namelijk veel te vertellen plus een terugblik en achtergrond van de beschuldigingen. De info die ik heb is enorm, maar ik zal het beknopt weergeven en uitleggen. Ik kan wel verklappen dat in een normale wereld geen mens zou zijn opgepakt, maar wel iemand anders.


Zoals we weten is Zuloaga weer vrijgelaten. Er was enorm veel druk zowel nationaal als internationaal.

Enige reacties van Chavez op de berichtgeving dat Zuloaga vrij moest komen zijn niet anders dan onbeschoft te noemen. Chavez noemde de OAS een onverbrand lijk en H. Clinton een kapitalistische oude dame en niet meer van deze tijd en Colombia heeft geen respect voor zijn buurlanden. Overigens had Chavez nog meer te zeggen in Quito Ecuador tijdens zijn visite met Correa. Hij vond het maar de wereld op zijn kop en vind zijn rechtspraak gewoon goed werken.

Zuloaga werd vrijgelaten, maar mag niet het land uit. Hij moet beschikbaar blijven tot het volledige onderzoek is afgerond. De tijd die er voor uitgetrokken is, zodat alles rond kan zijn is gesteld op 6 maanden. Dan zou het proces moeten beginnen.

Zuloaga zelf liet weten dat onwetend was van het feit dat de procedure tegen hem (gisteren) zou beginnen. Hij was dankbaar voor de steun van de nationale en internationale pers.
En hij zei ook dat de aanklacht zijn voor zijn uitspraken die hij in de media heeft gedaan gewoon kloppen. Hij vind het alleen onbegrijpelijk dat er een aanklacht tegen hem is voor de uitspraken wat al repeterend vaak herhaald is in de media.

De aanklachten tegen Zuloaga zijn. Het geven van valse berichten en het in gevaar brengen van de staat en gemeenschap van Venezuela.
Zuloaga heeft wat regime wetten overtreden en als dit regime de beschuldigingen waar kan maken en Zuloaga niet kan bewijzen dat hij onschuldig is dan gaat hij voor een aantal jaren de lik in.
Artikel 147 zegt. Degene die beledigend spreekt, schrijft of ander-wijs over de president, kan een gevangenis straf krijgen van 6 tot 30 maanden. De straf wordt met een derde verhoogd als de belediging publiekelijk is gemaakt.

Artikel 296 zegt. Als een persoon valse informatie verspreid met een print, radio, TV, Telefoon, E-mail, pamfletten, welke paniek veroorzaakt of stress, zal worden gestraft met een straf van 2 tot 5 jaar.

Nu ben ik niet geheel op de hoogte van de straffen van Venezuela en of deze bij elkaar opgeteld worden. Zoals in Amerika dat iemand 500 jaar gevangenis straf krijgt. Er zijn genoeg straffen uitgedeeld in Venezuela, maar ik heb er nooit op gelet.

Maar wat is er door Zuloaga nu eigenlijk gezegd, wat volgens hem repeterend in de media is gezegd of op een andere manier publiekelijk is gemaakt.
Voor de Spaanstalige een video clip met Zuloaga


Vooraf zien we dat VTV de opmerking maakt dat Zuloaga VTV beschuldigd.
Zuloaga zegt in de clip, ik zal het kort houden. Dat de staatstelevisie behoort tot de inwoners van Venezuela en wordt onderhouden door het geld van de Venezolaan en zou gefocust moeten zijn op onderwerpen die zijn van nationale interesse en niet als verdediging gebruikt moeten worden of voor een propaganda van ideeën.

Daarna zegt Zuloga dat het waar is dat H. Chavez de verkiezingen won in 1998 en legitiem is gekozen tot president. Maar inplaats dat hij president is van alle Venezolanen, heeft hij zich toegelegd op één groep van Venezolanen en heeft hij het land verdeeld met zijn 21ste Eeuwse socialistische revolutie. Hij zegt dat hij Marxist is, maar hij is nooit gekozen als president voor deze dingen.

Nog wat punten die hij zegt in de clip.

Dan wordt er gezegd dat Dr. Granier (RCTV) en ik achter een coup zaten tegen Chavez.
In Venezuela was een sterke verwerping van de 49 wetten die Chavez wilde doorvoeren. (we weten allemaal nog de Si en de No waar men op kon stemmen en de No won, ik heb daar over geschreven en staat op het blog)

En toen Chavez de PDVSA de afgrond indrukte met het ontslag van 24.000 man.

Er was er een enorme demonstratie waarvan wordt geschat dat 1 miljoen mensen aanwezig waren. Chavez heeft toen order gegeven om op de demonstranten te schieten.
note: dit heeft een uitleg nodig namelijk ¨plan Avila¨. Deze geef ik na de punten met wat Zuloaga heeft gezegd in de clip.

Chavez heeft altijd gezegd dat hij zou aftreden als de bevolking dat zou willen.

Dat hij terugkwam als president is historie. Maar nog Dr. Granier als ik hebben een decreet ondertekend. Maar we waren ook tegen dat wat werd gedaan in die periode (onduidelijk wat Zuloaga nu hiermee bedoelt, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de nieuwe president welke 48 uur president was, Deze nam nogal wat domme beslissingen en de rest is inderdaad geschiedenis) Zuloaga vervolgd met, ¨als het goed was gedaan, misschien hadden we dan nu een ander Venezuela.¨

Het is duidelijk dat Chavez niet zijn vriendje is, maar wat is hier nu zo verkeerd aan dat iemand nu het land niet uit mag en waarschijnlijk voor jaren de gevangenis in gaat. Het is allemaal oude kost en helaas waar voor Chavez en gewoon de waarheid.

We komen even terug op ¨Plan Avila¨. Wat is dat voor een plan?
Het plan was ontwikkeld door Carlos Andrez Perez, president van Venezuela en ingezet in 1989. de beruchte Caracazo. Op deze link lezen we dat H. Chavez op 11 april 2002 order gaf om het plan Avila te activeren en wat het plan inhoud. Het was niets meer en niets minder om een aanval uit te voeren om het presidentiële Mirafloris te beschermen. Op deze link, even gratis lid worden staat nog veel meer.
Nu kan iedereen wel iets beweren en schrijven in een wikipedia, maar we hebben een YouTube tape, alleen geluid. Waarin Chavez tegen een militair zegt dat plan Avila geactiveerd moet worden. De telefoons kraken een beetje, maar belangrijke opmerkingen kunnen goed verstaan worden. Ook gebruikt chavez met de militair codes zoals Tiburon 1 en Tiburon 4 (Tiburon = haai) ook wordt er gesproken van een eenheid hier en dat er een snelweg moet worden afgesloten en dat de militia ook aanwezig is.


We komen nu even terug op aanklachten tegen Zuloaga, gemaakt door het dictatoriale regime.
Er is volgens mij met een normale rechtsspraak geen bewijs tegen Zuloaga, zelfs niet met de veranderde wetten van het regime.
In feite zou Chavez voor het gerecht moeten komen vanwege een aanval op zijn Venezolanen. Hij gaf gewoon een order om te schieten op zijn volk.
Ook de andere wetten die ik eerder genoemd heb, met de straffen daar komt Chavez voor in aanmerking, leugens verspreiden als president en de bevolking in paniek en in stress brengen.

Het is gewoon ongehoord dat men niet eens meer mag herhalen wat er al gezegd is en dat je moet liegen om maar niet de waarheid te vertellen.

Groet
Alpha

Ps.
Voor degene die nog iets meer willen weten over plan Avila en hoe deze geactiveerd werd.

In het Spaans en voor de niet Spaanstalige kopieer het even en gebruik een vertaler. Met deze achtergrond kan het zelfs met een vertaler worden gelezen.

25 de abril de 2002

CARACAS.- Los medios locales divulgaron ayer la grabación de una conversación por radio que sostuvo el presidente Hugo Chávez con altos oficiales, en la que ordena el envío de tanques y tropas a las calles para enfrentar a manifestantes opositores en la capital.

La divulgación de la cinta coincidió con algunas declaraciones ofrecidas la semana pasada por altos oficiales militares, quienes expresaron que se habían negado a acatar órdenes del gobierno de usar la fuerza para detener las marchas de la oposición que exigían su renuncia el 11 de abril.

En la grabación, difundida por las televisoras y diarios, se muestra una conversación radial entre Chávez y altos oficiales en la que el mandatario ordena la aplicación de un plan militar conocido como “Ávila” para contener a los manifestantes.

“Te ordeno la aplicación del Plan Ávila. El primer movimiento que vamos a hacer es la columna del Batallón Ayala”, dijo el mandatario en una parte del diálogo que sostuvo con un alto oficial que no ha sido identificado aún.

El congresista oficialista Pedro Carreño rechazó que el “Plan Ávila” haya sido autorizado para reprimir de forma violenta a los manifestantes, y sostuvo que sólo fue activado como medio de disuasión

Las protestas del pasado 11 de abril contra el mandatario culminaron en sangrientos disturbios callejeros en los alrededores del palacio presidencial que dejaron como saldo 17 muertos y unos 350 heridos de los cuales más de la mitad recibieron impactos de bala.

Los desórdenes callejeros desencadenaron en un fallido golpe de Estado que sacó del poder a Chávez por espacio de dos días.

El analista Fausto Masó dijo a la AP que la difusión de la conversación “afecta mucho” la imagen del mandatario en medio de la severa crisis política que enfrenta su gobierno luego de la intentona golpista.

“Esa grabación demuestra que había un plan para impedir la llegada de la manifestación (al palacio presidencial)... y que al final se dispara contra la manifestación como último recurso. Y hay una responsabilidad, no sé el grado de esa responsabilidad en el presidente de la República”, agregó.

En een ander fragment en conversatie + een forum comment

Fragmento de conversación durante su cautiverio

Hugo Chávez Frías

Entre el 12 y el 14 de abril de 2002

Documentos sobre los sucesos de abril de 2002 en Venezuela

Chávez: Los muchachos me han atendido de maravilla desde que llegué, son unos tremendos soldados, seres humanos que me han dado incluso su conversación. Acabo de trotar un rato y estaba...

Coronel: Sí, bueno, me contenta mucho...

Chávez: Yo le estaba diciendo al capitán que salió, Sousa, yo hasta ahora no he preguntado ningún abogado. Me encomendé a Dios y dije: «Ojalá que un rayo de buen juicio les llegue a los que están tomando decisiones». Me voy. Dejé mi fusil y mi pistola. No he preguntado. No he hablado ni con mi mamá, ni con mi esposa, estoy incomunicado. Pedí un abogado. Me dijeron que no. Solo aquí me vieron toda la noche. Bueno, lo cierto es que yo... Llegó un momento que yo necesito que me digan a dónde voy a ir. Si no, yo no salgo de aquí.

Coronel: Sí, mire... Yo estoy comisionado primero para brindarle la custodia, en todo lo posible, la seguridad y las intenciones son llevarlo a La Orchila para su posible posterior traslado al exterior del país, precisamente ...esas son las órdenes que me dieron...

Chávez: Ahora, coronel, fíjate una cosa: yo estoy incomunicado. Y tengo un temor. Yo si me voy a Cuba, o a donde yo decida, no puede ser obligado. Cuba sería una posibilidad que yo he estado evaluando antenoche, pero no hubo capacidad de oír a nadie. El ansia de poder se adueñó de todo y creyeron que ya llegamos y Chávez está listo, pero aquí mucha gente no sabe todavía, no entendió nunca que yo no soy uno... esa Constitución 82% y eso lo patearon. Y yo incluso, para que tú sepas, propuse esa noche, lo decidí, el general Raúl Baduel me dijo: «No te rindas». Y todo el alto mando me traicionó. ¡Cobardes y desleales! Yo ordené en la mañana aplicar el Plan Ávila, yo tengo potestad para hacerlo, cuando me enteré por órganos inteligencia de las mismas Fuerzas Armadas y la Disip, de la Fuerza Armada, de que el plan insurreccional estaba en marcha y que el general Medina Gómez, el agregado de Venezuela en Washington estaba aquí y trajo armas. De toda esa vaina me enteré yo. Y ordené, ante tantas evidencias: «¡Plan Ávila, general Rosendo!» Pero el general Rosendo no quiso. Se me desapareció. «¡Lucas, Plan Ávila!». «Presidente, no sé qué. Vamos a pensarlo». «¿Qué vamos a estar pensando? ¡Plan Ávila!». «Bueno, voy al Fuerte Tiuna». «Bueno, está bien, vete al Fuerte Tiuna, pues». Entonces allá: «No, que no es conveniente». Entonces agarré un radio que yo tenía y empiezo a buscar la red y agarro a García Carneiro, comandante de la brigada. Le digo: «García Carneiro: ¿Qué está pasando?». «Coño, mi comandante, no sé, a mí me están buscando para meterme preso». ¿Quién, chico?». «Los generales». ¿Cómo que preso, qué pasa?». «Bueno que hay una insurrección militar». Entonces le digo: «Bueno, mira, entonces yo estoy al mando, mándame los tanques para acá, vamos a hacer Plan Ávila». Trancaron la autopista, Los Próceres, trataron de evitar... Sin embargo los tanques salieron.

Si ellos hubieran cumplido... Mire, la historia señalará responsables. Si el Alto Mando Militar hubiera cumplido con la orden que yo di de aplicar el Plan Ávila en la mañana de ese día, que ya yo tenía todo y ellos también, de que veía ese plan insurreccional. Lo que pasa es que algunos de ellos estaban comprometidos con el general Vásquez Velasco. ¡Traidor! Ese se escondió. Lo mandé a llamar a Miraflores y se escondió. Lo mandé a llamar con el capitán, el ayudante, y me dijo: «Mi comandante el general no sé, se metió en la habitación y no responde». ¡Es un cobarde! Y ese es el que tienen ustedes de jefe.

Capitán: Mire... yo como soldado... Primeramente déjeme cumplir la misión de darle la protección que como ciudadano venezolano merece, para eso estoy acompañado de un grupo de oficiales que usted conoce para trasladarlo hasta La Orchila...

Chávez: Te entiendo, te entiendo, chico. Perdóname mis comentarios. Porque fíjate, a estas alturas yo pudiera negarme a irme. ¿Por qué? Porque constitucionalmente yo soy el Presidente de este país. Entonces sencillamente déjame aquí sentado. Yo almuerzo, yo voy a meditar un poco después que almuerce para tomar una decisión. Pero si estoy preso, bueno está bien, yo sigo preso aquí, no estoy obligado a irme. La noche de antenoche sí. Yo para evitar eso que yo sabía que iba a ocurrir. Un comandante de un batallón de tanques me llamó de Maracaibo: «Mi comandante ordéneme y me voy con los tanques a Maracaibo». Y le dije: «¡No, quédese ahí!». «Tenemos ocho batallones que no vamos a cumplir con esa orden del comandante del ejército». Y le dije: «¡No, espérese!». Pero yo quería hablar con ellos. Yo le dije a esa gente: «Permítanme hablarle al país porque yo soy un presidente». Todo eso se desconoció y se me trajo incomunicado.
[url]
http://www.analitica.com/bitblio/hchavez/cautiverio.asp[/url]

2 reacties:

claco zei

Hallo Alpha,
Je hebt een prima duidelijk stuk geschreven over de feiten en de gevolgen van meneer Justus, vrouwe Justitia bestaat in dat land niet meer een alleenheerser op alle vlaaken van de samenleving. Mijn complimenten en laat de vingers tot rust komen.
Groetjes

Alpha zei

Dank je wel Claco,

De info die er is op dit moment is gewoon overweldigend.
Maar het artikel kon niet korter, wel vele malen langer.

De rechtspraak is compleet verdwenen. De dictatuur krijgt steeds meer grotere vormen.


groet
Alpha

Blogarchief